Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
13. 7. 2021,
20.41

Osveženo pred

2 leti, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,98

5

Natisni članek

sojenje Policija orožje streljanje

Torek, 13. 7. 2021, 20.41

2 leti, 9 mesecev

Primer 20-letnika, ki je načrtoval streljanje: zaslišan psihiater #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,98

5

Na kranjskem okrožnem sodišču pa se je danes nadaljevalo sojenje 20-letniku iz Krope, ki naj bi aprila iz maščevanja nameraval postreliti nekdanje sošolce in nekatere učitelje. Ali je bil med nakupom pet tisoč evrov vrednega orožja prek temnega spleta in načrtovanjem strelskega napada neprišteven, psihiater javnosti ni razkril. Dvajsetletnik, ki pripor prestaja v psihiatrični bolnišnici in se je v sodno dvorano javil prek videopovezave, krivde ni priznal. Kakšna bo torej kazen? Bo obrambi uspelo dokazati neprištevnost?

O tem, da je 20-letnik iz Krope poskušal nezakonito kupiti orožje prek temnega spleta, ni dvoma.

"Stranka je priznala vsa dejstva po obtožbi, vse. Očita se mu, da je naročil orožje. Da, ga je. Očita se mu, kako ga je naročil. Da, drži. Vse to je priznal. Česa pa ni priznal? Krivde," je za Planet TV povedal Janez Koščak, odvetnik obtoženega.

Obdolženca danes na sodišče ni bilo. Mnenje psihiatra, ali je bil ob nakupu orožja prišteven ali ne, je s psihiatričnega oddelka spremljal prek videokonference.

Novice Kako so domačini opisovali osumljenca, ki je načrtoval strelski pohod #video

Narok je bil tajen

"Danes je bil zaslišan izvedenec psihiater, ki je dodatno pojasnil svoje mnenje, ki ga je izdelal. Narok je bil tajen, javnost je bila izključena," je pojasnila Marija Marinka Jeraj, višja državna tožilka.

"V vsakem kazenskem postopku je treba ugotoviti, ali je bil človek sposoben razumeti pomen svojega ravnanja in ga tudi obvladati," opozarja Koščak.

Pogoj za neprištevnost je, da oseba ni mogla razumeti svojega ravnanja oziroma da svojega ravnanja ni mogla imeti v oblasti. "Nihče se ni skliceval na neprištevnost, moja stranka je samo povedala svoje občutke, kaj vse ga je pripeljalo do poskusa naročila orožja," je dodal odvetnik obtoženega. Po njegovem mnenju je nujno, da se to razčisti, še preden se odloči, ali je kriv ali ne.

Slovenska policija
Novice Neuradno: med načrtovanimi tarčami napadalca tudi cerkev na Brezjah

Orožje naročil iz ZDA

"Zoper obtoženca se običajno vloži obtožnica, v primeru neprištevnosti se obtožnica spremeni v predlog za izrek varnostnega ukrepa," je razlagala Jerajeva. Spomnimo, obdolženec je poskusil kupiti polavtomatsko pištolo znamke Glock ter avtomatsko strelno orožje znamke Remington, ki ga uporabljajo tudi varnostni organi za bojevanje, vse skupaj v vrednosti pet tisoč evrov.

Orožje je bilo ob zasegu v mikrovalovni pečici, v paketu pa je bilo na poti iz ZDA v Slovenijo. Zaseg orožja na območju ZDA je opravil urad za domovinsko varnost ZDA, o čemer je obvestil slovensko policijo.

"Da je bil namen nakupa orožja njegova uporaba za množični poboj oseb v javni ustanovi. Obstajajo tudi indici, da so bile mogoče tudi druge, naključne žrtve in še dve drugi javni ustanovi," je konec aprila dejal Primož Donoša, vodja kranjskih kriminalistov.

Obtožnica 20-letnika sicer ne bremeni poskusa terorističnega napada. Odločitev sodišča o tem, kakšna kazen ga zdaj čaka, bo jasna predvidoma v četrtek.

Ne spreglejte