Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
24. 4. 2013,
19.34

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Uroš Lubej

Sreda, 24. 4. 2013, 19.34

8 let

Pred vstajo predstavljenih šest zahtev, med drugim volitve v roku pol leta

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Enajst društev in gibanj je pred sobotno t. i. peto Vseslovensko ljudsko vstajo predstavilo šest zahtev.

Med drugim zahtevajo, da gredo politiki najkasneje v roku šestih mesecev po zaupnico pred ljudstvo, torej na volitve. Koliko ljudi bo v soboto prišlo na vstajo, težko napovedujejo, upajo da nekaj tisoč.

Zahtevajo ukrepe proti politični in sistemski korupciji in klientelizmu Podpisniki zahtev med drugim zahtevajo ukrepe proti politični in sistemski korupciji in klientelizmu. Tukaj predlagajo ugotavljanje odgovornosti posameznikov in povrnitev premoženja, "ki je nezakonito in klientelistično izginilo ali bilo odtujeno pri trgovini z orožjem, privatizaciji, prek izčrpavanj podjetji v državni lasti, pri velikih infrastrukturnih projektih in pri ustvarjanja finančne luknje v državnih bankah".

Prav tako zahtevajo transparentnost pri porabi javnega denarja in pri kadrovanju na državni in občinski ravni ter v državnih podjetjih. Hkrati zahtevajo umik politikov, ki jih bremenijo utemeljeni sumi korupcije.

Podpisniki zahtevajo tudi več neposredne demokracije, denimo institut ljudske nezaupnice in spremembo volilne zakonodaje tako, da se bo povečal vpliv volivcev na sestavo državnega zbora. Zavzemajo se tudi za spremembe, po katerih bi se na volitvah v državni zbor izenačil položaj parlamentarnih in zunajparlamentarnih strank ter nestrankarskih gibanj. Ena od zahtev je tudi alternativa neoliberalističnim ukrepov.

Lubej: Te zahteve so tudi temeljne zahteve dosedanjih protestov Uroš Lubej iz Gibanja Vseslovenske ljudske vstaje (VLV) je na novinarski konferenci pojasnil, da so te zahteve tudi temeljne zahteve dosedanjih protestov in so povezane z zaščito prvih členov ustave, ki govorijo, da je Slovenija pravna in socialna država.

Civilna iniciativa SRP (Slovenija, Resnica, Poštenje) je pripravila tudi predlog za sprejem zakona o vrnitvi premoženja. Remzo Skenderović je v imenu gibanja pojasnil, da bi premoženje morali vrniti tisti, ki vir tega premoženja ne morejo dokazati.

Podpisniki zahtev so sicer Gibanje 29. oktober, društvo in stranka TRS, Društvo slovenskih pisateljev, FemA - Feministična akcija, Gibanje VLV, Gibanje za dostojno delo, Koordinacija kulturnih organizacij Slovenije (KOKS), Mreža za neposredno demokracijo, Odbor za pravično in solidarno družbo, SRP ter ŠKUC LL.

Vstaja je napovedana ob 11. uri na Kongresnem trgu Sobotna vstaja je napovedana ob 11. uri na Kongresnem trgu, predvidoma po 13. uri bodo zbrani krenili na pohod po središču mesta. Najprej se bodo odpravili proti Prešernovemu trgu, od tam proti Magistratu in naprej po stari Ljubljani. Pohod bodo nadaljevali po Slovenski ulici, sklenili pa ga bodo na Trgu republike, je pojasnil Lubej.

Ne spreglejte