Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
14. 9. 2014,
15.45

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

poplave Krka Mura

Nedelja, 14. 9. 2014, 15.45

8 let

Prebivalcem hrano in vodo vozijo s čolni (foto in video)

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
V povsem poplavljeni Kostanjevici na Krki se je Krka sredi dneva začela počasi umikati. V Pomurju se je po obilnih padavinah ponoči danes vreme izboljšalo, a so vodostaji še vedno visoki.

Po besedah Roberta Zagorca, poveljnika civilne zaščite v občini Kostanjevica na Krki in vodje intervencije, je v popoldanskih urah gladina vode začela rahlo upadati, približno za centimeter na uro.

Zadnje tri dni so preživeli več ali manj na nogah "Kostanjeviški otok je povsem poplavljen, zalilo je 45 hiš. Danes je bilo najbolj kritično v tovarni kopalniškega pohištva Lipa metliške Kolpe, ki jo je ogrožala voda iz bližnjega Krakovskega gozda. Trenutno je vse pod nadzorom, proizvodni prostori ostajajo na suhem, a oba dneva sta bila težavna za vse," je priznal Zagorc, ki je zadnje tri dni več ali manj na nogah. Noč na soboto je zanj in njegove sodelavce minila brez spanca, v naslednji je oči zatisnil za štiri ure, današnja noč bo verjetno spet pestra.

Na terenu je oba dneva od 50 do 60 gasilcev, večinoma se ukvarjajo z oskrbovanjem ljudi, ki so ostali na domovih.

Kostanjevica je zapuščena, ljudje so se zatekli k sorodnikom in prijateljem Kostanjevica na Krki je danes delno zapuščena, nekateri so se zatekli k sorodnikom in prijateljem, drugi so si začasni dom uredili v počitniških hišah, tretji so ostali doma. "Ljudem smo ponudili možnost, da se namestijo v telovadnici osnovne šole, a se zanjo ni odločil nihče. Evakuirali smo 92-letno gospo, ki nima bližnjih sorodnikov, in jo namestili v dom za starejše občane v Brežicah."

Razmere naj bi se uredile do srede ali četrtka Vodja intervencije pričakuje, da se bodo razmere uredile do srede ali četrtka, a do takrat jih čaka še ogromno dela. "Najprej bomo počakali, da voda odteče, potem je treba vse poravnati in očistiti."

Ljudje so se iz poplav leta 2010 marsičesa naučili Tokratna gladina vode je sicer nekaj centimetrov nižja kot tista katastrofalna iz leta 2010, a učinek je enak, poudarja Zagorc, ki mu je v vodni ujmi uspelo najti tudi drobec pozitivizma. "Ljudje so se iz prejšnje katastrofe marsičesa naučili. Naša opozorila so sprejeli drugače kot pred dvema letoma. Takoj so se odzvali, umikali so stvari ali se začasno odselili, leta 2010 pa so čakali vse do zadnjega," se spominja Zagorc.

Škoda je ogromna Na območju kostanjeviške občine je ogromno škode na infrastrukturi in v kmetijstvu. Polja z zelenjavo so večinoma uničena in škoda bo ogromna. V kraju Orehovo se je sprožil večji plaz, ki ogroža stanovanjsko hišo, še okoli 30 manjših jih še vedno plazi.

Na območju občine Šentjernej za približno milijon evrov škode

Da se Krka umika, je potrdil tudi poveljnik šentjernejske civilne zaščite Jožko Jakše, v poplavljenih vaseh pa so danes dostavljali hrano in ustekleničeno vodo, je dejal. Povsod na terenu je potekala sanacija posledic zadnjih neurij in poplav, na poplavljenih območjih pa pričakujejo, da se bo voda v ponedeljek že toliko umaknila, da bodo lahko ponekod začeli s čiščenjem, je še povedal.

Sicer naj bi bilo, kot je ocenil tamkajšnji župan Franc Hudoklin, na območju občine Šentjernej za približno milijon evrov škode, v Kostanjevici na Krki pa je še ne morejo oceniti.

Prizadeto območje obiskala predsednik Borut Pahor in mandatar Miro Cerar Obe prizadeti občini je danes obiskal predsednik republike Borut Pahor, v Šentjerneju in Kostanjevici na Krki pa v ponedeljek odpade osnovnošolski pouk.

Po poročanju spletnega Dolenjskega lista si je popoldne razsežnosti poplav v občinah Šentjernej in Kostanjevica na Krki ogledal tudi mandatar Miro Cerar. Njegov obisk je bil neformalen, je pa ob tem povedal, da bo ena prednostnih nalog bodoče vlade prav sanacija posledic letošnjih poplav.

Vodni val se pomika proti vzhodu V Pomurju se je po obilnih padavinah ponoči danes vreme izboljšalo, a so vodostaji še vedno visoki. Mura je pri Gornji Radgoni začela upadati, a se vodni val pomika naprej proti vzhodu, zato so v spodnjem toku dodatno utrdili nasipe. Zaradi razmočenega terena se je sprožilo več zemeljskih plazov, ki ogrožajo stanovanjske hiše.

Kot je povedal poveljnik civilne zaščite za Pomurje Martin Smodiš, so se danes z naraslimi vodami, ki so zalivale objekte in ceste, soočali v skoraj vseh pomurskih občinah, najbolj pa sta v tem trenutku ogroženi občini Lendava in Dobrovnik. "Manj ogrožene so bile le občine na Goričkem," je pojasnil.

"Okrog naselij voda stoji in nimajo kam črpati vode" Trenutno je na terenu več kot 80 enot civilne zaščite, ki se ukvarjajo predvsem s črpanjem vode iz zalitih stavb. Ponekod so morali tudi začasno izseliti stanovalce, posebej v občini Dobrovnik. "Okrog naselij voda stoji in nimajo kam črpati vode. Tako so na primer v Turnišču začeli šele danes popoldne črpati vodo iz kleti, ko so vodostaji nekoliko upadli," je povedal Smodiš.

Mura je pri Gornji Radgoni danes upadla za deset centimetrov. "To pomeni, da bo ta vodni val šel nizvodno in pritiskal na nižje ležeče občine ob nasipih," je opozoril Smodiš. Tam lahko reka po njegovih ocenah tudi prestopi bregove, predvsem na Lendavskem, zato so danes tam višali in utrjevali nasipe ter vzpostavili stalni nadzor nad njimi.

Sprožilo se je več zemeljskih plazov V Pomurju se je danes sprožilo več zemeljskih plazov, ki ogrožajo stanovanjske hiše, med drugim v naseljih Ilovci in Cuber. Plaz je ogrožal tudi stanovanjsko hišo v Grešovčaku, kjer je voda odnesla tudi del cestišča in so morali začasno izseliti stanovalce.

Gasilci so še vedno dejavni tudi v Spodnjem Podravju. V Stojncih v občini Markovci so zaradi visokega vodostaja Drave popoldne zaprli cesto do mejnega prehoda Zavrč. V Zamušanih v občini Gorišnica so namestili protipoplavne vreče, ker je narasla voda ogrožala stanovanjsko hišo. O novih plazovih poročajo iz občin Ormož in Cirkulane.

Tudi na Koroškem odstranjujejo posledice ujme Na Koroškem je popoldne zemeljski plaz zaprl cesto Ribnica na Pohorju - Ribniška koča. Gasilci so s pomočjo delovnega stroja odstranili okoli 20 kubičnih metrov zemljine, uredili odvod vode, odprli kanalizacijske jaške in sprostili promet.

Zemeljski plaz se je sprožil tudi v Otiškem vrhu in ogroža stanovanjsko hišo, zato so pet stanovalcev preselili v Dvorec Bukovje. Plaz je zdrsnil tudi na cesto Dravče - Trbonje v občini Vuzenica ter v Spodnjem Slemenu v občini Selnica ob Dravi, kjer je ogrožal tri stanovanjske hiše in dve gospodarski poslopji, zato so gasilci uredili odvodnjavanje meteornih vod, je razvidno s spletne strani Uprave RS za zaščito in reševanje.

Ne spreglejte