Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

David Kos

Petek,
9. 12. 2016,
6.48

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,93

10

Natisni članek

Milojka Kolar Celarc zdravstvo čakalne vrste vlada koalicija

Petek, 9. 12. 2016, 6.48

6 let, 6 mesecev

DeSUS: Od Milojkine reforme smo pričakovali precej več

David Kos

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,93

10

Milojka Kolar Celarc | Foto Bojan Puhek

Foto: Bojan Puhek

"Dobili pa smo le nekaj reformnih predlogov," je po srečanju koalicijskih partnerjev z ministrico za zdravje Milojko Kolar Celarc, ki jim je predstavila predloge reformnih zakonov, povedal podpredsednik Desusa Tomaž Gantar. Poudarja, da so pričakovali precej več.

"Koalicija se je strinjala, da so izhodišča reforme ustrezna in sledijo koalicijskemu sporazumu," pa je po sestanku dejala vodja poslanske skupine SMC Simone Kustec Lipicer.

V DeSUS in SD s predlogi do zdaj niso bili seznanjeni, medtem ko so v SMC predloge svoje ministrice že usklajevali.

Opozicija z interpelacijo, koalicijske partnerice nezadovoljne

Nestrpnost v pričakovanju ukrepov na področju zdravstva je v zadnjih mesecih naraščala, še posebej z zaostrovanjem razmer v zdravstvu. Opozicija je na nevzdržne razmere opozorila oktobra z interpelacijo zoper ministrico, nezadovoljstvo s hitrostjo priprave reformnih ukrepov pa so izkazovale tudi koalicijske partnerice.

"Ljudem bo treba povedat, da v zdravstveni blagajni ni dovolj denarja," pravi poslanec SD Matjaž Han. | Foto: Matej Leskovšek "Ljudem bo treba povedat, da v zdravstveni blagajni ni dovolj denarja," pravi poslanec SD Matjaž Han. Foto: Matej Leskovšek

Tako so poslanci DeSUS ministrico na interpelaciji podprli pod pogojem, da bo do 12. decembra v javno razpravo dala zakon o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju. Čeprav je ta zakon v koalicijski pogodbi prioriteta, pa je glede njegove vsebine še najmanj znanega. Z njim naj bi napovedali ukinitev prostovoljnega dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja, ki ga bodo predvidoma nadomestili z dajatvijo.

Ministrica je danes predstavila tudi predlog novele zakona o zdravstveni dejavnosti, predlog novele zakona o pacientovih pravicah ter predlog izhodišč zakona o vodenju in upravljanju javnih zdravstvenih zavodov.

Preberite še:

Kako izboljšati zdravje Slovencev

Zdravje je njihovo največje bogastvo

Vojna živcev: si vlada upa razpasti?

Zakaj je ministrica Milojka Kolar Celarc danes vesela?

Kljub dodatnemu denarju čakalne vrste nič krajše

Ena glavnih zahtev koalicijskih partnerjev pa so ukrepi za skrajšanje čakalnih vrst v zdravstvu. Vlada je temu namenila tudi dodaten denar, vendar obširnih rezultatov za zdaj ni.

Matjaž Gantar je razočaran nad pripravljeno zdravstveno reformo. | Foto: Bobo Matjaž Gantar je razočaran nad pripravljeno zdravstveno reformo. Foto: Bobo

Skrajšanju čakalnih vrst je po trditvah ministrstva prvenstveno namenjen sporazum vlade z zdravniškim sindikatom Fides. Sporazum, ki mu nasprotujeta DeSUS in SD, je v zadnjih tednih zamajal koalicijo in tudi stolček Kolar Celarčeve. Premier Miro Cerar pa jo je podprl in napovedal, da bo njeno delo ocenjeval glede na izpolnitev danih zavez.

Ne spreglejte