Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
25. 10. 2017,
9.44

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,08

Natisni članek

sveča Računsko sodišče

Sreda, 25. 10. 2017, 9.44

6 let, 6 mesecev

Premalo učinkovit sistem ravnanja z odpadnimi nagrobnimi svečami

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,08
žale, sveča, sveče | Foto Ana Kovač

Foto: Ana Kovač

Sistem ravnanja z odpadnimi nagrobnimi svečami, vključno s preprečevanjem odpadnih sveč oziroma zmanjševanjem porabe sveč, v obdobju od januarja 2015 do junija letos ni bil dovolj učinkovit, je z revizijo ugotovilo računsko sodišče.

Učinkovitost sistema po ocenah sodišča dodatno zmanjšuje slab nadzor ministrstva nad evidencami. Računsko sodišče je ministrstvu za okolje in prostor naložilo izvedbo popravljalnega ukrepa in mu podalo nekaj priporočil, s katerimi ga želijo spodbuditi, da preuči primernost in izboljšave obstoječe ureditve sistema, so danes sporočili s sodišča.

Sistem ravnanja z odpadnimi nagrobnimi svečami je bil v obdobju, na katero se nanaša revizija, inšpekcijsko nadzorovan, čeprav manj kot v prejšnjih letih. Postopki, povezani z obračunavanjem, plačevanjem in nadzorom nad okoljsko dajatvijo za nagrobne sveče, ki so v pristojnosti finančne uprave, pa po ugotovitvah sodišča potekajo učinkovito.

Nepreglednost pravil

Glede na skromen znesek pobrane okoljske dajatve, ki povprečno znaša le 24.780 evrov za 6.418 ton nagrobnih sveč v letih 2015 in 2016, pa računsko sodišče ocenjuje, da okoljska dajatev za nagrobne sveče ni ekonomski oziroma finančni instrument, s katerim bi lahko pospeševali in spodbujali doseganje ciljev na področju varstva okolja.

Ravnanje z odpadnimi svečami urejajo pravila, določena v več uredbah in drugih aktih, v katerih se za odpadne nagrobne sveče uporabljajo različni pojmi s področja odpadkov. To po mnenju sodišča povzroča nepreglednost ter tudi ne daje dobre podlage za učinkovito seznanjanje s sistemom in za delovanje sistema ravnanja z odpadnimi svečami.

Ministrstvo ni določilo ciljev

Nepreglednost pa se še dodatno povečuje, ker odpadne nagrobne sveče v strateških dokumentih praviloma niso omenjene oziroma jih ti ne obravnavajo kot samostojni odpadek. Ministrstvo ni posebej določilo ciljev preprečevanja odpadnih nagrobnih sveč oziroma zmanjševanja porabe nagrobnih sveč, zato tudi ne spremlja preprečevanja oziroma zmanjševanja njihove porabe.

Sistem ravnanja z odpadki po navedbah sodišča omogoča, da se reciklira v povprečju 97,8 odstotka predhodno obdelanih odpadnih nagrobnih sveč oziroma 95,8 odstotka zbranih odpadnih sveč, vendar sodišče ob tem opozarja, da teh rezultatov ni mogoče v celoti preveriti ter da obstajajo razhajanja med evidencami in podatki. Slab nadzor ministrstva nad evidencami in podatki po oceni računskega sodišča dodatno zmanjšuje učinkovitost sistema.

Ne spreglejte