SiolNET. Novice Slovenija
4

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Projekt Pangea za dvig kakovosti življenja starejših oseb

4

termometer

V sklopu projekta Pangea bo Mestna občina Kranj septembra letos izvedla merjenje telesnih zmožnosti in fizioloških značilnosti ter ugotavljala značilnosti življenjskega sloga prostovoljcev.

Mestna občina za izvedbo projekta išče 150 prostovoljcev, edini pogoj pa je, da se počutijo zdrave in da so sposobni prehoditi razdaljo 2 kilometrov brez predaha in pripomočkov. Meritve bodo potekale med 12. in 14. septembrom 2013, pričakujejo pa, da bodo privabili več kot 1000 prostovoljcev iz treh slovenskih in treh italijanskih regij.

Ena ekipa bo preverjala telesne zmožnosti in nekatere fiziološke značilnosti ter ugotavljala značilnosti življenjskega sloga sodelujočih. Za izvedbo meritev je vodilna partnerica v projektu, Univerza na Primorskem, razvila mobilni laboratorij z merilno opremo in usposobljenimi merilci. Na podlagi tako zbranih podatkov se lahko opredelijo kriteriji zdravega staranja, oblikujejo smernice za prehrano in telesno dejavnost ter pripravijo programi in aktivnosti za to populacijsko skupino.

Prvi korak projekta Pangea je bil narejen že lani, ko je potekala študija 14-dnevnega nepretrganega ležanja pri starostnikih v Sloveniji. Ta je pokazala, da kognitivni trening, izvajan med ležanjem pri popolni gibalni neaktivnosti, prispeva k manjšemu upadu tako kognitivnih kot motoričnih funkcij ter ohranja boljši vzorec hoje, kar deluje preventivno pred padci.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin