Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
11. 6. 2013,
9.16

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

rak Celje Svit

Torek, 11. 6. 2013, 9.16

8 let

Pravočasno odkrijte sprememb ne zasuka življenja

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Za drugo najpogostejšo obliko raka v Sloveniji velja rak debelega črevesa in danke. Med regijami, ki po obolelosti izstopajo, je celjska.

Tam je po znanih podatkih leta 2009 zbolelo 268 oseb na 100.000 prebivalcev, medtem ko jih je v Sloveniji zbolelo 1.568, torej gre za 17 odstotkov. Na 100.000 prebivalcev v Sloveniji zboli 76 ljudi, na Celjskem pa je ta stopnja nekoliko višja, in sicer znaša 88 ljudi na 100.000 prebivalcev. V celjski regiji umre 130 ljudi, na slovenski ravni 800.

Veliko pa k temu pripomore ozaveščanje, kar je glavno vodilo programa Svit, ki je usmerjen v zgodnje in pravočasno odkrivanje predrakavih sprememb in raka na debelem črevesju in danki. Uspeh je seveda odvisen od čim večjega števila povabljenih v program oziroma njihovega odziva. Če so v letu 2009, ko je program zaživel, zabeležili le 36-odstotno odzivnost, so lani beležili že 61-odstotno. Odstotek si seveda želijo še povečati, njihov cilj je 70 odstotkov vabljenih posameznikov, saj višji kot bo odstotek, boljše preventivne učinke lahko pričakujejo, meni Tatjana Škornik Tovornik, koordinatorica programa Svit za celjsko regijo.

Na Celjskem pa zaznavajo velike razlike v odzivnosti – najvišjo odzivnost beležijo v Radečah, Rečici ob Savinji, Gornjem Gradu, najnižjo, manj kot 53-odstotno, pa v Rogaški Slatini, Rogatcu in Kozjem.

Junija bodo pripravili nekaj preventivnih dogodkov: med 12. junijem in 28. julijem bodo dogodki potekali v podjetju Cinkarna Celje, na atletskem stadionu v Žalcu, na Dobrni in v Dobju. Na njih bodo zdravstveni strokovnjaki s pomočjo napihljivega modela debelega črevesa obiskovalce seznanili, kako pravočasno prepoznati morebitne bolezenske spremembe.

Ne spreglejte