Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
21. 12. 2023,
8.50

Osveženo pred

4 mesece, 1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,32

Natisni članek

skavt

Četrtek, 21. 12. 2023, 8.50

4 mesece, 1 teden

Prostovoljec pri skavtih osumljen spolne zlorabe otrok #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,32

V Združenju slovenskih katoliških skavtinj in skavtov (ZSKSS) so bili v preteklem tednu obveščeni o sumu kaznivega dejanja zoper spolno nedotakljivost mladoletnih oseb s strani enega izmed njihovih prostovoljcev. Kot so sporočili iz združenja, so do razjasnitve okoliščin osebo umaknili iz vseh skavtskih aktivnosti in stikov z mladimi.

V sporočilu za javnost so zapisali, da so do razjasnitve okoliščin osebo, zoper katero je bil podan sum, umaknili iz vseh skavtskih aktivnosti in stikov z otroki in mladimi. S pristojnimi organi bodo dejavno sodelovali za razjasnitev okoliščin.

Starše mladih, ki bi bili lahko prizadeti, je vodstvo obvestilo in se pogovorilo z njimi, zagotovili pa so jim tudi ustrezno psihosocialno podporo, še navajajo. Staršem, skrbnikom in prostovoljcem so posredovali smernice za pogovor z otrokom in mladostnikom ob čustveno zahtevnem dogodku. Zaradi postopka preiskave niso želeli podati informacije, kdo je podal prijavo o sumu kaznivega dejanja spolne zlorabe otrok, sta na novinarski konferenci povedala Tjaša Sušin in Nejc Kurbus.

Skavti | Foto: Matic Prevc/STA Foto: Matic Prevc/STA

Vzpostavili so tudi kontaktno točko, kamor se lahko lahko starši in skrbniki obrnejo s svojimi opažanji ali skrbmi o morebitnih odklonih.

Na ZSKSS medtem poudarjajo, da so kot vzgojna organizacija zavezani, da zagotavljajo varno okolje za svoje člane. "Kot organizacija smo zavezani k spodbujanju varnega okolja in vzgajanju svojih prostovoljcev in članov v nenasilni komunikaciji, prepoznavanju stisk in odgovornemu ravnanju," so še zapisali. Pri tem so poudarili, da se bodo v ZSKSS še naprej trudili ozaveščati, kakšno odgovornost nosi vsakdo, ki dela z mladimi, za njihovo varno odraščanje in celosten razvoj.

Taborniki
Novice Osumljeni spolne zlorabe med taborniki v priporu #video
Robert Kerštajn, nekdanji ravnatelj OŠ Prežihov Voranc Jesenice
Novice Neuradno: nekdanji ravnatelj jeseniške šole naj bi priznal spolni napad na deklico
Ne spreglejte