Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
13. 1. 2014,
20.10

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

SDV Janez Zemljarič Roman Leljak

Ponedeljek, 13. 1. 2014, 20.10

7 let, 12 mesecev

Publicist Leljak: Policiste je zanimala vpletenost SDV v umor Martinovića

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Publicista Romana Leljaka so zaslišali zaradi novih okoliščin v primeru uboja hrvaškega emigranta Nikice Martinovića leta 1975 v Celovcu.

Kot je povedal po zaslišanju, so avstrijske policiste zanimali predvsem dokumenti, ki jih je o umoru odkril v Arhivu RS. Sam meni, da je primer znova odprt.

Leljak je namreč pretekli ponedeljek predstavil nekatere dokumente, iz katerih po njegovih besedah izhaja, da je nekdanjega poročnika hrvaške domobranske vojske Nikico Martinovića v Celovcu ubila takratna slovenska Služba državne varnosti (SDV), akcijo pa naj bi odobril takratni načelnik SDV Janez Zemljarič. Martinovića, ki je imel v Celovcu trgovino, naj bi ubili, ker naj bi načrtoval spominsko slovesnost ob obletnici povojnih pobojev.

Predložil jim je dokumente, do katerih je prišel v Arhivu RS Po Leljakovih besedah je avstrijske policiste, s katerimi je stik navezal že v četrtek, zanimala predvsem vpletenost takratnega SDV v umor, pri čemer jim je predložil dokumente, do katerih je prišel v Arhivu RS.

Policistom je predstavil tudi dokument "operativni načrt dela akcije Pliberški vod" za leto 1975, ki so jo takrat izvajali v okviru SDV. Omenjeni načrt je podpisal Zemljarič, predvideval pa je ohromitev dela hrvaške emigracije in ustvarjanje njenega medsebojnega nezaupanja.

Med dokumenti, ki jih je predal, je tudi tisti, v katerem je takratni vodja oddelka za emigracijo pri SDV Milan Pavlin Zemljariču 4. februarja 1975 predlagal, da bi enega izmed sodelavcev SDV, Milana Doriča (Hanzija), uporabili "še za neko konkretno akcijo na enega izmed njemu poznanih ekstremistov", pri čemer Leljak sklepa, da naj bi šlo za Martinovića. Še isti dan je namreč SDV Doriču izdal dva lažna potna lista ter dva okvirja za brzostrelko (dokument o tem je Leljak tudi predal policistom), 13 dni pozneje pa je bil Martinović ubit.

V Avstriji potrdili, da so dobili informacije v pisni obliki Pri avstrijski kriminalistični policiji so za RTV Slovenija potrdili, da so od slovenskega državljana dobili informacije v pisni obliki in da bo te dokumente treba še prevesti. Nato jih bodo predali državnemu tožilstvu v Celovcu, kjer se bodo odločili, ali naj se postopek nadaljuje.

O primeru Martinović je avstrijska tiskovna agencija APA v četrtek poročala, da je tožilstvo v Celovcu sporočilo, da v omenjenem primeru trenutno ne izvajajo nobene preiskave, da pa so deželnim kriminalistom posredovali dokumente, ki so povezani s primerom. Če bodo kriminalisti prišli do novih spoznanj, bi lahko nadaljevali prekinjeni postopek, je za APA dejala tiskovna predstavnica tamkajšnjega državnega sodišča.

Če bi se v okviru postopka pojavila potreba po zaslišanju osumljencev iz Slovenije, bi Avstrija glede na mednarodne instrumente, ki urejajo področje pravne pomoči med državami članicami EU, lahko zahtevala zaslišanje slovenskih osumljencev, so potrdili pri pravosodnem ministrstvu.

Ne spreglejte