Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
23. 12. 2017,
7.09

Osveženo pred

6 let, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,18

4

Natisni članek

Borut Pahor zaprisega slovesnost predsedniška palača

Sobota, 23. 12. 2017, 7.09

6 let, 4 mesece

Pred predsedniško palačo slovesnost z vojaškimi častmi #foto #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,18

4

Borut Pahor, predsedniška palača | Foto Ana Kovač

Foto: Ana Kovač

Ceremonial z vojaškimi častmi in pregledom gardne enote Slovenske vojske, ki je bil danes pred predsedniško palačo, je naznanil uradni začetek drugega mandata predsednika republike Boruta Pahorja. Po ceremonialu sta Pahor in njegova partnerica Tanja Pečar prisotne povabila na ogled predsedniškega urada.

Predsednik Pahor je v krajšem nagovoru predvsem pozdravil prisotne in se jim zahvalil za obisk. Zaželel jim je "zelo doživete" božične praznike v krogu ljudi, ki jih imajo radi. Vsem je zaželel tudi srečo v novem letu in dodal, da je sreča na strani pogumnih. Posebej je nagovoril "najmlajše državljančke" na slovesnosti in jim obljubil sladoled po ogledu predsedniške palače.

Po nagovoru je veleposlanik Japonske v Sloveniji Keiji Fukuda predsedniku republike izročil osebno čestitko cesarja Akihita ob nastopu novega mandata.

Prvič takšna slovesnost

Tokratni uradni začetek mandata predsednika republike je bil prvi doslej, ki ga je spremljal ceremonial z vojaškimi častmi in pregledom gardne enote Slovenske vojske. Predsednik Pahor je v spremstvu partnerice prišel iz smeri Gregorčičeve ulice na Prešernovo cesto. Njun prihod je pospremil policijski orkester z igranjem koračnice.

Orkester je nato zaigral himno, sledilo je predsednikovo povabilo prisotnim na slovesnost v prostorih urada. Dogodek je popestril nastop ženskega pevskega zbora Carmen manet. Ogled predsedniške palače pa je minil pod strokovnim vodstvom državnega protokola. V petih letih, odkar v uradu prirejajo dneve odprtih vrat, so našteli že okoli 11 tisoč obiskovalcev.

"Rad bi bil dober predsednik"

Pahor je v petek zaprisegel na slavnostni seji državnega zbora. V inavguracijskem nagovoru, ki je sledil zaprisegi, je dejal, da se bo Slovenija v prihodnjih letih osredotočala na spodbujanje gospodarstva, zagotavljanje varnosti in svojo vlogo v EU. "Rad bi bil dober predsednik. Predsednik vseh," je poudaril. Enako željo je izrazil tudi na današnji slovesnosti v predsedniški palači.

Pahor se je znova dotaknil sprave. "Razklani smo šibki, enotni smo močni," je poudaril in spomnil na povojne poboje sredi prejšnjega stoletja.

Video: Planet TV


Preberite še:

-> Cerar: Sovenija bo nepopustljivo vztrajala na svojih mejah
-> Pahor: Rad bi bil dober predsednik


Na predsedniško funkcijo je bil Pahor znova izvoljen v drugem krogu predsedniških volitev 12. novembra. S tesno večino, nekaj več kot 53 odstotki glasov, je premagal protikandidata, kamniškega župana Marjana Šarca. Volitve je zaznamovala rekordno nizka volilna udeležba, saj je na volišča prišlo le dobrih 42 odstotkov volilnih upravičencev.

Pahor je četrti predsednik v zgodovini samostojne države in po Milanu Kučanu drugi, ki je bil še drugič izvoljen na funkcijo.
Ne spreglejte