Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
24. 1. 2019,
9.42

Osveženo pred

5 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,92

30

Natisni članek

Metka Tekavčič Dušan Mramor

Četrtek, 24. 1. 2019, 9.42

5 let, 3 mesece

Mramor in Tekavčičeva zanikata krivdo, sodba o dodatkih razveljavljena #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,92

30

Nekdanji dekan ekonomske fakultete Dušan Mramor, zdajšnja dekanka Metka Tekavčič ter nekdanja prodekanka Polona Domadenik ne priznavajo očitkov tožilstva, povezanih z izplačevanjem dodatka za stalno pripravljenosti na fakulteti. medtem je višje sodišče razveljavilo sodbo, ki je ljubljanski univerzi nalagala vračilo 781 tisoč evrov že izplačanih dodatkov v proračun.

Od avgusta 2008 do decembra 2015, ko sta ekonomsko fakulteto vodila Dušan Mramor in Metka Tekavčič, je fakulteta zaposlenim namenila za okoli 858 tisoč evrov dodatkov, za katere je inšpektorat za javni sektor leta 2015 ugotovil, da so nezakoniti.

Inšpektorat je takrat pod drobnogled vzel 11 fakultet, od katerih so pri devetih našli nepravilnosti. Naložil jim je popravljalne ukrepe, v okviru katerih so z zaposlenimi sklenile dogovore o vračilu denarja v višini nekaj več kot 443 tisoč evrov.

Zavračajo krivdo

Tožilstvo je pri četverici z ekonomske fakultete nato ugotovilo, da so z izplačili dodatkov za pripravljenost vnaprej določenim zaposlenim (tudi sebi) v nasprotju z določbami zakona o javnih uslužbencih in zakona o sistemu plač v javnem sektorju kršili zakon. Očita jim zlorabo položaja in protipravno pridobitev premoženjske koristi.

Kot je napisano, Mramor, Tekavčičeva in Polona Domadenik ne priznavajo krivde, četrte obtožene, nekdanje prodekanke Mojce Indihar Štemberger, pa danes ni na sodišče. Tudi ona pa je z ugovorom na obtožnico zavrnila krivdo.

Za kaznivo dejanje zlorabe položaja je sicer zagrožena kazen zapora do enega leta, za pridobitev protipravne premoženjske koristi pa od treh mesecev do pet let zapora.

S prstom kažejo na druge prejemnike

Ob začetku sojenja - sodnik obtožene vedno prosi za nekaj osebnih podatkov, tudi mesečni dohodek - je Tekavčičeva povedala, da ima kot dekanka 3.300 evrov neto plače, Mramor pa kot profesor 2.900 evrov. 

Odvetniki četverice so danes zahtevali, da se na prihodnjih obravnavah zasliši vse zaposlene na fakulteti, ki so prejemali dodatek. Sodišče o predlogu še ni odločilo.

Iz ust odvetnikov je bilo večkrat slišati, da dodatek še danes prejema osem tisoč zaposlenih v javni upravi, procesirali pa naj bi le peščico. Omenimo, da so bile lani vložene obtožnice še zoper šest oseb, med drugim po poročanju Pop TV dekana fakultete za gradbeništvo in geodezijo in nekdanjo dekanko fakultete za socialno delo.

Politični obračun?

Mramor ves čas trdi, da ni kriv. Na podlagi medijskega pritiska je leta 2016 tudi vrnil 23 tisoč evrov, ki jih je sam prejel za stalno pripravljenost.

V bran mu je stopil tudi trenutni rektor ljubljanske univerze Igor Papič, ki je lani za Dnevnik ocenil, da je šlo za obračun med Mramorjem in takratnim ministrom za javno upravo Borisom Koprivnikarjem. "Mramor je bil kot minister očitno premočan," je ocenil Papič.

Pop TV: Univerzi za zdaj ni treba vračati v proračun

Kot poroča portal 24ur.com,  je višje sodišče razveljavilo sodbo okrožnega, da mora Univerza v Ljubljani v proračun vrniti 781 tisoč evrov že izplačanih dodatkov za stalno pripravljenost. Višje sodišče je zadevo vrnilo na prvo stopnjo.

Ne spreglejte