Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
2. 6. 2011,
16.59

Osveženo pred

4 leta, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Aleš Zalar kazenski zakonik pravosodje

Četrtek, 2. 6. 2011, 16.59

4 leta, 8 mesecev

Pri kazenskem pravosodju se obetajo obsežne spremembe

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Na področju kazenskega pravosodja se pripravljajo obsežne spremembe, gre verjetno za največjo spremembo v tem mandatu, je dejal pravosodni minister Aleš Zalar.

S spremembami kazenskega zakonika in zakona o kazenskem postopku po njegovih besedah želijo odpraviti nedoslednosti in pospešiti vse vrste kazenskih postopkov. Kot je povedal, je vlada določila predlog dveh velikih sprememb zakonov s področja kaznovalnega prava, s čimer se zaključuje ciklus potrebnih sprememb na področju pravosodja, ki so bile opredeljene kot absolutna prioriteta te vlade. "Takojšnja odprava vseh nedoslednosti in pomanjkljivosti" Med glavnimi cilji novele kazenskega zakonika, ki je po Zalarjevih besedah nastajala od začetka vladnega mandata in v širokem usklajevanju, je takojšnja odprava vseh nedoslednosti in pomanjkljivosti, ki sta jih zaznali zlasti sodniška in tožilska praksa. Spodbuditi skušajo pogostejše izrekanje denarnih kazni Kot pravi, poskušajo spodbuditi, da bodo sodišča pogosteje kot doslej izrekala denarne kazni. Pri nas namreč po njegovih besedah prevladujejo pogojne kazni, le v petih do sedmih odstotkih primerov obsodilnih sodb se izrečejo denarne kazni.

"Varujemo gospodarske temelje države" Prav tako po njegovih zagotovilih varujejo gospodarske temelje države. V povezavi s tem prenavljajo vrsto kaznivih dejanj, denimo lažni stečaj. Kaznivo dejanje stečajne goljufije bo namreč obravnavano ločeno od kaznivega dejanja stečaja, ki je bil povzročen z nevestnim gospodarjenjem. Prenavljajo tudi preslepitve pri pridobitvi in uporabi posojil in ugodnosti, kaznivo dejanje davčne zatajitve, zlorabe položaja in zaupanja pri gospodarski dejavnosti, pojasnjuje.

Novo kaznivo dejanje - oškodovanje javnih sredstev Kot pravi, pa določajo tudi novo kaznivo dejanje - oškodovanje javnih sredstev, kar je posledica predlogov in priporočil računskega sodišča. Tako bodo kaznovani funkcionarji, javni uslužbenci, uradne osebe, državni organi ali organi lokalnih skupnosti, če bodo z zavestno kršitvijo predpisov povzročili premoženjsko škodo. Poleg denarne kazni bo za veliko premoženjsko korist zagrožena osemletna zaporna kazen, pojasnjuje minister. Kot novost je Zalar omenil tudi določilo, da storilec ne bo mogel več preprečiti, da se mu odvzame premoženje, čeprav ga bo prenesel na ženo ali sorodnika.

Višje kazni na področju spolnih zlorab Prav tako po njegovih besedah posebej varujejo področje družin in otrok, tako se med drugim zvišujejo zagrožene kazni za spolni napad na osebo, mlajšo od 15 let, na deset let zapora in za zlorabo prostitucije na 12 let zapora. Kot novo kaznivo dejanje pa se določa pridobivanje oseb, mlajših od 14 let, za spolna ravnanja. Posebno pozornost pa namenjajo tudi kršitvi pravil v cestnem prometu.

S priznanjem lahko posameznik doseže nižjo kazen Novost pa je po njegovih besedah tudi pri pogajanjih med tožilci in obrambo, kjer lahko v zameno za priznanje kaznivega dejanja posameznik lahko doseže nižjo kazen, kot bi jo prejel v rednem kazenskem postopku. Tak sporazum pa bo moralo odobriti sodišče.

Ne spreglejte