SiolNET. Novice Slovenija
0,37

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Po SDS za ustavno presojo letošnjega proračuna tudi v NSi

0,37

termometer

Matej Tonin
Državni proračun za letošnje leto je tudi po oceni NSi zrel za ustavno presojo. Na fotografiji predsednik stranke Matej Tonin. Foto: STA

Državni proračun za letošnje leto, ki ga je državni zbor na začetku marca popravil z rebalansom, je tudi po oceni NSi zrel za ustavno presojo. V stranki so s pomočjo strokovnjakov že pripravili predlog zahteve za ustavno presojo, ki jo bodo zdaj ponudili v podpis tudi preostalim poslanskim skupinam.

Da je letošnji proračun protiustaven, so že prejšnji teden opozorili tudi v SDS, predsednik stranke Janez Janša pa je napovedal, da bodo zahtevali ustavno presojo. A predlog, ki so ga pripravili v največji opozicijski stranki, se poslancem NSi pravno ne zdi dovolj dobro utemeljen, zato zanj ne morejo prispevati svojih podpisov.

Janez Janša Novice Janša napovedal zahtevo za ustavno presojo rebalansa proračuna. Šarec: Stvari so povsem pod nadzorom.

NSi: Politika je prva dolžna spoštovati zakone

"V NSi si želimo strokovno in pravno dobro argumentirano zahtevo za ustavno presojo, zato smo k pripravi utemeljitve povabili skupino uglednih ustavnih pravnikov in ekonomistov," so zapisali v sporočilu za javnost. Ob tem so spomnili na opozorilo fiskalnega sveta, da je raven izdatkov letošnjega proračuna v nasprotju z zakonom o fiskalnem pravilu.

Da je letošnji proračun protiustaven, so že prejšnji teden opozorili tudi v SDS. Na fotografiji predsednik stranke Janez Janša. Da je letošnji proračun protiustaven, so že prejšnji teden opozorili tudi v SDS. Na fotografiji predsednik stranke Janez Janša. Foto: Ana Kovač

"Politika je prva dolžna spoštovati zakone. Gre za vprašanje spoštovanja pravne države in vlada ne more arbitrarno odločati, ali bo spoštovala zakone," so opozorili v NSi ter dodali, da je po nasvetu ustavnih pravnikov in ekonomistov za zaščito pravne države v danem primeru najprimernejše sredstvo zahteva za presojo ustavnosti proračuna.

Jure Leben Novice Šabeder in Zajc uradno ministrska kandidata, Leben se spogleduje z LMŠ #video

V SDS in NSi glasovali proti rebalansu proračuna

Fiskalni svet je februarja še pred potrditvijo rebalansa v državnem zboru opozoril, da načrtovani izdatki za 270 milijonov evrov presegajo okvir, ki ga določa v ustavi zapisano fiskalno pravilo. 

Ta odklon bi bil lahko še višji, saj je urad za makroekonomske analize in razvoj pred kratkim znižal napovedi gospodarske rasti. Če k temu dodamo še nove znake ohlajanja gospodarstva, kamor slovensko gospodarstvo največ izvozi, potem je jasno, da smo dolžni ukrepati, so opozorili v NSi.

Državni zbor je rebalans, s katerim se letošnja poraba prvič zvišuje prek deset milijard evrov, na začetku marca sprejel s podporo poslancev koalicije, Levice in NSi, proti pa so glasovali v NSi in SDS. Postopek za oceno ustavnosti lahko sicer z zahtevo med drugimi začnejo državni zbor kot ustanova ali tretjina poslancev državnega zbora, državni svet in vlada.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin