SiolNET. Novice Slovenija
0,63

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Pravoslavni kristjani danes praznujejo badnji dan #foto

0,63

termometer

Pravoslaven božič
Foto: Ana Kovač

Pravoslavni verniki danes zaznamujejo badnji dan, ob koncu katerega bodo pričakali božič, dan Jezusovega rojstva. Pozno popoldne se bodo tako zbrali v cerkvah, od koder bodo domov tradicionalno odnesli badnjake in jih zažgali, ob polnoči pa se bodo udeležili še prazničnih maš, s katerimi bodo pričakali božič.

darila božič prazniki Posel danes Poglejte, kako zapravljivi smo bili med prazniki

Pravoslavni verniki božič praznujejo pozneje od katoliških in evangeličanskih vernikov, saj še vedno uporabljajo julijanski koledar, ki za gregorijanskim koledarjem zaostaja 13 dni. Božič tako praznujejo 7. januarja. Na omenjeni praznik se pripravljajo s šesttedenskim postom, ki se končuje danes in je namenjen predvsem notranji pripravi na rojstvo odrešenika, poroča STA.

V spomin na dogodek v Betlehemu

Na današnji badnji dan, ki pomeni bdenje oziroma pričakovanje, bodo po bogoslužju vernikom razdelili blagoslovljene badnjake oziroma slamo in hrastove veje. Verniki bodo badnjake odnesli domov, kjer jih bodo zažgali ter v družinskem krogu in molitvi pričakali božič.

1 / 16
2 / 16
3 / 16
4 / 16
5 / 16
6 / 16
7 / 16
8 / 16
9 / 16
10 / 16
11 / 16
12 / 16
13 / 16
14 / 16
15 / 16
16 / 16

S sežigom badnjaka se simbolično spominjajo dogodka v Betlehemu pred več kot 2000 leti, ko so pastirji zakurili ogenj, da bi ogreli hlev, v katerem se je rodil Jezus Kristus.

Istočasno z verniki Srbske pravoslavne cerkve božič 7. januarja praznujejo tudi verniki v Črni gori, Makedoniji, Rusiji, Belorusiji, Ukrajini in Gruziji ter v jeruzalemski, antiohijski, aleksandrijski in carigrajski patriarhiji. Grška, romunska, bolgarska in nekatere manjše pravoslavne cerkve pa so sprejele novi pravoslavni koledar ali Milankovićev koledar, ki je enak gregorijanskemu, in so tako božič že obeležile,piše STA.

18-letni NIK Novice 18-letnik po silvestrovanju zmrznil v avtomobilu #video

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin