Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
17. 10. 2014,
20.04

Osveženo pred

1 leto, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Frane Adam Igor Pribac Jožef Petrovič

Petek, 17. 10. 2014, 20.04

1 leto, 1 mesec

Praktično vsak mesec bo kakšen odstop, okostnjaki padajo iz omar

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Vlada ni usklajena, zadeve se bodo v enem letu zelo zaostrile, meni sociolog Frane Adam. Analitik Igor Pribac pa pravi, da filtri preverjanja kandidatov za vodilna mesta pri nas ne delujejo.

Jožef Petrovič je zaradi domnevno spornih poslov v obdobju, ko je bil zaposlen na DZS, odstopil z mesta ministra za gospodarski razvoj in tehnologijo. Kako bo to vplivalo na delo vlade in kaj takšni dogodki povedo o slovenski politiki?

Frane Adam: Petrovič bi lahko bil kvečjemu sekretar, ne pa minister Odstop je posledica tega, da so vlado sestavljali na hitro, da ni bilo komunikacije in da se vlada ni uglasila, meni sociolog Frane Adam.

Po njegovem mnenju predsednik vlade Miro Cerar očitno ni dobil drugega kompetentnega kandidata za to mesto. Dodaja, da bi Petrovič glede na svoje kompetence težko prišel do ministrskega položaja v katerikoli drugi vladi, saj je imel zelo šibke reference. Kvečjemu bi lahko bil državni sekretar ali podsekretar, meni Adam.

Cerar dobil udarec nazaj? Glede na to, da je Cerar na piedestal postavljal etično neoporečnost, pa je zdaj, kot pravi Adam, dobil udarec nazaj.

"Praktično vsak mesec bo kakšen odstop" Po njegovem se bo erozija vlade nadaljevala, pojavljale se bodo napetosti, odstopi se bodo vrstili. "Praktično vsak mesec bo kakšen odstop," pravi Adam. To pa je po njegovem mnenju mogoče pripisati temu, da vlada ni usklajena.

Kot je dejal, je zelo verjetno, da bo imela vlada velike težave s tem, da bo ostala na oblasti. Meni še, da se bodo zadeve v enem letu zelo zaostrile.

Pribac: Vlada ohranja poskus poudarjanja visokih etičnih standardov Politični analitik Igor Pribac meni, da vlada z odstopom Petroviča ohranja poskus poudarjanja visokih etičnih standardov kot kriterija za vse funkcionarje in visoke državne uradnike. Minister je gotovo odstopil v dobrobit vlade, meni Pribac, a dodaja, da je odstop ministra le nekaj tednov po imenovanju vsekakor tudi težava za verodostojnost vlade.

Na vodilnih mestih ljudje, ki tja ne bi smeli priti Kot kaže, imamo na vodilnih položajih pogosto ljudi, ki tja ne bi smeli priti, pravi, pri čemer spomni na odstop ministra za gospodarstvo Stanka Stepišnika v prejšnji vladi (odstopil je zaradi spornega podeljevanja subvencije podjetju, katerega solastnik je bil, op. a.).

To pa po besedah Pribca pomeni, da filtri preverjanja kandidatov za vodilna mesta, ki bi morali delovati v takih primerih, pri nas ne delujejo.

Okostnjaki v podjetniških omarah Pribac pravi, da lahko pri skoraj vseh malo starejših podjetnikih, ki so delovali v devetdesetih, najdemo v omari kakšnega okostnjaka. To pa po njegovem mnenju govori o tem, kako smo živeli tedaj, "ko so bili zakoni takšni, kakršni so bili, in ko je bila raven spoštovanja zakonodaje zelo nizka in ko je bilo v imenu uspešnosti dovoljeno marsikaj, nove poti odpiranja ekonomski logiki. Te težave, ki jih imajo 'hitro spečeni' ministri, govorijo o naših devetdesetih", še pravi Pribac.

Ne spreglejte