Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Maša Belak

Nedelja,
18. 2. 2018,
19.32

Osveženo pred

6 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,00

42

Natisni članek

volitve anketa Državni zbor

Nedelja, 18. 2. 2018, 19.32

6 let, 1 mesec

Pri javnomnenjskih raziskavah nič novega. Lista Marjana Šarca vztraja na vrhu

Maša Belak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,00

42

Marjan Šarec, intervju | Foto Bojan Puhek

Foto: Bojan Puhek

Nova javnomnenjska raziskava, skoraj enak rezultat. Manj kot štiri mesece pred parlamentarnimi volitvami najbolje kaže Listi Marjana Šarca, izhaja iz ankete, ki jo je za Dnevnik naredila Ninamedia. Na drugo mesto bi se uvrstila SD, na tretje pa SDS. Anketa prav tako kaže, da je podpora vladi in največji vladni stranki SMC močno padla.

Že kar nekaj časa tako na prvem mestu javnomnenjskih anket ostaja stranka, ki je brez programa in se šele podaja v državno politiko, in v kateri je širše prepoznaven zgolj njen predsednik Marjan Šarec, piše Dnevnik.

Podpora vladi in največji vladni stranki SMC je močno padla. | Foto: STA , Podpora vladi in največji vladni stranki SMC je močno padla. Foto: STA ,

Cerarjevo stranko je prvič prehitela Levica, takoj za njo pa je Erjavčeva DeSUS. Če bi bile torej volitve danes, bi v parlament prišla tudi NSi. Bivša predsednica Ljudmila Novak in novi predsednik stranke Matej Tonin pa sta se povzpela na lestvici najbolj priljubljenih politikov. 

Cerarjevo vlado vse več anketirancev ocenjuje kot slabo

Šarčeva stranka je največ glasov odnesla SMC, ki se ji je delež podpornikov bistveno zmanjšal. Tokratni rezultat je štirikrat slabši od tistega, ki ga je SMC dosegla na parlamentarnih volitvah pred štirimi leti 

Le 28,7 odstotka anketirancev je ocenilo, da Cerarjeva ministrska ekipa dela uspešno. To je deset odstotnih točk manj kot prejšnji mesec oziroma 13 odstotnih točk manj kot decembra lani, ko je dosegla najboljši rezultat doslej. Za skoraj deset odstotnih točk pa se je povečal delež anketirancev, ki delo Cerarjeve ministrske ekipe ocenjuje kot slabo; z januarskih 56,1 odstotka na 65,7 odstotka.

Židan kot najmočnejši člen vlade

Kmetijski minister in prvak SD Dejan Židan je tudi tokrat prepoznan kot najmočnejši člen sedanje vlade. Na prvem mestu lestvice najboljših ministrov je že vse od vstopa v vlado Alenke Bratušek leta 2013. Drugo mesto na lestvici najuspešnejših članov vlade je pripadlo SD-jevi ministrici za delo Anji Kopač Mrak, ki je s tega mesta izrinila zunanjega ministra Karla Erjavca. Ta pa ostaja na drugem mestu lestvice najslabših ministrov. Kot daleč najšibkejši člen Cerarjeve vlade, so anketiranci zopet prepoznali zdravstveno ministrico Milojko Kolar Celarc, na tretjem mestu lestvice najbolj neuspešnih ministrov pa je minister za javno upravo Boris Koprivnikar.

Dejan Židan je tudi tokrat prepoznan kot najmočnejši člen sedanje vlade. | Foto: Bojan Puhek Dejan Židan je tudi tokrat prepoznan kot najmočnejši člen sedanje vlade. Foto: Bojan Puhek

Miro Cerar si je za vodenje vlade prislužil povprečno oceno 2,7, najboljši premier doslej pa je za javnost še vedno Janeza Drnovšek, saj ga je navedlo kar 45 odstotkov vprašanih. Za njim sta se z velikim zaostankom uvrstila Janez Janša in Borut Pahor.

Ne spreglejte