Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jan Tomše

Petek,
9. 8. 2013,
13.51

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

hrup zabava

Petek, 9. 8. 2013, 13.51

8 let

Preglasna "žurka" in kraval vas lahko udarita po žepu

Jan Tomše

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Če v teh vročih poletnih dneh po deseti zvečer s hrupom ali glasbo sosedom kradete nočni mir, vam to lahko stanjša denarnico za 83, v najslabšem primeru celo za 209 evrov.

Poletni večer sredi tedna. Namesto da bi sosedu po napornem delovniku privoščili več kot zaslužen odmerek miru, s prijatelji na ulici pod blokom z glasbo in vpitjem uprizorite pravi festival razposajenosti in dobre volje. Prvo, drugo, tretje opozorilo ne zaležejo. Ko vas za uvidevnost prosi četrtič, vi pa se mu še kar rogate v brk, sosedu nazadnje presede in pokliče policijo. Govorimo seveda o kršenju javnega reda in miru (JRM). Naj gre za čas med delovniki ali konci tedna, za javni kraj ali prostor med štirimi stenami, postava, torej zakon o vzdrževanju javnega reda in miru, določa, da JRM kali, kdor drugim krati mir, jih moti pri delu, vznemirja ali jih, če si dovolimo nekoliko prevajalske svobode, spravlja v "kislo" razpoloženje. Navzkriž z JRM-jem stopijo tudi tisti, ki pri izvrševanju pravic in dolžnosti ovirajo druge, tudi uradne organe. Ponoči ne vpijte in ne brenkajte Pregovor, da ima noč svojo moč, upoštevajo tudi veljavna pravila, saj zakon o vzdrževanju javnega reda in miru v času med 22. uro zvečer in 6. uro zjutraj hrupu popolnoma odreka gostoljubje. To je seveda razumljivo, saj gre za čas, ki ga večina smrtnikov porabi za počitek in spanje. Ne samo s preglasnim godrnjanjem, ropotom, vpitjem ali celo rjovenjem, pravila varovanja tišine in miru lahko v nočnem času prekršite tudi z uporabo televizijskega ali radijskega sprejemnika, drugega akustičnega aparata, akustične naprave ali glasbila.

Izjema, ko ima hrup vendarle prednost pred nočnim spokojem, so tiste javne prireditve, za katere je organizator pridobil vsa potrebna dovoljenja. Zakonodajalec seveda ni pozabil na državne organe. Kadar se ti v nočnih urah mudijo pri svojih interventno-vzdrževalnih opravilih, jim je dovoljeno, da so hrupni.

Poleti več hrupa kot sicer Podatki policije kažejo, da je v poletnih mesecih prekrškarjev, ki se požvižgajo na mir in spokoj drugih, več. Drznemo si sklepati, da ima nekaj malega pri tem opraviti tudi lepo vreme, ki na plano privabi veseljake vseh vrst in tipov.

Če je bilo v prvih petih mesecih letošnjega leta po državi v povprečju 58,8 prekrškov s "hrupanjem", jih je bilo v juniju in juliju za 30 odstotkov več, nekaj nad 80.

Podobno je bilo s preglasnimi glasbenimi vložki. Mesečno povprečje v tej "disciplini" prekrškov v obdobju od januarja do maja 2013 je bilo 82,8, medtem ko so policisti junija beležili 116, julija pa 119 preglasnih pevcev in poetov, ki drugim niso dali spati.

Policijska statistika pravi, da je največ nočnega kravala v večstanovanjskih stavbah in njihovi okolici, veliko ga je tudi v soseskah s stanovanjskimi hišami. V "panogi" povzročanja televizijskega, radijskega ali glasbenega hrupa so, kako predvidljivo, na prvem mestu zasebne zabave.

Globa do petine povprečne plače Če vas bodo modri fantje zalotili pri motenju miru in počitka drugih, vas lahko udarijo po žepu z globo od 83,46 do 208,65 evra. Do mladoletnikov so policisti nekoliko prizanesljivejši, namesto denarne kazni namreč zoper njih spišejo prekrškovni predlog in ga pošljejo sodišču.

Naj nam uradni organi ne očitajo, da bralce spodbujamo k tovrstnemu početju, a če se že podajate med kršitelje JRM-ja, potem je morda bolje, da si pri tem pomagate s televizijskimi, radijskimi aparati ali glasbili, saj je globa za tovrstno početje enotna in nižja od prej omenjene najvišje globe za povzročanje hrupa. Znaša namreč 104,23 evra.

Pravne osebe in samostojni podjetniki, recimo lastniki lokalov, v katerih so gostje prehrupni in preveč razposajeni, tako da s tirnic mečejo čas nočnega počitka, lahko od policistov pričakujejo še višje kazni – od 417,29 do 2.503,76 evra. Odgovornim osebam v podjetjih pa lahko policisti povrhu spišejo še kazen od 208,65 do 417,29 evra.

Če se upirate, jo odnesete slabše Kdor kljubuje prošnjam policistov, naj preneha s hrupom, pa naj gre za posameznika, podjetje ali samostojnega podjetnika, mu dobavitelji na ukaz varuhov reda lahko začasno preprečijo dotok vode, plina ali elektrike. Očitno je najbolj učinkovito zadnje, saj se tega policisti poslužijo največkrat.

Ukrep lahko traja, dokler hrup ne preneha, največ pa šest ur. Poleg globe kršitelj sam plača še stroške izklopa in priklopa, pa tudi škodo, če ta nastane. A tovrstnih primerov je malo, pravijo naši policisti. Od leta 2006 v povprečju dva na leto.

Če ga lomite, ko ste "v rožicah", ni izključeno pridržanje Fantje v modrem imajo sicer za vzdrževanje javnega reda in miru na voljo različna sredstva. Če blažja ne zaležejo, posežejo po ostrejših.

Eno izmed teh je tudi možnost pridržanja tistih, ki ga lomijo pod vplivom alkoholnih hlapov ali drugih psihoaktivnih snovi, kot se učeno glasi izraz za opoj, ki začasno spreminja stanje telesa in duha. A tovrstno možnost policisti uporabijo le tedaj, če obstaja nevarnost, da bo nekdo še naprej motil okolico. Zakon določa, da lahko pridržani v družbi policistov preživi največ 12 ur.

Kdor druge moti ali krši JRM, a ni ne pod alkoholom in ne pod katero drugo psihoaktivno substanco, pa ga policisti lahko pridržijo tedaj, ko se reda in miru ne da zagotoviti drugače.

Ne spreglejte