SiolNET. Novice Slovenija
1,30

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Pred turistično sezono: kdo bo poskrbel za poškodovane turiste in domačine? #video

1,30

termometer

Slovensko zdravstvo poka po šivih. Ob napovedanih kolektivnih odpovedih kranjskih zdravnikov lahko brez osebnega zdravnika ostane 50 tisoč ljudi. Hkrati se začenja tudi poletna sezona v gorenjskih turističnih biserih, v ambulante pa bo treba sprejeti tudi kakšnega turista. A kako bodo urgentne ambulante poskrbele še za njih, ko pa bodo tam, kot vse kaže, medicinsko pomoč iskali tudi domačini, ki lahko že v kratkem ostanejo brez osebnega zdravnika? 

V tržiškem zdravstvenem domu smo obiskali Iztoka Tomazina. Danes tam opravlja kar trojno funkcijo. Je direktor zdravstvenega doma, splošni in urgentni zdravnik. "Načeloma to ne bi smela biti stalna praksa, ker bi morali imeti posebnega zdravnika le za urgenco. Tega mesta trenutno nimamo zasedenega, ker primanjkuje zdravnikov. Zato si moramo tudi mi med redno ambulanto deliti te dolžnosti, torej biti dežurni zdravnik," je pojasnil Tomazin.

Poleg vsega je tudi gorski reševalec

Na dan obiska je bilo stanje v dežurni ambulanti k sreči mirno. Kaj pa se obeta ob prihajajoči poletni sezoni, ko v slovenske gore romajo domačini in turisti? Iztok Tomazin je namreč tudi gorski reševalec, življenja rešuje tudi v gorah. 

123

"Eden od redkih napredkov na področju urgentne medicine v zadnjem letu je, da smo združili dežurstvo helikopterske nujne medicinske pomoči z gorsko reševalno službo. To pomeni, da če se nekaj zgodi v gorah, ne bodo klicali mene ali kolega, ampak se bo aktivirala ekipa nujne helikopterske medicinske pomoči na Brniku, kjer so tudi tisti zdravniki, ki še niso reševalci, že spodobno usposobljeni za reševanje tudi v gorah," je pojasnil. 

Slovenija je še vedno brez medicinskega helikopterja

Ampak ob tem je poudaril, da je ta težava rešena le kadrovsko. Ni pa nujno, da bo ekipa sploh lahko šla reševat. "Slovenija je država, ki še vedno nima niti enega medicinskega helikopterja, lahko se zgodi, da helikopter pač ne bo dosegljiv, ko bo nesreča v gorah, ker bo vozil inkubator z dojenčkom, ker bodo mogoče gasili požar," je dejal Tomazin.

"To, da pustiš službo, pomeni, da si v skrajni stiski"

Ne glede na kolaps zdravstva pri nas zdravniki pri svojem delu ne pozabijo na hipokratovo prisego. Ker jim sistem onemogoča delovanje v skladu z njo, odhajajo. "To, da pustiš službo, ki jo rad opravljaš, ki je tvoje poslanstvo, ne samo služba, pomeni, da si v skrajni stiski," je dejal.


 

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin