Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
16. 9. 2011,
12.53

Osveženo pred

2 leti, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Patrick Vlačič

Petek, 16. 9. 2011, 12.53

2 leti, 9 mesecev

Prometno ministrstvo predstavilo svoj mobilnostni načrt

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Ministrstvo za promet je ob začetku evropskega tedna mobilnosti, predstavilo svoj mobilnostni načrt. Ta predvideva mehke ukrepe, ki ne terjajo velikih finančnih naložb.

S predstavitvijo mobilnostenga načrta želi prometno ministrstvo z lastnim primerom in zgledom pokazati dobro prakso na področju trajnostnega prometa. "Zavedamo se, da gre le za kamenček v mozaiku glede na želeni cilj v prihodnjih letih, to je spremeniti navade ljudi," je na novinarski konferenci v Ljubljani dejal minister Patick Vlačič. Mehki ukrepi, ki ne zahtevajo velikih finančnih naložb Mobilnostni načrt zajema predvsem prihode na delovno mesto in službene poti ter ureditev pogojev za vzpodbujanje alternativnih načinov mobilnosti osebnemu avtomobilu, predvsem hoji, kolesarjenju ali uporabi javnega potniškega prometa. Gre torej za mehke ukrepe, ki ne zahtevajo velikih finančnih naložb, imajo pa visoko razmerje med koristmi in stroški, prav minister.

Cilj je zmanjšanje deleža avtomobilskih poti zaposlenih Po besedah avtorja mobilnostnega načrta Aljaža Plevnika z Urbanističnega inštituta RS načrt cilja na zmanjšanje deleža avtomobilskih poti zaposlenih na delo s 77 v letošnjem letu na 60 odstotkov v letu 2015, na zmanjšanje deleža avtomobilskih poti zaposlenih na delo, pri katerih se vozijo sami v avtu, s 46 na 30 odstotkov, na povečanje deleža rednih kolesarjev med zaposlenimi z devet na 15 odstotkov in na racionalno rabo osebnih avtomobilov in ozelenitev voznega parka.

Servis koles s popustom Ministrstvo bo že septembra za svoje zaposlene organiziralo tečaj varne in varčne vožnje z možnostjo skupinskega popusta, omogočili bodo tudi servis koles s popustom. Poleg tega bodo začeli s povezovanjem v evropske mreže in projekte upravljanja mobilnosti.

Peš namesto z dvigalom Večina ostalih ukrepov bo izvedena do konca leta - med drugim postavitev zaslona v preddverju ministrstva s podatki o odhodih avtobusov z bližnjih postajališč, postavitev označevalnih tablic za spodbujanje peš hoje (ne uporabe dvigal) za zaposlene in obiskovalce ter preureditev območja za parkiranje koles pred ministrstvom.

Zaposlenim bodo na ministrstvu predstavili tudi nov pravilnik o parkiranju, pri prihodnjih investicijah bo ministrstvo ozelenilo vozni park, preučilo bo možnost ureditve garderobe za zaposlene ... Ministrstvo bo na vlado in okoljsko ministrstvo poslalo tudi pobude za širšo promocijo trajnostne mobilnosti, je pojasnil Plevnik.

Eden prvih mobilnostnih načrtov v Sloveniji Mobilnostni načrt ministrstva za promet je eden prvih takšnih načrtov v Sloveniji in sploh prvi, ki se bo začel izvajati. "Vesel sem, da delamo prve korake na tem področju in smo zgled ostalim," je dejal Vlačič in dodal, da bodo pripravo teh načrtov predlagali tudi ostalim ministrstvom.

Po dveh letih izvajanja načrta, ki, tako Vlačič, postaja inventarni del ministrstva za promet, bodo na ministrstvu preverili, kako se je prijel in predlagali morebitne popravke ukrepov ali predlagali nove.

V teku je projekt integriranega javnega potniškega prometa Sicer pa prometno ministrstvo s ciljem zagotoviti bolj kakovostno mobilnost po Vlačičevih besedah deluje na več frontah. Tako je v teku projekt integriranega javnega potniškega prometa, ki naj bi zaživel v letu 2013, s 1. januarjem 2012 pa naj bi zaživela tudi prva institucija, ki naj bi vodila vse procese na tem področju, in sicer direkcija za javni potniški promet.

Ne spreglejte