Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
7. 11. 2023,
7.39

Osveženo pred

6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,29

Natisni članek

financiranje SDS denar Mojca Šetinc Pašek preiskovalna komisija DZ

Torek, 7. 11. 2023, 7.39

6 mesecev

Preiskovalna komisija: V financiranju SDS tudi madžarski kapital

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,29
Janez Janša, Viktor Orban | Člani preiskovalne komisije DZ so vmesno poročilo obravnavali v ponedeljek na za javnost zaprti seji, več pa so javnosti pojasnili na današnji novinarski konferenci. | Foto Reuters

Člani preiskovalne komisije DZ so vmesno poročilo obravnavali v ponedeljek na za javnost zaprti seji, več pa so javnosti pojasnili na današnji novinarski konferenci.

Foto: Reuters

Preiskovalna komisija DZ, ki preiskuje sume nezakonitega financiranja strank, ob sprejemu vmesnega poročila vlado poziva k spremembam zakonodaje, ki bi med drugim odpravile "prepovedane prakse obvodnega financiranja in financiranja volilnih kampanj političnih strank". Komisija bo ugotovljene sume kaznivih dejanj naznanila pristojnim organom.

Člani preiskovalne komisije DZ, ki preiskuje sume nezakonitega financiranja političnih strank, so v ponedeljek obravnavali vmesno poročilo o delu komisije. "Glavna ugotovitev vsega, kar smo na komisiji počeli v letu dni in nekaj mesecih, je, da obstaja zelo skrbno izdelan obvodni model financiranja določene politične stranke," je na današnji novinarski konferenci izpostavila predsednica komisije Mojca Šetinc Pašek.

Mojca Šetinc Pašek
Novice Vsaj štiri podjetja naj bi v zameno za koncesije plačevala medijem blizu SDS

Komisija je v delnem poročilu predstavila pet zadev, in sicer primere, ko stranko SDS financirajo občine, primer poslanca SDS Zorana Mojškerca in njegovega nekdanjega podjetja Geopolar Zaščite ter pogodbo Telekoma z Inštitutom za avtorsko pravico v vrednosti šest milijonov evrov za obdobje petih let. Pod drobnogled je vzela tudi primer davčnega svetovalca Roka Snežiča in njegove povezave s stranko SDS ter primer financiranja stranke SDS z madžarskim kapitalom.

V primeru občin je ugotovila, da je v obdobju približno sedmih mesecev pred državnozborskimi volitvami leta 2022 od občin, kjer so župani povezani s SDS ali v koaliciji z njo, "steklo zelo razpršeno in živahno plačevanje intervjujev, člankov in oglasov v tedniku Demokracija, ki ga izdaja podjetje Nova obzorja".

Pri primeru poslanca Mojškerca pa sta se komisiji po besedah njene predsednice izrisali dve zgodbi. Prva je sum izdaje fiktivnih računov za izvajanje izobraževanj mestne svetniške skupine stranke SDS v Mestni občini Ljubljana, druga pa sum zlorabe položaja in pranja denarja v primeru poslov med podjetjem Geopolar in Boštjanom Auerjem.

Zelo podrobno je komisija raziskala tudi pogodbo, ki jo je Telekom Slovenije sklenil z Inštitutom za avtorsko pravico v lasti Blaža Ranta. Na podlagi zbranih dokazov in zaslišanj komisija ugotavlja, "da je šlo za škodljivo pogodbo za Telekom", je poudarila predsednica komisije. Ob tem nobena od uprav, ki sta vodili Telekom v času izvajanja omenjene pogodbe, ni storila ničesar za to, da bi pogodbo prekinili, je ugotovitve komisije med drugim nanizala Šetinc Paškova.

Osebni interesi Madžarov

Glede madžarskega kapitala pa komisija med drugim ugotavlja, da se je denar v Slovenijo stekal prek dveh madžarskih podjetij, in sicer podjetja Ripost, ki je bilo ustanovljeno na Madžarskem in spada v madžarski sistem KESMA, in nato podjetja R-post-R založništvo, ki je bilo ustanovljeno v Sloveniji.

"V nekem določenem obdobju je prek tega sistema s finančnim vzvodom na Madžarskem v Slovenijo steklo 14 milijonov evrov za podjetji NovaTV24.si in Nova obzorja. Dodatno pa je prek Slovenije prek obeh podjetij tekel še en tok denarja v skupni vrednosti okoli štiri milijone evrov, ki ni končal v Sloveniji, ampak je nadaljeval pot v Makedonijo," je ugotovitve med drugim nanizala Šetinc Paškova. 

Po njeni oceni je za državo najbolj problematičen del vmesnega poročila ta, ki se nanaša na vstop madžarskega kapitala na slovenski trg. Gradiva, ki so jih o tem pridobili na komisiji, namreč dokazujejo, da so bili madžarski interesi pri financiranju medijskega projekta stranke SDS dvojni.

Po eni strani je šlo za madžarski državni interes, da bi vstopili na nekatera vitalna gospodarska področja v Sloveniji. "Hkrati so bili v to vpeti osebni interesi ljudi iz najožjega političnega kroga Viktorja Orbana, da bi v Sloveniji odpirali podjetja in pridobivali davčne številke z namenom, da bi preko Slovenije po domače povedano prali denar," je izpostavila. Komisiji se ob tem zastavlja tudi vprašanje, zakaj teh zadev ni spremljala Slovenska obveščevalno-varnostna agencija, je dodala.

Ugotovitve komisije v povezavi z Madžarsko in njenimi apetiti v Sloveniji je kot zelo zaskrbljujoče izpostavila tudi članica komisije Nataša Sukič (Levica). Kritična je bila tudi do praks obvodnega financiranja stranke SDS, ki so po njenem mnenju škodljive za državo. Soniboj Knežak (SD) pa se ne more strinjati s komentarjem poslanke SDS Anje Bah Žibert, da je smešno, s čim se ukvarja preiskovalna komisija.

"Meni, kolegicam, pa tudi tistim, ki si bodo vzeli čas in prebrali končno poročilo, ne bo do smeha. Včasih imam občutek, kot da gledam dokumentarni film iz sosednje države o delovanju mafijskega sistema," je poudaril. Posebej pa Knežaka skrbi, da je komisija odkrila več dvigov gotovine v vrednosti več 100.000 evrov, ob tem pa so organi, ki naj bi odkrivali pranje denarja in podobne transakcije, povsem odpovedali, je poudaril.

Predsednik SDS Janez Janša je na novinarski konferenci po današnjem sestanku vodij parlamentarnih strank dejal, da če ta podjetja, ki pokrivajo nekaj odstotkov medijskega prostora delujejo kot vzporedni računi stranke, potem vsi ostali mediji delujejo kot vzporedni računi vladne koalicije.

V stranki SDS pa so tudi razočarani, ker ta komisija ni ugotovila, "zakaj je bilo nakazanih 100.000 evrov gospe Vukovič, ki je zdaj generalna sekretarka Svobode. Tako da bo imela ta komisija še veliko dela," je še dodal Janša.

Preiskovalna komisija od vlade pričakuje spremembe zakonodaje

Komisija je v ponedeljek sprejela tudi več ugotovitvenih sklepov. Glede primera Telekoma Slovenije je sprejela sklep, naj državni zbor naloži preiskovalni komisiji naznanitev sumov kaznivih dejanj zlorab položaja ali zaupanja pri opravljanju gospodarske dejavnosti za dva predsednika uprav družbe, in sicer Tomaža Seljaka in Cvetka Sršena, saj sta po oceni komisije "s škodljivo pogodbo omogočila neupravičeno pridobitev velike premoženjske koristi tako Inštitutu za avtorsko pravico kot tudi s tem podjetjem povezanim sostorilcem NovoTV24.si".

Državnemu zboru so predlagali tudi, naj naloži komisiji, da poda prijavo medijskemu inšpektoratu za izvedbo medijskega nadzora oglaševanja pri podjetju Nova obzorja, da na podlagi zbranih dokazov nadzornim odborom občin poda pobudo za skrbni nadzor poslovanja občin ter naj priporoča obveščevalno-varnostnim službam intenzivnejše pridobivanje in vrednotenje podatkov ter obveščanje pristojnih organov.

Preiskovalna komisija od vlade pričakuje tudi spremembe zakonodaje, ki bi šle v dve smeri, in sicer, da se mediji, ki so jih ustanovile politične stranke, ne bi vpisovali v razvid medijev in da se v medijskih zakonih odpravijo "prepovedane prakse obvodnega financiranja in financiranja volilnih kampanj političnih strank ter se določi jasen nadzor nad tovrstnim početjem," je dejala Šetinc Paškova.

Sprejeli pa so tudi sklep, da uradnim organom predajo vse gradivo in dokumentacijo, "povezano z zadevo Rok Snežič", ter naznanijo "sume vseh kaznivih dejanj, ki so se pri tem izrisali", je še navedla predsednica komisije.

Tatjana Bobnar
Novice Tatjana Bobnar: Predsednik vlade je od mene zahteval nedopustna ravnanja
Miha Lamut, Svoboda
Novice Parlamentarna preiskovalna komisija po zaslišanjih nadaljuje delo
Podbrdo, reka Bača
Novice Do državnih poslov prek zakupa oglasov v medijih SDS?
Ne spreglejte