Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
10. 4. 2020,
11.57

Osveženo pred

4 leta

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

41

Natisni članek

Koronavirus virus okužba

Petek, 10. 4. 2020, 11.57

4 leta

Umrli še dve osebi, skupno že 45

Koronavirus v Sloveniji: uporaba rokavic v trgovinah ni več potrebna #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

41

Po zadnjih podatkih imamo v Sloveniji 1.160 potrjenih okužb, včeraj sta umrli še dve osebi, do zdaj skupaj 45. V četrtek je bilo opravljenih 1.234 testov na novi koronavirus, ugotovili pa so 36 novih okužb. Do zdaj so izvedli 33.047 testov, hospitaliziranih je bilo 106 ljudi, od tega 36 na intenzivni negi. Do včeraj je bilo iz bolnišnične oskrbe odpuščenih 137 ljudi. Pristojni in stroka so s potekom epidemije v Sloveniji zadovoljni in po oceni Bojane Beović, vodje svetovalne skupine ministrstva za zdravje, smo vrh epidemije že dosegli.

20:42

Janša obiskal UKC Maribor

18:07

Rokavice niso več potrebne

17:36

Prihaja še sedem ton opreme

17:35

Lionsi razdelili 15 tisoč mask

16:58

Obrtniki za višji dodatek

16:16

Okužbe že v 142 občinah

15:09

Pahor: Dobro premagujemo krizo

14:52

Nejasnosti glede trgovin

12:46

Varovanje južne meje

12:43

V zahvalo podarili denar

12:42

NIJZ objavil razpis

12:40

Zaščita in reševanje

12:39

Otroci s posebnimi potrebami

  • 20:42

    Janša obiskal UKC Maribor

     

    Predsednik vlade Janez Janša je v popoldanskih urah obiskal Univerzitetni klinični center (UKC) Maribor, so sporočili iz največje bolnišnice v vzhodni Sloveniji. Sprejela sta ga direktor UKC Maribor Vojko Flis in strokovni direktor Matjaž Vogrin ter mu predstavila s stanje.

    Predsednik vlade si je ogledal urgentni center, območje, namenjeno za obravnavo okuženih z novim koronavirusom in obolelih s covidom-19, ter si ogledal prostore in se pogovoril z zdravstvenim osebjem na delovišču, piše STA.

    Vodstvo kliničnega centra ga je seznanilo s trenutnimi razmerami, ukrepi in delom v prihodnje. Govorili so tudi o osebni varovalni opremi in drugih podrobnostih v času trenutnih razmer. V UKC Maribor je bilo v četrtek hospitaliziranih 31 bolnikov s covidom-19, od tega 13 na intenzivnem oddelku. Dan prej je bilo 28 hospitaliziranih bolnikov, 11 na intenzivni terapiji. Doslej sta v UKC Maribor umrla dva bolnika, v domačo oskrbo pa so v četrtek odpustili štiri, doslej skupaj 42.

    "Zaradi naših zdravnikov in tistih vodstev zdravstvenih ustanov, ki so imeli dovolj modrosti, znanja in poguma, da so pravočasno videli dlje kot tisti na vrhu, smo epidemijo koronavirusa v prvi fazi lažje obvladali," je po obisku na družbenem omrežju Twitter zapisal Janša. Ob tem je navedel, da so zdravstveni delavci v UKC Maribor začeli sprejemati prve ukrepe v boju proti bolezni že 7. februarja, še piše STA.

  • 18:46

    Bolnišnice in domovi za starejše dobili 17.000 zaščitnih mask

    Skupina SIJ je danes lokalnim bolnišnicam in domovom za ostarele podarila 17.000 zaščitnih kirurških mask. Od tega so 7000 mask predali bolnišnicam v Kranju, Slovenj Gradcu in na Jesenicah, na območju katerih so proizvodni obrati družbe in živi večina njihovih zaposlenih, so sporočili iz družbe.

    Strokovna direktorica Splošne bolnišnice Slovenj Gradec Jana Makuc se je ob predaji donacije zahvalila družbama SIJ Metal Ravne in SIJ Ravne Systems. "Ob trenutni porabi zaščitne opreme za enkratno uporabo ocenjujemo, da nam bodo te maske zadoščale za teden dni. Pozivamo k nadaljnjemu vestnemu in odgovornemu upoštevanju zaščitnih ukrepov in omejevanju socialnih stikov, kar je sedaj ob praznikih še posebej aktualno," je poudarila.

    Glavni direktor SIJ Acroni Branko Žerdoner, ki je predal zaščitne maske jeseniški bolnišnici in kranjski porodnišnici, je poudaril, da v družbi čutijo veliko odgovornost in skladno s smernicami družbe pomoč usmerjajo sokrajanom v lokalni skupnosti, še posebej tistim skupinam, ki jo v tem trenutku najbolj potrebujejo.

    Družba je v sodelovanju z ruskim veleposlaništvom in Društvom Slovenija Rusija 10.000 mask razdelila tudi domovom za starejše po vsej Sloveniji, piše STA.

  • 18:07

    Rokavice niso več potrebne

    Uporaba zaščitnih rokavic v trgovini ob razkuževanju rok ni več potrebna, je za STA pojasnila državna sekretarka na ministrstvu za zdravje Tina Bregant. V odloku, ki je začel veljati pred tremi tedni, je sicer še vedno predpisana nujna uporaba rokavic, a na ministrstvu že pripravljajo spremembe, ki bodo začele veljati v prihodnjih dneh.

    Bregantova je že na četrtkovi večerni novinarski konferenci nakazala na spremembe ukrepov, ki veljajo v zaprtih javnih prostorih, torej tudi trgovinah. O smotrnosti nošenja rokavic je namreč razpravljala strokovna skupina na ministrstvu, ki ljudem svetuje, da čim manjkrat hodijo v trgovino, nosijo masko, vendar pa namesto rokavic raje razkužijo roke, piše STA.

  • 17:36

    Prihaja še sedem ton opreme

    Na brniškem letališču bo drevi okoli 23. ure pristalo posebno letalo iz kitajskega mesta Qingdao, ki bo pripeljalo več kot sedem ton medicinske in ostale zaščitne opreme, so sporočili z zunanjega ministrstva. Gre za prvega v vrsti posebnih transportnih letov, ki jih organizira Zavod RS za blagovne rezerve, so dodali.

    Letalo bo v Slovenijo pripeljalo več kot 1,1 milijona zaščitnih mask in ostale zaščitne opreme. Med donatorji so sestrska mesta na Kitajskem, kitajske province, slovenska in kitajska podjetja, kitajsko združenje podjetnikov v Sloveniji, kitajski olimpijski komite, slovenska skupnost na Kitajskem in številni posamezniki, piše STA.

    Del te pošiljke predstavlja tudi opremo, ki je bila kupljena na kitajskem trgu in je namenjena za potrebe Republike Slovenije, so zapisali na MZZ.

    Ob tem so se zahvalili vsem institucijam, podjetjem, združenjem in posameznikom, ki so pomagali in tako izkazali solidarnost s Slovenijo in njenimi prebivalci v teh težkih časih, še piše STA.

    Že zjutraj je na Brniku pristala obsežna pošiljka zaščitne opreme iz Kitajske, ki jo je naročil zavod za blagovne rezerve, dobavilo pa podjetje Joca Pečečnika Public Digital Infrastructure. Gre za skupaj več kot 20 ton zaščitne opreme, je na Twitterju sporočil gospodarski minister Zdravko Počivalšek.

  • 17:35

    Lionsi razdelili 15 tisoč mask

    V obdobju pandemije novega koronavirusa so se pred velikonočnimi prazniki aktivirali tudi Lionsi Slovenija in v celjski regiji obdarili 336 družin s 786 otroci. Razdelili pa so tudi 15.000 zaščitnih mask domovom za ostarele in pobiralcem hrane v okviru projekta Donirana hrana, so sporočili iz omenjene organizacije.

    Lionsi so z donacijo Mednarodne Lions fundacije nakupili maske in jih donirali Domu upokojencev Šmarje pri Jelšah, Domu počitka Metlika, Domu starejših občanov Preddvor, VDC Kranj, Domu starejših občanov Ljutomer, Domu upokojencev Danice Vogrinec Maribor, Domu za ostarele Vič Rudnik, Domu starejših občanov Horjul, Domu za dnevno varstvo odraslih Velenje, Domu za ostarele Šentjur in pobiralcem Donirane hrane.

    Tudi projekt Donirana hrana, v katerem sodelujejo vse večje verige trgovin s prehrano v Sloveniji in v okviru katerega so v preteklosti dnevno skupaj z izvajalci po zaprtju več kot 100 trgovin prevzemali hrano in jo podarili naprej, se je v času epidemije preoblikoval in nadgradil.

    Koordinator projekta Zdene Podlesnik je kot posebej pohvalno izpostavil, "da so naši donatorji prisluhnili potrebam in donirali ne samo hrano, ampak tudi higienske potrebščine in hrano za živali".

    Za tople obroke so poskrbeli tudi Lionsi v Ljubljani z donacijo, Lionsi v Trbovljah s pripravo obrokov, Lionsi v Slovenski Bistrici pa z donacijo hrane domačemu domu za ostarele, piše STA.

  • 16:58

    Obrtniki za višji dodatek

    Sindikat obrti in podjetništva Slovenije delodajalce poziva, naj razmislijo o izplačilu višjega kriznega dodatka kot 200 evrov, ki ga predpisuje mega zakon za blažitev posledic epidemije novega koronavirusa.

    Kot so danes sporočili iz sindikata, delodajalce v obrti in malem gospodarstvu pozivajo, da v skladu zakonom vsakemu zaposlenemu, ki dela in čigar zadnja izplačana mesečna plača ni presegla trikratnika minimalne plače, izplačajo obvezni mesečni krizni dodatek v višini 200 evrov, piše STA.

  • 16:16

    Okužbe že v 142 občinah

    Okužbo z novim koronavirusom so do konca dneva v četrtek potrdili že v 143 slovenskih občinah (v sredo v 140), po dva ali več primera pa v 99 občinah (v četrtek 96). Tokrat je najbolj, kar za 11, poskočilo število okuženih v Ljutomeru, kjer je žarišče okužbe v domu upokojencev, piše STA.

  • 15:51

    V ljutomerskem domu starejših vodenje organizacije nege in oskrbe prevzelo osebje bolnišnice

    Vodenje organizacije nege in oskrbe v domu starejših občanov (DSO) Ljutomer je prevzelo osebje soboške bolnišnice. V DSO so iz bolnišnice neposredno prerazporedili 11 delavcev, v organizacijo dela sta iz slednje vključeni tudi dve koordinatorki, ki jih je imenovalo ministrstvo za zdravje.

    Kot so pojasnili v splošni bolnišnici Murska Sobota, sta se koordinatorki vključili v delo DSO v skladu z usmeritvami ministrstva, na osnovi teh odločitev pa bolnišnica tudi dodatno pomaga. Skladno s tem so iz bolnišnice prerazporedili tri diplomirane medicinske sestre, štiri zdravstvene tehnike, dva bolničarja, snažilko in socialnega delavca.

    Zdravniki iz bolnišnice se vključujejo v delo v skladu s potrebami in usmeritvami ministrstva, njihova sestra za obvladovanje bolnišničnih okužb pa je prevzela usklajevanje na področju higiene in preprečevanja okužb v domu, pravijo v bolnišnici, piše STA.

  • 15:09

    Pahor: Dobro premagujemo krizo

    Predsednik republike Borut Pahor je danes v Cerkljah na Gorenjskem obiskal dom starejših občanov Taber. Kot je ocenil, Slovenija dobro premaguje trenutne razmere in krizo ter upa, da bo "kmalu po praznikih prišlo do začetka nove epohe, ko se bomo lahko veselili počasnega, zmernega vračanja v normalno življenje".

    Pahor je zaželel lepe velikonočne praznike vsem stanovalcem domov za starejše. "Starejši v domovih po Sloveniji ne ostajate sami. Pristojni so sprejeli ukrepe, ki jih razumejo kot potrebne za vaše zdravje. Vsi smo v mislih in drugače z vami. Slovenija je povezana. Vsi smo na različnih področjih, vsi imamo neke odgovornosti in vsi imamo neke skrbi in razumljivo je, da imate tudi strahove. Vse to je v teh okoliščinah absolutno razumljivo," jih je nagovoril, piše STA.

  • 14:52

    Nejasnosti glede trgovin

    Informacijska pooblaščenka Mojca Prelesnik je pozvala k spoštljivemu odnosu pri preverjanju pogojev za vstope v trgovino ob časovnem omejevanju nakupovanja. Obenem pa meni, da naj vlada po posvetu z zdravstveno stroko razmisli o tem, da bi se odlok oblikoval zgolj kot priporočilo in ne kot represivna zahteva, piše STA.

  • 14:34

    Skupnost socialnih zavodov za prerazporeditev zdravnikov v domove

    Skupnost socialnih zavodov poziva vlado, da v domove za starejše takoj prerazporedi zdravstvene strokovnjake, ki so usposobljeni za kakovostno in varno obravnavo starostnikov s koronavirusno boleznijo.

    Domovi ne morejo brez takojšnjih kadrovskih okrepitev prevzeti odgovornosti za zagotavljanje primerne zdravstvene obravnave obolelih stanovalcev, so zapisali v Skupnost socialnih zavodov Slovenije.

    "Kljub zatrjevanju odgovornih, da so bolnišnice pripeljali v domove, v slednjih še vedno ni zagotovljena niti navzočnost zdravnikov splošne medicine, predpisana po veljavnem kadrovskem normativu," so poudarili. Prav tako po njihovih besedah niso zagotovljeni zdravniki specialisti in drugi zdravstveni delavci, nujni za strokovno obravnavo stanovalcev s covidom-19.

    Zaskrbljujoč je tudi podatek, da je bilo od približno 225 stanovalcev s koronavirusno boleznijo na bolnišnično zdravljenje napotenih le približno 30 obolelih, kar po oceni skupnosti kaže na neenakopravno obravnavo starejših, piše STA.

  • 14:26

  • 12:46

    Varovanje južne meje

    Dolenjski in belokranjski župani so v odprtem pismu pristojne v državi danes pozvali k ohranitvi prioritete varovanja državne južne meje. Prepričani so, da bi morali pri zagotavljanju varnosti državljanov vsekakor znati preseči raven dnevnopolitičnih ideoloških oziroma strankarskih delitev in med epidemijo storiti vse za blažitev zahtevnih razmer.

    Kot so zapisali v odprtem pismu, želijo ob posledicah ukrepov za zajezitev epidemije novega koronavirusa opozoriti na nezmanjšani tok migrantov, ki dnevno prečkajo državno južno mejo.

    "Ne želimo si, da bi bili v prihajajočih tednih soočeni s povsem realnim scenarijem, ko bo še vedno treba izvajati ukrepe zaradi epidemije in hkratnim povečanim številom nelegalnih prehodov naše južne meje," so navedli. "Pozivamo k ustreznemu ukrepanju in želimo uspešno zajezitev epidemije," so še zapisali.

    Pod odprto pismo so se podpisali župani občin Novo mesto, Črnomelj, Dolenjske Toplice, Metlika, Mirna Peč, Semič, Straža, Šentjernej, Škocjan, Šmarješke Toplice in Žužemberk, navaja STA.

  • 12:44

    V Ljutomerskem domu 12 okužb

    V ljutomerskem domu starejših občanov (DSO) so v četrtek odvzeli 32 brisov, pozitivnih je bilo osem stanovalcev in štirje zaposleni. Skupno so tako doslej v domu potrdili 64 okužb z novim koronavirusom, od tega pri 53 stanovalcih in 11 zaposlenih.

    Novih informacij iz DSO ni. V domu je zdaj z boleznijo covid-19 potrjeno okužena tretjina stanovalcev, vseh je namreč 152. Zaposlenih pa je 90 delavcev. Prvi dve okužbi so v domu ugotovili pred natanko dvema tednoma, poroča STA.

  • 12:43

    V zahvalo podarili denar

    V Dolgi vasi so danes odvzeli brise vsem desetim državljanom v karanteni v tamkajšnji gostilni, saj v nedeljo odhajajo domov. Vsi, ki so bili v osamitvi, pa so lendavskemu županu Janezu Magyarju iz hvaležnosti v humanitarne namene podarili denar, ki so ga zbrali spontano.

    Denar bo dobil Rdeči križ, ki je te dni že razdeljeval pomoč socialno šibkejšim družinam. Ker pa so na občini že pred dnevi izvedeli za to nabirko, so omenjenim družinam za ta denar že poslali še dodatni paket.

    Dopoldne so vzeli brise vsem desetim, ki so še v karanteni v dolgovaški gostilni. Nazadnje so okuženost z novim koronavirusom potrdili pri osmih, dva sta bila neokužena. V Dolgi vasi morajo ostati do nedelje, ko se jim izteče 14-dnevna osamitev. Potem bodo, ne glede na izid testiranja, vsi odšli. Pozitivni na bolezen covid-19 bodo dobili navodila Nacionalnega inštituta za javno zdravje o nadaljnjih ukrepih v domačem okolju.

    V Dolgi vasi so konec marca v dvotedensko karanteno nastanili 28 ljudi, ki so prišli z avstrijske Tirolske. Okužbo na novi koronavirus so sprva potrdili pri sedmih.

    Po šestih dneh so neokuženi lahko odšli v domačo osamitev, vendar tega nekateri niso hoteli storiti, ker so se bali, da so morda vendarle okuženi. Zato so jih 15 znova testirali in odkrili štiri nove okužene. Nazadnje jih je ostalo v Dolgi vasi deset, okužbo so potrdili pri osmih, piše STA.

  • 12:42

    NIJZ objavil razpis

    Svet Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) je danes objavil javni razpis za imenovanje direktorja. Kandidati se morajo prijaviti do 18. aprila. Prijavi morajo priložiti program dela in razvoja zavoda za obdobje štiriletnega mandata, izhaja iz razpisa.

    Kandidat za direktorja mora imeti visoko izobrazbo ustrezne zdravstvene smeri. Tako mora imeti opravljen študijski program najmanj druge stopnje oziroma izobrazbo, ki ustreza drugi stopnji. Opravljeno mora imeti specializacijo s področja javnega zdravja, socialne medicine, epidemiologije ali higiene oziroma drugo podiplomsko izobrazbo z navedenih področji.

    Med pogoji je svet NIJZ v razpisu še navedel, naj ima kandidat najmanj deset let delovnih izkušenj, od tega pet let na vodilnem položaju.

    Mandat direktorja traja štiri leta, po poteku mandata pa je lahko ponovno imenovan. Direktorja imenuje in razrešuje svet zavoda s soglasjem vlade, ki je ustanoviteljica.

    Ko je svet NIJZ z mesta direktorice 20. marca razrešil Nino Pirnat, je za v. d. direktorja imenoval Ivana Eržena. Ta se je konec marca kritično odzval do zaostrovanja omejevalnih ukrepov za boj proti novemu koronavirusu, za katere se je odločila vlada. Zato se je ugibalo, ali se lahko zgodi, da svet zavoda Eržena razreši, a je svet napovedal razpis za imenovanje direktorja, poroča STA.

  • 12:40

    Zaščita in reševanje

    Ob epidemiji novega koronavirusa so vsakodnevno aktivirani pripadniki civilne zaščite in drugih organizacij ter številni prostovoljci. V četrtek je bilo na vseh ravneh angažiranih 5309 pripadnikov sil za zaščito in reševanje, je zapisano v biltenu Centra za obveščanje RS.

    Na ravni države sodelujejo štab civilne zaščite, podporne službe, Državni logistični center Roje, Karitas in drugi. Na regionalni ravni so vpeti štab civilne zaščite, podpora in logistika, na ravni občin pa občinski štabi civilne zaščite, občine, gasilske enote, Rdeči križ Slovenije, javne službe in drugi, navaja STA.

  • 12:39

    Otroci s posebnimi potrebami

    Čas pandemije koronavirusa je tudi obdobje strahu za številne ogrožene skupine. V društvu Viljem Julijan opozarjajo na otroke s posebnimi boleznimi. Eden od velikih strahov, s katerim se spopadajo predvsem starši samohranilci, ki imajo težko bolne otroke, je ta, kaj bi se zgodilo z otrokom, ki potrebuje nego, če bi se starš okužil s koronavirusom.

    Težava je večplastna, saj otroci s posebnimi boleznimi pogosto potrebujejo nego doma, in starši se sprašujejo, kdo bo prevzel njihovo vlogo, če se okužijo, še bolj pa, če bo okužen tudi otrok.

    Tovrstni bolniki pogosto potrebujejo številne in različne terapije, ki so pa so zaradi epidemije praktično vse odpovedane, in vsak izgubljeni teden terapij za otroke pomeni zaostanek v razvoju ali celo slabšanje njihovega zdravstvenega stanja. V društvu opozarjajo, da bodo posledice vidne in da se bo pri številnih bolnikih poslabšalo zdravstveno stanje.

    Družine z otroki z redkimi boleznimi in posebnimi potrebami niso bile vključene v prvi paket interventne pomoči, so pa na ministrstvu za delo, družino in socialne zadeve obljubili, da bodo vključene v drugi paket, ki se prav zdaj pripravlja, piše STA.

Po podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje je 365 okuženih iz osrednjeslovenske regije, 250 iz savinjske,117 iz jugovzhodne Slovenije, 102 iz pomurske, 95 iz podravske, 73 iz gorenjske, 45 iz koroške, 29 iz primorsko-notranjske, 25 iz zasavske, 20 iz goriške 19 iz obalno-kraške ter 11 iz posavske regije. Devet obolelih je tujih državljanov.

Vodja svetovalne skupine ministrstva za zdravje Bojana Beović je na današnji novinarski konferenci dejala, da so pristojni s potekom epidemije koronavirusa zadovoljni. "V Sloveniji je epidemija terjala smrtne žrtve in še vedno se kar nekaj ljudi bori za svoje življenje na oddelkih za intenzivno zdravljenje, vendar lahko s težkim srcem povem, da smo s potekom epidemije v Sloveniji zadovoljni," je dejala Beovićeva.

Stroka svari pred prehitrim odpiranjem države. Novinar: Domen Anderle/Video: Planet.


Bojana Beovič
Novice Beovićeva: Vrh epidemije smo že dosegli #video

Virus bo še krožil

Po njeni oceni smo v Sloveniji vrh epidemije že dosegli. "Glede na postopno upadanje novih primerov glede na celotno število primerov lahko rečemo, da smo vrh že dosegli. Vendar čisto dokončnega odgovora zaradi beleženja podatkov ne morem podati," je med drugim še povedala. 

Kot je poudarila, se bo val epidemije končal šele, ko se bo bolezen z enega človeka prenesla v povprečju na manj kot enega človeka. Drugi pogoj za to je, da bo imela država zelo dobro organizirano službo, ki bo sledila izbruhom. Poudarila je še, da bo virus še krožil. "Te izbruhe moramo znati zaznati in obvladovati," je med drugim še dejala. 

Beovićeva je na današnji novinarski konferenci odgovarjala na vprašanja. Več na posnetku spodaj:

NIJZ pripravlja podrobnejšo analizo o umrlih

Beovićeva je med drugim še pojasnila, da Nacionalni inštitut za javno zdravje pripravlja podrobnejše analize o umrlih zaradi novega koronavirusa, poleg že zdaj dostopnih podatkov o starosti in občini bivanja. 

Med drugim se je dotaknila tudi zdravila za bolezen covid-19. Kot je pojasnila, če kmalu ne bo cepiva ali učinkovitega zdravila za novi koronavirus, bo edina preostala možnost prekuženost populacije. To bo, po njenih ocenah, na nek način potekalo že, ko se bodo ponovno odprle šole in vrtci. 

Uporaba rokavic v trgovinah ni več potrebna

Uporaba zaščitnih rokavic v trgovini ob razkuževanju rok ni več potrebna, je za STA pojasnila državna sekretarka na ministrstvu za zdravje Tina Bregant. V odloku, ki je začel veljati pred tremi tedni, je sicer še vedno predpisana nujna uporaba rokavic, a na ministrstvu že pripravljajo spremembe, ki bodo začele veljati v prihodnjih dneh.

podatki | Foto: Vlada RS Foto: Vlada RS

V UKC Ljubljana 15 oseb v intenzivni enoti

Na kliniki za infekcijske bolezni Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) je danes hospitaliziranih 49 bolnikov s covidom-19, od tega 34 na odraslih oddelkih in 15 v intenzivni enoti.

V UKC Maribor je bilo v četrtek hospitaliziranih 31 bolnikov s covidom-19, od tega 13 na intenzivnem oddelku. Dan prej je bilo 28 hospitaliziranih bolnikov, 11 na intenzivni terapiji. Doslej sta v UKC Maribor umrla dva bolnika, v domačo oskrbo pa so v četrtek odpustili štiri, doslej skupaj 42.

V celjski bolnišnici so imeli zjutraj hospitaliziranih 16 bolnikov, od tega je šest oseb v enoti intenzivne terapije, je bolnišnica danes sporočila prek Twitterja. V zadnjih 24 urah se je tako število hospitaliziranih zmanjšalo za enega bolnika, prav tako se je za enega bolnika zmanjšalo tudi število oseb na intenzivni terapiji.

Na Kliniki Golnik je danes hospitaliziranih 12 bolnikov s covidom-19, od tega sta dva na intenzivnem oddelku, so sporočili iz bolnišnice, v kateri se v zadnjih 24 urah število bolnikov ni spremenilo, v primerjavi s prejšnjim petkom pa se je njihovo število zmanjšalo za štiri, piše STA.

 
Minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek.
Novice Tudi na Počivalška letijo očitki glede sorodstvenih vezi pri nabavi opreme #video
Ne spreglejte