Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rabuza

Sreda,
15. 11. 2017,
7.14

Osveženo pred

6 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,50

1

Natisni članek

jajca fipronil

Sreda, 15. 11. 2017, 7.14

6 let, 5 mesecev

Pri slovenskih rejcih odkrili oporečna kokošja jajca #video

Rabuza

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,50

1

jajca | Foto Thinkstock

Foto: Thinkstock

Pri dveh slovenskih rejcih je Uprava za varno hrano odkrila prisotnost fipronila v kokošjih jajcih, poroča 24ur. Eden od njiju bo moral umakniti vse serije jajc, drugi pa je moral ustaviti prodajo jajc in kokoši.

Lani so na slovenskih farmah kokoši izlegle 390 milijonov jajc. Po poročanju 24ur bo Uprava za varno hrano opravila nadzor pri vseh rejcih pri nas, rezultati pa bodo znani v decembru.

V zadnjem času so primeri oporočnih kokošjih jajc odmevali predvsem pri sosedih Avstrijcih. Konec avgusta je pristojni avstrijski organ slovensko upravo za varno hrano obvestil o prodaji kontaminiranih jajčnih proizvodov slovenskim nosilcem živilske dejavnosti.

Video: Planet TV


Takrat so bili sporni tekoči jajčni rumenjak in tekoča umešana jajca, pri katerih so ugotovili povišano vsebnost fipornila. Šlo je za 17 kilogramov oporečnih proizvodov, kar je približno 300 jajc.

Septembra je Uprava za varno hrano sporočila, da sta od nemškega podjetja Eipro-Vermarktung prek dveh avstrijskih posrednikov v Slovenijo prišla jajčni melanž in pasterizirani jajčni rumenjak, v katerih so odkrili navzočnost insekticida fipronil.

Po vsej Evropi so s polic trgovin umaknili na milijone kokošjih jajc. | Foto: Shutterstock Po vsej Evropi so s polic trgovin umaknili na milijone kokošjih jajc. Foto: Shutterstock

Kaj je fipronil?

Fipronil je pogosto uporabljen v proizvodnji veterinarskih produktov za zatiranje bolh, uši in klopov. Ne sme biti uporabljen za zdravljenje živali, ki so namenjene za človeško prehrano, kot so piščanci. V večjih količinah lahko ta insekticid škoduje jetrom, ščitnici in ledvicam.

Na Nizozemskem zaprli 138 kokošjih farm

Jajca | Foto: STA , Foto: STA , Poleti so na Nizozemskem zaradi afere z okuženimi jajci zaprli 138 kokošjih farm, na Danskem so prodali 20 ton jajc, okuženih z insekticidom fipronil. Še več, kar tono jajčnega produkta, kontaminiranega z insekticidom fipronil, so odkrili v Romuniji, vendar izdelka še niso poslali na trg.

Takrat so 1.560 morda okuženih jajc, ki so bila na poti, v Sloveniji iz verige izključili že dobavitelji.

In kako nevarna so lahko jajca, okužena s fipronilom? V tujini so v jajcih izmerili od tri mikrograme na kilogram fipronila do 1.200 mikrogramov na kilogram. Ta večji odmerek bi pri običajnem prehranjevanju z jajci pri dojenčkih lahko povzročil težave, je povedal Miran Brvar, vodja centra za klinično toksikologijo. V Sloveniji zastrupitve človeka s fipronilom še nismo zaznali, je pa insekticid že poskrbel za pomore čebel. V Sloveniji je prepovedan od leta 2004.

Ne spreglejte