DeSUS: Od Milojkine reforme smo pričakovali precej več

"Dobili pa smo le nekaj reformnih predlogov," je po srečanju koalicijskih partnerjev z ministrico za zdravje Milojko Kolar Celarc, ki jim je predstavila predloge reformnih zakonov, povedal podpredsednik Desusa Tomaž Gantar. Poudarja, da so pričakovali precej več.

Ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc je koaliciji predstavila osnutek štirih predlogov zdravstvene reforme. Od predstavljenega je odvisen tudi njen položaj.

Ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc je koaliciji predstavila osnutek štirih predlogov zdravstvene reforme. Od predstavljenega je odvisen tudi njen položaj. Foto: Bojan Puhek

"Koalicija se je strinjala, da so izhodišča reforme ustrezna in sledijo koalicijskemu sporazumu," pa je po sestanku dejala vodja poslanske skupine SMC Simone Kustec Lipicer.

V DeSUS in SD s predlogi do zdaj niso bili seznanjeni, medtem ko so v SMC predloge svoje ministrice že usklajevali.

Opozicija z interpelacijo, koalicijske partnerice nezadovoljne

Nestrpnost v pričakovanju ukrepov na področju zdravstva je v zadnjih mesecih naraščala, še posebej z zaostrovanjem razmer v zdravstvu. Opozicija je na nevzdržne razmere opozorila oktobra z interpelacijo zoper ministrico, nezadovoljstvo s hitrostjo priprave reformnih ukrepov pa so izkazovale tudi koalicijske partnerice.

"Ljudem bo treba povedat, da v zdravstveni blagajni ni dovolj denarja," pravi poslanec SD Matjaž Han. "Ljudem bo treba povedat, da v zdravstveni blagajni ni dovolj denarja," pravi poslanec SD Matjaž Han. Foto: Matej Leskovšek

Tako so poslanci DeSUS ministrico na interpelaciji podprli pod pogojem, da bo do 12. decembra v javno razpravo dala zakon o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju. Čeprav je ta zakon v koalicijski pogodbi prioriteta, pa je glede njegove vsebine še najmanj znanega. Z njim naj bi napovedali ukinitev prostovoljnega dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja, ki ga bodo predvidoma nadomestili z dajatvijo.

Ministrica je danes predstavila tudi predlog novele zakona o zdravstveni dejavnosti, predlog novele zakona o pacientovih pravicah ter predlog izhodišč zakona o vodenju in upravljanju javnih zdravstvenih zavodov.

Preberite še:

Kako izboljšati zdravje Slovencev

Zdravje je njihovo največje bogastvo

Vojna živcev: si vlada upa razpasti?

Zakaj je ministrica Milojka Kolar Celarc danes vesela?

Kljub dodatnemu denarju čakalne vrste nič krajše

Ena glavnih zahtev koalicijskih partnerjev pa so ukrepi za skrajšanje čakalnih vrst v zdravstvu. Vlada je temu namenila tudi dodaten denar, vendar obširnih rezultatov za zdaj ni.

Matjaž Gantar je razočaran nad pripravljeno zdravstveno reformo. Matjaž Gantar je razočaran nad pripravljeno zdravstveno reformo. Foto: Bobo

Skrajšanju čakalnih vrst je po trditvah ministrstva prvenstveno namenjen sporazum vlade z zdravniškim sindikatom Fides. Sporazum, ki mu nasprotujeta DeSUS in SD, je v zadnjih tednih zamajal koalicijo in tudi stolček Kolar Celarčeve. Premier Miro Cerar pa jo je podprl in napovedal, da bo njeno delo ocenjeval glede na izpolnitev danih zavez.

Sorodne vsebine

Komentarji

10
  • stanly / 09.12.2016. ob 14:06

    naj Gantar naredi primerjavo kakšen je bil njegov program zdravstvene reforme v času njegovega ministrovanja in v čem je bil njegov boljši od milojkinega predloga, ali pa sta najbrž oba za v smeti...

  • lipovec / 09.12.2016. ob 15:47

    Gantar je rep stisnil, zdaj se pa pametnega dela! Kako so lahko ljudje tako pokvarjeni!

  • elnarim / 09.12.2016. ob 13:50

    Tudi jaz bi od g. Gantarja pričakoval nekoliko bolj aktivno in povezovalno sodelovanje pri reformah v zdravstvu, že zaradi njegova odstopa z ministra za zdravstvo. Sam je takrat ugotovil, da zaradi lobijev nima nobenih moči, bi pa sedanji ministrici lahko bistveno več pomagal, če bi javnost, namesto pametovanja, raje pokazal, kateri lobiji reformam nasprotujejo.

Prikaži vse

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Popularno

Vroči članki

Najbolj brano