SiolNET. Novice Slovenija
5,18

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Prvo pivo zvaril v domači garaži, danes ga v Avstriji zvari osem tisoč hektolitrov #video

5,18

termometer

Ena od prvih mikropivovarn, ki je sprožila pravo revolucijo med slovenskimi ljubitelji piva, je pivovarna Bevog. Čeprav pivo vari v sosednji Avstriji, jo večina zaradi slovenskega lastnika in ekipe dojema kot slovensko mikropivovarno. Navsezadnje največ njihovega piva spijemo prav Slovenci.

[video: 65084 / ]

Novinar: Uroš Maučec/Video: Planet TV


Vasja Golar je postal znan po tem, da je slovenska birokracija njegovo idejo o mikropivovarni pregnala čez mejo v sosednjo Avstrijo. A ta negativna izkušnja ob zagonu ima tudi nekaj pozitivnega.

Vasja Golar, lastnik pivovarne Bevog. Vasja Golar, lastnik pivovarne Bevog. Foto: Planet TV "Vsekakor je bila to neka promocija, tega se zavedam. Dejstvo pa je, da če pivo ne bi bilo dobro, ga nihče ne bi pil le zato, ker smo mi ubogi in smo morali v Avstrijo," pravi lastnik pivovarne Bevog Vasja Golar.

Hitra rast

Svoje prvo pivo je zvaril v domači garaži, danes pa ga v pivovarni v bližini avstrijske Radgone zvari skoraj osem tisoč hektolitrov na leto. Poleg njega za to skrbi 14 redno zaposlenih. Zanje je to vse prej kot običajna služba.

Bevog Foto: Planet TV

"Delo je zelo raznoliko, to me zelo veseli in mislim, da sem v sanjski službi," je povedal eden od zaposlenih Matej Skolinar.

Najbolj zanimiva so piva v omejenih serijah

Zadnji trend med ljubitelji piva so posebna piva v omejenih serijah. "Posebna piva so mi vedno izziv. Narediti recept, naštudirati tehnologijo, kako bo kaj uspelo, je vedno malo tvegano," ugotavlja Golar. A do zdaj mu je vedno uspelo.

Polnilne linije je tako zapustilo že 35 različnih vrst piva. Majhen slovenski trg, na katerem Bevog največ proda, se je za mikropivovarje izkazal kot prednost, saj je zelo hitro sprejel to pivsko revolucijo.

Bevog Foto: Planet TV

Avstrija ali Nemčija se po Golarjevih ugotovitvah ne razvijata tako hitro. "To so veliko počasnejši trgi, ljudje veliko počasneje dojemajo. Veliko manj korajže imajo tudi gostinci in trgovine, ko te vrste piva vključujejo v ponudbo," opaža pivovar.

Kaj dobimo, če svoje znanje združijo nevrolog, profesor matematike in menedžer?  Pivo.

Trije pivoljubci brez strokovnega znanja o tej pijači so ustvarili zgodbo o uspehu. V Novi Gorici je iz varjenja v garaži zrasla največja mikropivovarna v Sloveniji Reservoir dogs. Do znanja so prišli s pomočjo interneta in lastnih izkušenj, slab mesec po odprtju pa se je glas o njih razširil po svetu.

[video: 65082 / ]

Novinarka: Kaja Flisar/Video: Planet TV

"Prijatelji so hodili k nam gledat, kako varimo pivo, poskušali so ga, nas spodbujali, da nadaljujemo, tako da smo počasi morali proizvodnjo prenesti na drugo raven, ker je bilo nevzdržno, preveč za garažo."

Začeli so s štirimi, danes pa v pivovarni ponujajo 10 vrst piva z različnimi stopnjami alkohola. Med njimi so tudi takšna z dodatkom sadja in vedno bolj priljubljena kisla piva. Vsa so sicer nekoliko dražja od industrijskih, a fantje so prepričani, da kakovost poplača njihovo ceno.

Vse bolj se razvija pivski turizem

Fantje opažajo, da kultura pitja piva med Slovenci še ni dobro razvita, več kot 90 odstotkov pivoljubcev še vedno prisega na zeleno in rdečo etiketo. Je pa zato v Sloveniji veliko bolj razvit pivski turizem. "Samo v tem tednu smo meli Nemce, Američane, Avstrijce, Italijane, Srbe. Neverjetno je, da si ljudje vzamejo čas in pridejo iz Ljubljane do Nove Gorice samo spit par kozarcev piva, pogledat pivovarno, potem pa se odpeljejo naprej," pove Aljoša.

Dirndli, preste in pivo v potokih

[video: 65085 / ]

Novinarka: Nataša Jager Radin/Video: Planet TV

Priljubljena točka pivskega turizma pa je tudi Oktoberfest ali "Wiesen", kot slovitemu festivalu piva še rečejo Bavarci. Prvič so ga organizirali leta 1810, ko se je poročil bavarski princ Ludwig. V več kot 200 letih so ga odpovedali le 24-krat, predvsem zaradi vojn in epidemij kolere. V skupaj 18 dneh tokrat pričakujejo najmanj šest milijonov obiskovalcev z vseh koncev sveta.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 12
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin