Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
29. 11. 2019,
14.19

Osveženo pred

4 leta, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,44

9

Natisni članek

dodatki Metka Tekavčič Dušan Mramor

Petek, 29. 11. 2019, 14.19

4 leta, 4 mesece

Obramba Tekavčičeve hoče drugega sodnika, Mramorju grozi prisilna privedba

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,44

9

Metka Tekavčič, Dušan Mramor | Metke Tekavčič in Dušana Mramorja danes na sodišče ni bilo. Svojo odsotnost sta opravičila, a sodnik opravičila ni sprejel. | Foto Siol.net

Metke Tekavčič in Dušana Mramorja danes na sodišče ni bilo. Svojo odsotnost sta opravičila, a sodnik opravičila ni sprejel.

Foto: Siol.net

Na Okrožnem sodišču v Ljubljani bi morali danes potekati zagovori štirih obtoženih v aferi z izplačevanjem dodatka za stalno pripravljenost, a se to ni zgodilo, saj je obramba dekanje ekonomske fakultete Metke Tekavčič zahtevala izločitev sodnika Zvjezdana Radonjića. Meni namreč, da ta ne more soditi v zadevi, ker da ni tako imenovani naravni sodnik.

O zahtevi za izločitev Zvjezdana Radonjića bi moral v običajnih okoliščinah odločati predsednik sodišča Marjan Pogačnik, a je obramba Metke Tekavčič zahtevala, da se mora v tem primeru izločiti tudi on, saj da sta z Radonjićem v sporu. Tako bo o izločitvi zdaj odločalo višje sodišče.

Mojca Prelesnik
Novice Prelesnikova o aferi dodatki: KPK je podatke o honorarjih pridobila na sporen način

Štirje profesorji obtoženi zlorabe položaja

Obtožni predlog štiri profesorje ljubljanske ekonomske fakultete, gre za nekdanjega dekana Dušana Mramorja, prej omenjeno Tekavčičevo ter nekdanji prodekanji Polono Domadenik in Mojco Indihar Štemberger, bremeni zlorabe uradnega položaja, za kar je zagrožena kazen zapora do enega leta, ter pridobitve premoženjske koristi pri tem, za kar je zagrožena kazen od treh mesecev do petih let zapora.

Tožilstvo jim očita, da so omogočili izplačilo dodatkov za pripravljenost vnaprej določenim zaposlenim v nasprotju z določbami zakona o javnih uslužbencih in zakona o sistemu plač v javnem sektorju.

Dušan Mramor Metka tekavčič sodišče
Novice Mramor in Tekavčičeva zanikata krivdo, sodba o dodatkih razveljavljena #video

Fakulteta: Sodišče je določilo prekratek rok

Mramorja in Tekavčičeve danes na sodišče ni bilo, svojo odsotnost pa sta opravičila. Kot so sporočili s fakultete, naj bi namreč sodišče določilo izjemno kratek rok za prvo glavno obravnavo, zaradi česar si oba nista uspela prestaviti ali drugače organizirati že vnaprej dogovorjenih obveznosti doma in v tujini. Tekavčičeva naj bi bila na predavanju v tujini, Mramor pa na zdravniških pregledih v tujini.

Sodnik opravičil danes ni sprejel. Za Mramorja je menil, da bo moral dostaviti še dodatno zdravniško dokumentacijo, sicer mu grozi prisilna privedba, za Tekavčičevo pa, da udeležba na predavanju v tujini ne more biti opravičilo za izostanek z naroka na sodišču. Mramorjeva obramba je zagotovila, da bodo dodatno dokumentacijo dostavili ter da bo Mramor na sodišče verjetno sposoben priti konec januarja.

Novice Afera dodatki: FDV in Mramorjeva EF slabo izvedli popravljalne ukrepe
Afera z izplačili dodatkov s stalno pripravljenostjo se je začela po tem, ko je inšpektorat za javni sektor leta 2015 opravil nadzor nad poslovanjem 11 fakultet univerze, pri tem pa pri devetih ugotovil, da so nezakonito izplačevale dodatek za stalno pripravljenost. Skupaj so od leta 2012 do 2014 izplačale za nekaj manj kot 781 tisoč evrov bruto dodatka. Fakultetam je inšpektorat naložil popravljalne ukrepe, v okviru katerih so z zaposlenimi sklenile dogovore o vračilu denarja v višini nekaj več kot 443 tisoč evrov.
Ne spreglejte