Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
29. 10. 2013,
16.08

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

protesti Maribor Ljubljana

Torek, 29. 10. 2013, 16.08

8 let

Protestniki sporočajo: "Vsi ste gotovi" (foto)

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Leto dni po prvem protivladnem protestu Gibanja 29. oktober na mariborskem Trgu Leona Štuklja so se v središču Maribora, v Ljubljani in drugod po Sloveniji znova zbrali protestniki.

Na Trgu Leona Štuklja v Mariboru se je zbralo okoli 800 protestnikov in kljub močnemu dežju izrazilo nezadovoljstvo z aktualno politično elito. Protestniki so nato odšli še na pohod po Mariboru in med drugim zasedli tudi Titov most.

Na odru v središču mesta so se vrstili meščani, ki so zbrani množici predstavljali svoje videnje sedanjih razmer v državi. Eden od vidnejših aktivistov in predstavnik organizatorjev protesta Sanjin Jašar je dejal, da je glavno sporočilo protesta, da so še vedno tukaj in da ne mislijo odnehati ter vladi dokazati, da si zasluži njihovo prisotnost na ulicah. Na trgu se sicer ni zbralo toliko ljudi, kot so jih pričakovali, saj je prihod na Facebooku potrdilo okoli 1700 ljudi, a Jašar meni, da je treba biti zadovoljen s tistimi, ki so vendarle prišli.

Aktivistka in predstavnica Gibanja 29. oktober Nati Miajlović je dejala, da so pred letom dni pričakovali bistveno več, na koncu pa se je v Mariboru spremenilo le ime župana. Protestniki pa si po njenih besedah želijo korenitih sprememb, da bi bilo za Mariborčane življenje resnično boljše, nenazadnje pa tudi za vse ostale državljane Slovenije.

"Tudi moj dom je sakralni objekt" Sicer pa so zbrani protestniki s svojimi transparenti opominjali na lanska opozorila, ki se po njihovem mnenju vse bolj uresničujejo. Med napisi so bili vidni "Niso še gotovi", pa "Tudi moj dom je sakralni objekt" in "Tudi moje kredite prenesite na slabo banko".

V Gibanju 29. oktober ob tem poudarjajo, da mora ljudstvo pokazati svojo moč in opomniti politične garniture, naj delajo oni za ljudstvo, ne ljudstvo za njih. Sistematska kraja državnega premoženja, ki se je vršila 20 let, počasi dobiva svoj epilog in počasi bomo ugotovili, da je državna malha prazna, še pravijo.

V Ljubljani so se protestniki zbrali pred državnim zborom:

"Sindikate delavcem, referendum državljanom, svobodo medijem" Na ljubljanski Trg republike je prišlo okoli 500 protivladnih protestnikov. Protestirali so mirno, svoja stališča so izražali z vzkliki in transparenti. Udeleženci protesta so se najprej zbrali pred parlamentom, kjer so nekateri prižgali tudi svečke in vzklikali razna gesla. Nato pa so se podali na krajši pohod po ulicah mesta, med drugim do vladne palače, kjer so glasno žvižgali. Potem so se vrnili pred parlament, nekateri so se posedli na cesto.

Na transparentih so med drugim aktualni politični eliti očitali, da je hlapec EU, nekateri so zažigali letake z napisom "trojka". Videti je bilo tudi napise "Milan, Zoki in Stanovnik, nočemo v vaš peskovnik" pa tudi "Poslance na minimalce" ter "Sindikate delavcem, referendum državljanom, svobodo medijem". Slišati je tudi že tradicionalno vstajniško skandiranje "lopovi" in "Vsi ste gotovi" ter opozorila, da je "ljudstvo lačno ful drugačno".

Upravljalci Facebook strani ljubljanskih protestov so udeležence pozvali k mirnim demonstracijam, v primeru izgredov pa da naj se umaknejo od izgrednikov. Večjih izgredov ni bilo, nekateri so le ovirali promet, Šubičevo cesto pa so policisti zaprli za promet. Proti DZ je poletela tudi petarda.

Ograj okoli DZ sicer tokrat ni, so pa policisti v bližini in v pripravljenosti, če bi morali ukrepati.

Ne spreglejte