SiolNET. Novice Slovenija
8,30

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Zvonko Fišer zaradi razžalitve ovadil Mahniča

8,30

termometer

Zvonko Fišer
Vrhovni državni tožilec Zvonko Fišer je kot tožilec in kot nekdanji ustavni sodnik globoko užaljen ob Mahničevih izjavah. Foto: Bor Slana

Vrhovni državni tožilec Zvonko Fišer je na tožilstvo vložil ovadbo zoper poslanca SDS Žana Mahniča zaradi razžalitve. "Izjava 'mafija je zaščitila mafijo' je žaljiva obdolžitev in s tem se ne gre igrati," je dejal Fišer. Mahnič je danes vztrajal, da stoji za svojimi izjavami.

Ustavno sodišče je v sredo do končne odločitve zadržalo tudi izvrševanje zakona in poslovnika o parlamentarni preiskavi, v kolikor se nanaša na državne tožilce. Preiskovalna komisija DZ v zadevi Kangler tako do končne odločitve ustavnega sodišča ne bo smela izvajati niti preiskovalnih dejanj, ki se nanašajo na tožilce, ne samo na sodnike.

Žan Mahnič, sicer predsednik omenjene preiskovalne komisije, je v odzivu na to odločitev najprej na družbenem omrežju Twitter zapisal: "Ko gre za prvorazredne, odločijo takoj oz. dan pred zaslišanjem tožilcev, saj bi morala biti danes zaslišana Pušnik in Šketa. Mafija je torej zaščitila mafijo." V izjavah pa je dodal še, da imamo "očitno policijsko državo, pravosodje brez nadzora in nekatere ustavne sodnike, ki ščitijo svoje kolege. Kot da bi gledal kakšen film o mafiji."

V zvezi s temi izjavami je nekdanji ustavni sodnik Matevž Krivic ustavno sodišče in predsednika republike Boruta Pahorja pozval k predlogu za kazenski pregon Mahniča.

Franc Kangler Novice Ustavni sodniki v primeru Kangler zadržali tudi del preiskave, ki se nanaša na tožilce

Slednja predlogu nista sledila, je pa ovadbo vložil vrhovni državni tožilec Zvonko Fišer in v njej po poročanju Radia Slovenija med drugim zapisal, da je kot tožilec in kot nekdanji ustavni sodnik globoko užaljen ob Mahničevih izjavah.

Pravosodna ministrica Andreja Katič, ki je poslančevo izjavo označila za nesprejemljivo, pa je ob tem izrazila obžalovanje, da se mora sploh odzivati na populizme.

Mahnič vztraja, da stoji za svojimi izjavami

Mahnič je danes medtem vztrajal, da stoji za svojimi izjavami. V izjavi za novinarje, ki jo je dal sicer še pred novico o Fišerjevi ovadbi, se je obregnil ob "poročanje nekaterih medijev, da sta se predsednik ustavnega sodišča Rajko Knez in generalni državni tožilec Drago Šketa dogovorila, da tožilstvo zavrže kazenske ovadbe proti ustavnim sodnikom v zameno za to, da jih bo ustavno sodišče zaščitilo pred preiskovalno komisijo". Če to drži, je to po Mahničevih navedbah "škandal prve vrste in bi morali vsi odgovarjati tako, da bi odstopili, in še kaj drugega".

Žan Mahnič Foto: Bor Slana

Na pozive k njegovemu kazenskemu pregonu je dejal, da se slednjega veseli. "Jaz jim bom lahko dokazal, da delujejo kot mafija, oni pa meni ne bodo mogli dokazati, da ne delujejo kot mafija," je dejal. Pozneje pa je na Twitterju zapisal še: "Da te ovadi eden glavnih obrazov mafije, ki sem jo omenjal, je dokaz, da sem to pravosodno tvorbo poimenoval s pravimi besedami. Veselim se dokazovanja, da nekateri v pravosodju delujejo kot mafija. Vključno z Zvonkom Fišerjem." Dodal je še smeškota in ključnik globokadržava.

Na komentar, da ne govori tako ostro, ko ustavno sodišče odloči na primer v prid njegove stranke, pa je odgovoril, da se je prvič odzval v takem slogu. "Je pa res, da sem že večkrat v DZ o pravosodju govoril kot o mafiji," je dodal.

Ponovil je, da je treba odločitve sodišč upoštevati, ni pa jih treba spoštovati, saj ne moreš spoštovati nečesa, s čemer se ne strinjaš. Poudaril je, da upošteva tudi zadnji odločitvi ustavnega sodišča, ki je zadržalo preiskavo sodnikov in tožilcev. Po njegovih besedah so zadnji dogodki dali preiskovalni komisiji še dodaten zagon in bodo verjetno še pred delnim poročilom začeli vlagati kazenske ovadbe. Proti komu, pa ni želel razkriti.

Do Mahničevih izjav kritičen tudi predsednik ustavnega sodišča

Danes se je sicer oglasil tudi predsednik ustavnega sodišča Knez, ki je Mahničevo izjavo označil kot neprimerno, saj po njegovih besedah izraža nespoštljiv odnos tudi do drugih institucij državne oblasti, ne le ustavnega sodišča.

"Gre za neprimerno izjavo člana zakonodajne veje oblasti, ki izraža nespoštljiv odnos do drugih institucij državne oblasti, ne le do ustavnega sodišča. Medsebojno spoštovanje nosilcev različnih vej oblasti je osnova za normalno delovanje države in bistveno za ohranjanje zaupanja državljanov do oblasti. Zato bi si morali vsi prizadevati, tudi in predvsem v primerih, ko smo različnih mnenj, za strpne in spoštljive odnose," je sporočil Knez.

Žan Mahnič

V uradu predsednika republike pa so v četrtek za STA med drugim navedli, da predsednik "vselej opozarja, da se moramo vsi, zlasti politiki, ki sodelujemo v javnem dialogu, disciplinirano vzdržati vsake izjave, ki jo kdo lahko razume kot žaljivo, nestrpno ali celo sovražno".

Janša: Prej žalitev za klasično kot za slovensko mafijo

Na Knezove besede se je odzval predsednik SDS Janez Janša. "V Italiji mafija krade, podkupuje in ustrahuje ljudi. Ne more pa blokirati odločb ustavnega sodišča, krasti volitev, pravnomočno obsoditi nedolžnih ali pustiti na svobodi množičnih morilcev in notoričnih kriminalcev. Izjava Žana Mahniča je zato prej žalitev za klasično kot pa za slovensko mafijo," je sporočil Janša.

Mahnič je medtem v povezavi s Knezovimi navedbami na Twitterju zapisal naslednje: "Zdaj, ko se je oglasil še politik Rajko Knez, je mozaik tistih, ki so se v mojih izjavah očitno prepoznali, sestavljen." V izjavi za medije je še poudaril, da ima "vsaka država svojo mafijo, edino v Sloveniji pa ima mafija svojo državo".

"Zoranu Jankoviću (ljubljanski župan, op. a.) odpišejo 45 milijonov evrov dolga, v Ljubljani čez vodovod gradijo kanalizacijo tudi brez ustreznih dovoljenj, tisti, ki so pokradli milijarde evrov v slovenskih bankah, se prosto sprehajajo, tisti, ki so kradli davkoplačevalske milijone s tem, ko so dobavljali drago medicinsko opremo, uživajo na svojih jahtah, sodniki pa vse to ščitijo. Vsa ta dogajanja, kar sem jih naštel, poleg številnih drugih primerov lahko poimenujemo kot eno navadno mafijo," je pojasnil Mahnič.

Matevž Krivic Novice Krivic pozval ustavno sodišče in Pahorja k predlogu za kazenski pregon Mahniča

 

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 16
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin