Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
26. 4. 2013,
15.07

Osveženo pred

4 leta, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

SD žičnice

Petek, 26. 4. 2013, 15.07

4 leta, 2 meseca

PS in SD za odpravo administrativnih ovir pri gradnji žičnic

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Poslanci PS in SD so pripravili novelo zakona o žičniških napravah za prevoz oseb.

Poslanec PS Brane Golubović je pojasnil, da želijo z njo odpraviti administrativne ovire za pridobitev gradbenega dovoljenja za gradnjo žičniških naprav. Poslanec SD Samo Bevk je dodal, da je novela potrebna tudi zaradi umestitve smučišča 2864 v prostor.

Obstoječi zakon z administrativno oviro Prvopodpisani pod predlog novele, poslanec PS Golubović, je na novinarski konferenci poudaril, da je obstoječi zakon iz leta 2004 sicer v veliki meri pripomogel k hitrejšemu razvoju slovenskih smučišč in s tem tudi turizma. Vendar pa se je čez čas pokazalo, da vsebuje tudi administrativno oviro.

Veljavni zakon tako med drugim določa, da je za pridobitev gradbenega dovoljenja za žičniško napravo potreben koncesijski akt oz. koncesijska pogodba z državo. To pa je mogoče dobiti samo v primeru, če je prostorski akt namenjen izgradnji smučišča na določenem območju.

Zakon pa govori tudi o lokacijskem načrtu kot enem od prostorskih aktov. Kot je spomnil Golubović, se je prostorska zakonodaja v zadnjih letih večkrat spreminjala in nastalo je tudi več različnih besednih zvez, ki označujejo prostorske akte - od prostorsko ureditvenih pogojev (PUP), zazidalnih načrtov, lokacijskih načrtov pa do občinskih podrobnih prostorskih načrtov (OPPN).

Postopek pridobitve gradbenega dovoljenja želijo poenostaviti S predlogom novele predlagatelji želijo postopek pridobitve gradbenega dovoljenja poenostaviti. Zanj bi bili odslej dovolj koncesijski akt, koncesijska pogodba in ustrezen prostorski načrt, ki predvideva namembnost gradnje smučišč, je pojasnil Golubović.

Kot je spomnil, so na problem naleteli pri projektu smučišča 2864. Investitor je pridobil koncesijski akt, podpisana je bila koncesijska pogodba, ni pa mogel pridobiti gradbenega dovoljenja, ker ima občina Bohinj za to območje prostorski akt, imenovan PUP, ki predvideva smučišče, ne pa lokacijskega načrta. Za spremembo iz PUP v lokacijski načrt oz. v OPPN pa bi potrebovali kar nekaj let, je dejal.

Gre za investicijo, vredno 50 milijonov evrov Z predlagano novelo bodo poslanke in poslanci omogočili nemoteno nadaljevanje postopkov tudi pri tem projektu. Kot je poudaril Golubović, gre za investicijo, vredno 50 milijonov evrov, v kateri sodeluje tudi tuji investitor. Po prepričanju poslanca bo Slovenija s tem tudi mednarodni javnosti sporočila, da je država varna za tuje naložbe.

Poslanec SD Samo Bevk je dodal, da naj bi poslanci novelo, ki jo po njegovih besedah podpirajo vse koalicijske poslanske skupine, predvidoma lahko sprejeli že na junijski seji DZ. Novela je pomembna zlasti zaradi hitre umestitve omenjenega projekta v prostor.

Poudaril je namreč, da je treba izkoristiti vsako realno priložnost za investicijska sredstva, tudi morebitna sredstva tujih vlagateljev. Sicer pa je Bevk prepričan, da je sprejem takega zakona v javnem interesu in da bo reševal tudi druge podobne primere.

Ne spreglejte