SiolNET. Novice Slovenija
0,30

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Pri pticah v Sloveniji se je pojavila nova oblika ptičje gripe

0,30

termometer

labod ptica
Foto: Ana Kovač

Uprava RS za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin je pri prostoživečih pticah v Sloveniji odkrila nov podtip aviarne influence H5N5. Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) je ob tem poudaril, da pri ljudeh doslej v svetu ni znanega primera obolenja z virusom takšne influence, kljub temu pa pozivajo k previdnostnim ukrepom.

Kot so sporočili iz uprave za varno hrano, jih je Nacionalni veterinarski inštitut obvestil o pozitivnih rezultatih preiskav na aviarno influenco pri treh poginjenih labodih grbcih. Vse labode so našli vzdolž reke Krke v občini Brežice (Krška vas, Boršt in Župeča vas).

Nov podtip gripe odkrili pri vseh treh labodih

Pri vseh treh labodih so ugotovili nov podtip visoko patogene aviarne influence H5N5. Tega podtipa doslej v Sloveniji še niso ugotovili, se pa je že potrjeno pojavil na Nizozemskem, Hrvaškem, v Italiji, Nemčiji in Črni gori. Nemčija pa je prva država, ki je prijavila prvi pojav H5N5 pri perutnini v EU.

Na NIJZ so zapisali, da še ne poznajo potenciala podtipa tega virusa za prenos na ljudi.



Ukrepi za preprečevanje širjenja se že izvajajo

Bolezen se je pojavila na območju Novega mesta, kjer že od 4. januarja veljajo ukrepi, ki jih je sprejelo državno središče za nadzor bolezni zaradi pojava aviarne influence podtipa H5N8. To so zadrževanje perutnine in ptic v ujetništvu v zaprtih prostorih oziroma na način, da se prepreči stik s prostoživečimi pticami, predvsem vodnimi, ter krmljenje in napajanje v zaprtih oziroma pokritih prostorih.

Zaradi pojava novega podtipa ptičje gripe za zdaj ni treba sprejemati novih oz. dodatnih ukrepov, temveč se izvajajo že sprejeti ukrepi, so sporočili iz uprave.

Poginulih ptic se ne smemo dotikati z nezaščitenimi rokami

Največje tveganje za prenos aviarne influence na perutnino in ptice v ujetništvu pomenijo neposreden stik z okuženo živaljo ter z virusi okužena krma in voda. Prenos je mogoč tudi z obutvijo, obleko in opremo, ki je prišla v stik z okuženim materialom, na primer poginulimi pticami in izločki prostoživečih ptic.

Uprava tako imetnike perutnine ponovno opozarja na dosledno izvajanje biovarnostnih ukrepov, ki so temelj za preprečevanje vnosa aviarne influence v rejo.

Tudi na NIJZ so poudarili, da se poginulih ptic, ki jih najdemo v naravi, ne smemo dotikati z nezaščitenimi rokami. Če smo se jih že dotaknili brez zaščite, si roke skrbno umijmo z milom in vodo. Dokler si rok ne umijemo, se ne dotikajmo obraza, predvsem očesnih veznic in nosne ustne sluznice, piše na spletnih straneh inštituta.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin