Petek,
10. 4. 2020,
11.57

Osveženo pred

4 leta

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

41

Natisni članek

Koronavirus virus okužba

Petek, 10. 4. 2020, 11.57

4 leta

Umrli še dve osebi, skupno že 45

Koronavirus v Sloveniji: uporaba rokavic v trgovinah ni več potrebna #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

41

Po zadnjih podatkih imamo v Sloveniji 1.160 potrjenih okužb, včeraj sta umrli še dve osebi, do zdaj skupaj 45. V četrtek je bilo opravljenih 1.234 testov na novi koronavirus, ugotovili pa so 36 novih okužb. Do zdaj so izvedli 33.047 testov, hospitaliziranih je bilo 106 ljudi, od tega 36 na intenzivni negi. Do včeraj je bilo iz bolnišnične oskrbe odpuščenih 137 ljudi. Pristojni in stroka so s potekom epidemije v Sloveniji zadovoljni in po oceni Bojane Beović, vodje svetovalne skupine ministrstva za zdravje, smo vrh epidemije že dosegli.

Po podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje je 365 okuženih iz osrednjeslovenske regije, 250 iz savinjske,117 iz jugovzhodne Slovenije, 102 iz pomurske, 95 iz podravske, 73 iz gorenjske, 45 iz koroške, 29 iz primorsko-notranjske, 25 iz zasavske, 20 iz goriške 19 iz obalno-kraške ter 11 iz posavske regije. Devet obolelih je tujih državljanov.

Vodja svetovalne skupine ministrstva za zdravje Bojana Beović je na današnji novinarski konferenci dejala, da so pristojni s potekom epidemije koronavirusa zadovoljni. "V Sloveniji je epidemija terjala smrtne žrtve in še vedno se kar nekaj ljudi bori za svoje življenje na oddelkih za intenzivno zdravljenje, vendar lahko s težkim srcem povem, da smo s potekom epidemije v Sloveniji zadovoljni," je dejala Beovićeva.

Stroka svari pred prehitrim odpiranjem države. Novinar: Domen Anderle/Video: Planet.


Bojana Beovič
Novice Beovićeva: Vrh epidemije smo že dosegli #video

Virus bo še krožil

Po njeni oceni smo v Sloveniji vrh epidemije že dosegli. "Glede na postopno upadanje novih primerov glede na celotno število primerov lahko rečemo, da smo vrh že dosegli. Vendar čisto dokončnega odgovora zaradi beleženja podatkov ne morem podati," je med drugim še povedala. 

Kot je poudarila, se bo val epidemije končal šele, ko se bo bolezen z enega človeka prenesla v povprečju na manj kot enega človeka. Drugi pogoj za to je, da bo imela država zelo dobro organizirano službo, ki bo sledila izbruhom. Poudarila je še, da bo virus še krožil. "Te izbruhe moramo znati zaznati in obvladovati," je med drugim še dejala. 

Beovićeva je na današnji novinarski konferenci odgovarjala na vprašanja. Več na posnetku spodaj:

NIJZ pripravlja podrobnejšo analizo o umrlih

Beovićeva je med drugim še pojasnila, da Nacionalni inštitut za javno zdravje pripravlja podrobnejše analize o umrlih zaradi novega koronavirusa, poleg že zdaj dostopnih podatkov o starosti in občini bivanja. 

Med drugim se je dotaknila tudi zdravila za bolezen covid-19. Kot je pojasnila, če kmalu ne bo cepiva ali učinkovitega zdravila za novi koronavirus, bo edina preostala možnost prekuženost populacije. To bo, po njenih ocenah, na nek način potekalo že, ko se bodo ponovno odprle šole in vrtci. 

Uporaba rokavic v trgovinah ni več potrebna

Uporaba zaščitnih rokavic v trgovini ob razkuževanju rok ni več potrebna, je za STA pojasnila državna sekretarka na ministrstvu za zdravje Tina Bregant. V odloku, ki je začel veljati pred tremi tedni, je sicer še vedno predpisana nujna uporaba rokavic, a na ministrstvu že pripravljajo spremembe, ki bodo začele veljati v prihodnjih dneh.

podatki | Foto: Vlada RS Foto: Vlada RS

V UKC Ljubljana 15 oseb v intenzivni enoti

Na kliniki za infekcijske bolezni Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) je danes hospitaliziranih 49 bolnikov s covidom-19, od tega 34 na odraslih oddelkih in 15 v intenzivni enoti.

V UKC Maribor je bilo v četrtek hospitaliziranih 31 bolnikov s covidom-19, od tega 13 na intenzivnem oddelku. Dan prej je bilo 28 hospitaliziranih bolnikov, 11 na intenzivni terapiji. Doslej sta v UKC Maribor umrla dva bolnika, v domačo oskrbo pa so v četrtek odpustili štiri, doslej skupaj 42.

V celjski bolnišnici so imeli zjutraj hospitaliziranih 16 bolnikov, od tega je šest oseb v enoti intenzivne terapije, je bolnišnica danes sporočila prek Twitterja. V zadnjih 24 urah se je tako število hospitaliziranih zmanjšalo za enega bolnika, prav tako se je za enega bolnika zmanjšalo tudi število oseb na intenzivni terapiji.

Na Kliniki Golnik je danes hospitaliziranih 12 bolnikov s covidom-19, od tega sta dva na intenzivnem oddelku, so sporočili iz bolnišnice, v kateri se v zadnjih 24 urah število bolnikov ni spremenilo, v primerjavi s prejšnjim petkom pa se je njihovo število zmanjšalo za štiri, piše STA.

 
Minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek.
Novice Tudi na Počivalška letijo očitki glede sorodstvenih vezi pri nabavi opreme #video