SiolNET. Novice Slovenija
0,89

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Pripravljalna dela za drugi tir v polnem razmahu #video #foto

0,89

termometer

Ministrica za infrastrukturo Alenka Bratušek in vodstvo 2TDK so si danes ogledali gradbišča dostopnih cest do trase drugega tira. Po besedah direktorja Kolektorja CPG Kristjana Mugerlija so dela v polnem razmahu in računajo, da se bo tod čez približno dva meseca vozilo po pripravljenih cestah. Tudi Bratuškova je bila zadovoljna nad napredkom del.

drugi tir  Urad vlade za komuniciranje Novice EIB odobrila četrt milijarde evrov posojila za drugi tir #video

Alenka Bratušek je v izjavi medijem ob ogledu delovišča na Tinjanskem hribu izrazila zadovoljstvo, da stvari tečejo po načrtih, tako finančno kot časovno. "Projekt Divača-Koper se dogaja in bo zgrajen tako, kot smo tudi obljubili oziroma si zastavili," je dodala.

Na gradbišču več kot sto delavcev

Direktor Kolektorja CPG, ki izvaja dela, Kristijan Mugerli pa je pojasnil, da so imeli v maju 21 deževnih dni in realizacija posledično ni bila velika, zdaj, ko jim vreme gre na roko, pa imajo na gradbišču več kot sto delavcev, 25 enot težke gradbene mehanizacije in več kot 30 tovornjakov. Dela na deloviščih v Lokvi, dolini Glinščice in na Tinjanskem hribu so tako v polnem razmahu in Mugerli računa, da bodo "čez kakšna dva meseca tukaj že vozili po pripravljenih cestah".

Glede izbora izvajalca za premostitvene objekte v dolini Glinščice je generalni direktor 2TDK Dušan Zorko pojasnil, da so opravili izbor, niso pa še podpisali pogodbe. 2TDK je naročilo oddal podjetjem Markomark Nival, Nival Invest in Ekorel, ki so oddala ponudbo v vrednosti 7,96 milijona evrov.

Bratuškova je glede vrednosti tega projekta poudarila, da je zanjo pomembno predvsem to, da zneski v pogodbah, ki se bodo podpisovale, ne presegajo ocenjene vrednosti v investicijskem projektu.

1 / 12
2 / 12
3 / 12
4 / 12
5 / 12
6 / 12
7 / 12
8 / 12
9 / 12
10 / 12
11 / 12
12 / 12

Po desetletjih priprav končno v fazi izvedbe

Ponudbo za omenjene premostitvene objekte je oddal tudi Kolektor CPG v navezi s Pomgradom, ki pa je bila za približno pet milijonov evrov višja. Mugerli je pojasnil, da je o morebitnih pritožbah na izbor prezgodaj govoriti, bodo pa verjetno prosili za vpogled v ponudbo izbranega ponudnika, saj "za tak denar mi ne znamo narediti".

Glede priprave državnega prostorskega načrta za umestitev dvotirne proge je Bratuškova pojasnila, da gre za postopek, ki bo še trajal, pripravljavec je sicer okoljsko ministrstvo, da pa bodo držali besedo in bodo torej naredili vse, da čim prej pridobijo gradbeno dovoljenje tudi za " drugi drugi tir".

Zadovoljstvo, da so po "več desetletjih priprav, načrtovanja" prišli v izvedbeno fazo, je izrazil tudi koprski župan Aleš Bržan. Po njegovih besedah s strani krajanov ni bilo resnejših pritožb, drži pa, da imajo veliko vprašanj. Zorko je ob tem dodal, da občane redno obveščajo, v najkrajšem času pa bodo zanje pripravili tudi info točko.

Glede poroštvenega zakona je Bratuškova navedla, da je zakon na ministrstvu že pripravljen, da pa mora biti sprejet do popisa pogodbe o projektu. "Naš cilj je, da je v enem in istem zakonu tudi poroštvo za tretjo razvojno os, zato se še malo usklajujemo," je dodala.

Stanko Polanič, Janez Škrabec Posel danes Drugi tir: prva slaba novica za Petriča, Škrabca in Polaniča

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin