Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
14. 6. 2011,
18.53

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Anton Stres

Torek, 14. 6. 2011, 18.53

8 let

Primc: Država želi razvrednotiti družino

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Pred četrtkovim tretjim branjem predloga družinskega zakonika je pred DZ potekal shod v organizaciji civilne iniciative Za družino in pravice otrok.

Njen vodja Aleš Primc je v nagovoru poudaril, da otrok rabi skrbna in ljubeča mamo ter očeta, ob tem pa poslanke in poslance pozval, naj "v dobro družin in otrok zavrnejo sporni zakonik". "Slovenski narod ne sprejema predlaganega zakonika" Primc je pojasnil, da s shodom želijo vladi in poslancem sporočiti, da "slovenski narod ne sprejema predlaganega družinskega zakonika". "Družinski zakonik je temeljni zakon naših odnosov in družinska ustava, ki mora odražati temeljne vrednote družbe in potrebe družin ter koristi in pravice otrok," meni Primc. Dodaja, da predlog, ki "ne spoštuje mame in očeta, ne more biti kompromis v družinskem zakoniku".

Predlog družinskega zakonika je "že takoj, ko so ga iz vlade Republike Slovenije posredovali javnosti, doživel veliko strokovnih kritik in nasprotovanje velike večine državljank in državljanov". "Najbolj sporno pri predlogu je, da ne priznava izjemnega pomena mame in očeta za vsakega otroka ter da ne spodbuja odgovornega materinstva in očetovstva," je opozoril vodja programa Matjaž Merljak.

Bomo ponovno odšli na referendum? Pred četrtkovim dokončnim odločanjem državnega zbora o družinskem zakoniku je Primc poslanke in poslance pozval, naj "v dobro družin in otrok" zavrnejo "sporni" zakonik ter tako preprečijo škodo "družinam in otrokom, ki bi s sprejemom zakonika nastala". "V kolikor pa boste kljub vsem argumentom sporni zakonik sprejeli, pričakujemo, da boste stroške referenduma, ki ga boste izsilili, plačali iz lastnega žepa tisti poslanke in poslanci, ki boste glasovali za sporni zakon," je dejal. Po njegovem rešitev problema velikega števila referendumov ni v omejevanju te "osnovne demokratične pravice, ampak v tem, da naj poslanci končno začnejo spoštovati voljo ljudstva".

Primc za prepoved nadomestnega materinstva Primc še navaja, da je v slovensko ustavo treba zapisati nekatere "temelje družinske politike", med drugim, "da je zakonska zveza življenjska skupnost žene in moža, katere namen je zasnovanje družine; da je skupnost ženske in moškega najboljše okolje za razvoj in vzgojo otroka; da so postopki umetne oploditve namenjeni izključno premagovanju neplodnosti para ženske in moškega in da je t. i. nadomestno materinstvo v Sloveniji prepovedano".

Primc je ob tem še dejal, da protestirajo tudi zato, ker želijo, da njihovih otrok po šolah ne bodo prepričevali, da niso pravega spola in da si morajo svoj spol šele izbrati ali pa da naj s svojo spolno usmerjenostjo eksperimentirajo. "Žal se tudi to že dogaja po naših šolah brez soglasja in vednosti staršev," je še dejal Primc in ob tem zaključil, da želi država razvrednotiti družino.

S shodom želijo pokazati spoštovanje do družine Predsednica stranke NSi Ljudmila Novak pa je poudarila, da je namen shoda pokazati državnemu zboru in politikom, da "zelo spoštujemo družino, ki kot taka mora imeti poseben status tudi v slovenski zakonodaji". "Po drugi strani pa tudi želimo opozoriti vse poslance, ki bodo v četrtek glasovali o družinskem zakoniku, da nasprotujemo tistim določilom, ki izenačujejo istospolne skupnosti z zakonsko zvezo moža in žene," je povedala.

Civilna iniciativa Za družino in pravice otrok je nastala kot odziv na predlog družinskega zakonika, ki je trenutno v procesu parlamentarne obravnave. Do sedaj se ji je s podpisom istoimenske peticije pridružilo preko 65.000 podpisnikov.

Nadškof Stres podprl shod v podporo družini Ljubljanski nadškof in metropolit Anton Stres je v izjavi za javnost podprl shod v podporo v družini. "Podpiram cilje in prizadevanja Civilne iniciative za družino in pravice otrok in vse, ki ste se zbrali pred DZ, da mirno in dostojanstveno izrazite svojo upravičeno zahtevo po varstvu družine," je zapisal.

Katoliška Cerkev v Sloveniji po navedbah nadškofa podpira družino in si prizadeva, da bi ji bila s svojo zakonodajo ustrezno naklonjena tudi država: "Družina, zgrajena na zakonski zvezi med možem in ženo, je namreč temeljna osebna in družbena vrednota, brez katere ni prihodnosti ne za narod ne za državo ne za Cerkev in si zato zasluži vso našo podporo in obrambo."

"Naj ta današnji klic slišijo in upoštevajo tisti, ki nam pišejo zakone" Prav zato Stres, kot je zapisal, podpira cilje in prizadevanja Civilne iniciative za družino in pravice otrok in shod, ki ga je slednja v ta namen organizirala pred DZ. "Naj ta današnji klic slišijo in upoštevajo tisti, ki nam pišejo zakone," je zapisal. Ob tem je dodal, da si bodo v Katoliški Cerkvi še naprej "prizadevali za iste družinske vrednote v naši družbi".

Ne spreglejte