Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
8. 9. 2017,
16.47

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,48

4

Natisni članek

zakon ministrstvo za kulturo RTV Slovenija RTV-prispevek

Petek, 8. 9. 2017, 16.47

6 let, 6 mesecev

Prispevek po novem odvisen od dohodka, plačevala pa bi ga tudi podjetja?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,48

4

RTV Slovenija | Foto STA

Foto: STA

Osnutek predloga novega zakona o Radioteleviziji (RTV) Slovenija naj bi dopuščal spremembe pri obračunavanja RTV-prispevka, ki bi ga po novem poleg gospodinjstev morala plačevati tudi podjetja. Na javni radioteleviziji pojasnjujejo, da s predlogom ministrstva uradno niso seznanjeni.

Po poročanju spletnega portala Žurnal24.si novi zakon o RTV Slovenija še ni povsem dokončan, a med drugim predvideva tudi možnosti drugačnega pobiranja RTV-prispevka, kot smo ga bili vajeni do zdaj.

Po novem plačniki vsi polnoletni zavezanci, pa tudi podjetja

Namesto zdajšnjega sistema, ko se prispevek plačuje glede na gospodinjstvo, ministrstvo premišljuje, da bi po vzoru Finske uvedli sistem, kjer bi vsak polnoletni zavezanec za plačilo dohodnine RTV-prispevek plačeval glede na svoje dohodke.

Mesečni prispevek bi tako znašal 0,55 odstotka vseh dohodkov, to pa bi na letni ravni naneslo od 36 do 180 evrov. Glede na trenutni predlog naj bi šlo za akontacijo, ki bi se odmerila od osnove za odmero dohodnine.

Pravne osebe bi po tem sistemu predlogu plačevale mesečni prispevek v višini 0,15 odstotka vseh dohodkov, torej od 50 evrov do 700 evrov letno.

Generalni direktor RTV Slovenija Igor Kadunc se zavzema za povišanje RTV-prispevka.
 | Foto: STA , Generalni direktor RTV Slovenija Igor Kadunc se zavzema za povišanje RTV-prispevka. Foto: STA ,

Na ministrstvu dopuščajo tudi možnost ohranitve trenutnega sistema

Na ministrstvu v osnutku še vedno dopuščajo možnost ohranitve trenutnega sistema z nekaterimi izboljšavami, ki jih za zdaj še ne omenjajo. 

"Novi Zakon o RTV je še vedno le v fazi delovnega osnutka, katerega posamezne nedokončane predlagane rešitve niso usklajene niti z RTV Slovenija kot ključnim deležnikom, zato posameznih rešitev, ki jih omenjate, ne moremo komentirati," so za Žurnal24.si sporočili s kulturnega ministrstva.

S trenutnimi pavšalni zneski, ki na posamezno gospodinjstvo znašajo 12,75 evra mesečno, je RTV Slovenija na primer lani pridobila nekaj več kot 94 milijonov evrov oziroma 79,7 odstotka celotnega proračuna.

Iz letnega poročila za leto 2016 še izhaja, da s temi sredstvi zavodu še zdaleč ni uspelo pokriti javne službe, ki jo izvaja. Gre za skupno osem radijskih programov, pet televizijskih programov in tudi multimedijski portal.

Kadunc za zvišanje višine prispevka

Generalni direktor RTV Slovenija Igor Kadunc je že večkrat javno izpostavil, da bi država morala povečati višino prispevka, a kot izhaja iz osnutka, ki smo ga pridobili, bo država za javno radiotelevizijo namenila celo manj, in sicer natanko 90 milijonov evrov.

Minister, ki je pristojen za medije, bi višino glede na "utemeljene ekonomske razloge" lahko spremenil za največ deset odstotkov.

Odvečni pobrani denar, ki bi se zbiral na posebnem računu, bi minister namenil za sofinanciranje programov in projektov na področju kulture.

Ne spreglejte