Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
10. 4. 2020,
10.32

Osveženo pred

4 leta

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,02

30

Natisni članek

Koronavirus virus Slovenija

Petek, 10. 4. 2020, 10.32

4 leta

Beovićeva: Vrh epidemije smo že dosegli #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,02

30

Na današnji novinarski konferenci v zvezi z aktualnim dogajanjem so pristojni razpravljali o poteku epidemije koronavirusa v državi, opustitvi nekaterih vladnih ukrepov o omejitvi gibanja, oskrbi s prehrano v živilski industriji in upravičenosti do denarnih nadomestil za javne uslužbence, ki v času krize vsak dan tvegajo svoja življenja. Na predstavitvi so nastopili vodja svetovalne skupine ministrstva za zdravje Bojana Beović, kmetijska ministrica Aleksandra Pivec, minister za javno upravo Boštjan Koritnik in uradni vladni govorec Jelko Kacin, ki so tudi odgovorili na nekatera novinarska vprašanja. 

Koronavirus
Novice Koronavirus v Sloveniji: uporaba rokavic v trgovinah ni več potrebna #video

Vodja svetovalne skupine ministrstva za zdravje Bojana Beović je na današnji novinarski konferenci dejala, da so pristojni s potekom epidemije koronavirusa zadovoljni. "V Sloveniji je epidemija terjala smrtne žrtve in še vedno se kar nekaj ljudi bori za svoje življenje na oddelkih za intenzivno zdravljenje. Vendar lahko s težkim srcem povem, da smo s potekom epidemije v Sloveniji zadovoljni," je uvodoma dejala Beovićeva.

Po njeni oceni smo v Sloveniji vrh epidemije že dosegli. "Glede na postopno upadanje novih primerov glede na celotno število primerov lahko rečemo, da smo vrh že dosegli. Vendar čisto dokončnega odgovora zaradi beleženja podatkov ne morem podati," je povedala. 

Minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek.
Novice Tudi na Počivalška letijo očitki glede sorodstvenih vezi pri nabavi opreme #video

Izognili smo se italijanskemu scenariju

Kot je dejala, smo se z epidemijo na ravni države uspešno spopadli in se izognili razmeram, kakršne so v Italiji in sosednjih državah. "Pri nas je zdravstveni sistem zdržal. Ni nam zmanjkalo respiratorjev in zaščitne opreme. Zdravniki na primarni ravni tako kot družinski zdravniki so lahko obravnavali bolnike s sumom na novi koronavirus," je dejala. 

Zasluge za uspešno spopadanje z epidemijo je Beovićeva pripisala pravočasnemu sprejetju ukrepov, s katerimi smo zmanjšali prenos virusa med populacijo. "Ukrepi, četudi morda za koga pretirani, so prinesli manj človeških žrtev in manj nesrečnih družin," je povedala vodja svetovalne skupine in še enkrat poudarila, da se moramo ukrepov strogo držati še naprej. 

Beovičeva je na današnji tiskovni konferenci odgovarjala na vprašanja.


"Zdržimo še kakšen teden ali dva brez obiskov, da ne bo ponovno treba zapirati države," je dejala in pozvala k zaščiti starejše populacije. Kot je poudarila, strokovna skupina ne podpira predloga, da bi pristojni po velikonočnih praznikih začeli obsežnejše sproščanje ukrepov.

"Premišljeno lahko sproščamo le dejavnosti, pri katerih je možnost prenosa najmanjša," je pojasnila Beovićeva in hkrati opozorila, da ne smemo dovoliti, da bi popuščanje ukrepov privedlo do novega intenzivnega vala epidemije, saj bi to pomenilo veliko grožnjo za zdravje prebivalcev in preobremenitev zdravstvenega sistema. 

koronavirus Italija
Novice Ameriški raziskovalci trdijo, da se koronavirus širi dvakrat hitreje, kot smo mislili

Že na začetku epidemije pozvali k večjemu vključevanju slovenskih pridelkov

Ministrica za kmetijstvo Aleksandra Pivec se je na novinarski konferenci dotaknila področja kmetijstva in živilsko-pridelovalne industrije. "Že na začetku epidemije smo pripravili sklep za povečanje blagovnih rezerv na sektorju mesa in mleka. S sprotnimi pogodbami te zaloge tudi povečujemo, s čimer poskrbimo, da je dovolj zalog," je povedala Pivčeva. 

Kot je pojasnila, je ministrstvo pozvalo predstavnike živilskih trgovcev k večjemu vključevanju slovenskih pridelkov na trgovske police in k večji promociji ponudbe slovenskih izdelkov. Dodala je, da je na podlagi  protikoronskega paketa na voljo kar nekaj ukrepov, ki bodo pomembno prispevali k stabilnosti sektorja preskrbe s hrano. 

"V prvem protikorona paketu je bila prioriteta zajezitev oziroma omilitev posledic epidemije, v drugem paketu pa načrtujemo ukrepe za povečanje likvidnosti in ustvarjanje možnosti za nove naložbe. Določamo jasne ukrepe za krepitev pridelave sadja in zelenjave ter prašičereje," je pojasnila Pivčeva. 

Po navedbah ministrice načrtujejo spremembo Programa za razvoj podeželja. "Da bi lahko slovenskemu kmetijstvu, živilstvu in gozdarstvu omogočili lažjo izvedbo investicij in omogočili nadaljevanje razvojnega ciklusa, se obeta sprememba programa," je dejala Pivčeva. Kot ocenjuje, potrebujemo boljšo organiziranost in povezanost v trdne agroživilske verige, ki lahko lažje in z manj škode v kriznih trenutkih preživijo, saj se breme posameznika prenese na vse člene verige.

Ministrica Pivčeva odgovarja na vprašanja.


Aleksandar Vučić
Novice Vučić: Moj sin se je okužil z novim koronavirusom

Do denarnega dodatka bodo upravičeni tisti, ki vsak dan tvegajo življenje

Minister za javno upravo Boštjan Koritnik je na novinarski konferenci spregovoril o dodatkih, do katerih bodo upravičeni javni uslužbenci, ki v času epidemije opravljajo delo v nevarnih razmerah. Minister je dejal, da so z ministrstva za javno upravo 31. marca na komisijo za razlago kolektivne pogodbe naslovili pobudo za razlago člena o dodatku za nevarnost in posebne obremenitve.

"Sprejeta razlaga komisije določa, da bodo dodatek dobili uslužbenci, ki v času epidemije opravljajo delo v nevarnih pogojih, to pomeni v pogojih, ko je ali bi lahko bilo ogroženo zdravje ali celo življenje uslužbenca," je povedal Koritnik. Dodal je, da bodo dodatek dobili vsi, ki v teh dneh tvegajo svoje zdravje in življenje, zato da pomagajo tistim, ki jih je epidemija prizadela. Gre za zdravstvene delavce, negovalce v domovih za starejše, policiste in podobno. 

Koritnik je zagotovil, da bo vlada naredila vse, da bo dodatek izplačan čim prej, če bo mogoče, še pred izplačilom naslednje plače. "Končna odločitev o tem, komu pripada dodatek, je v rokah predstojnika. "V skladu z zakonom o varnosti in zdravju pri delu bo posamezni delodajalec ocenil, ali so pogoji za delo nevarni. Na podlagi tega bo vsak javni uslužbenec, ki dela v takih pogojih, upravičen do dodatka," je med drugim povedal minister Koritnik.

Porodnišnica Ljubljana
Novice Že v skafandrih: trije porodi s koronavirusom okuženih mam v Ljubljani #video
Ne spreglejte