Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
29. 1. 2018,
13.31

Osveženo pred

6 let, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4,83

3

Natisni članek

Natisni članek

kraja avtomobil policija Slovenija tatovi

Ponedeljek, 29. 1. 2018, 13.31

6 let, 8 mesecev

Pozor! Nepridipravi vozila kradejo tudi z brezkontaktnimi ključi.

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4,83

3

Keyless kraje vozil | Foto policija.si

Foto: policija.si

Policisti opozarjajo, da se tudi v Sloveniji pojavlja nov način kraje vozil, pri katerem nepridipravi za zagon vozila uporabljajo brezkontaktne ključe. Na policiji zato voznike opozarjajo, naj svoje jeklene konjičke zaščitijo pred tako imenovanimi keyless krajami vozil.

Tovrstne kraje naj bi se dogajale na priljubljenem postajališču na Trojanah. Informacije še preverjamo na policiji.

Kot poudarjajo na generalni policijski upravi, so se trendi na področju tatvin motornih vozil v zadnjih letih spremenili. Po njihovih besedah se novi načini tatvin, nova orodja za izvajanje teh in novi načini zaslužka z avtomobilsko kriminaliteto najprej pojavijo v zahodnih evropskih državah, kot so Nemčija, Italija, Francija in Avstrija, čez leto ali dve pa tudi v Sloveniji.

Eden od uporabnikov družbenega omrežja Twitter je ob tem zapisal, da "na Trojanah redno deluje ekipa, ki z uporabo motilca signala preprečuje, da bi zaklenili svoj avto. Nato vas okradejo, ko ste na krofih. Zadnji dve nedelji dokazano."

Kot so nam sporočili z ljubljanske policijske uprave, takšnega primera oziroma tatvine vozila na Trojanah niso obravnavali.

Ko nepridipravom uspe izdelati ustrezno orodje, je tatvina preprosta

Kot dodajajo, so novi modeli vozil vedno bolj zaščiteni, zato imajo storilci pri kaznivih dejanjih vedno več težav. Vendar pa je izvršitev tatvine zanje precej preprosta, ko odkrijejo pomanjkljivost v varnostnem sistem vozila in ko jim uspe izdelati ustrezno orodje, opozarjajo policisti.

Storilci za izvršitev tatvine vozila po njihovih besedah skoraj vedno uporabljajo računalniško opremo, na primer prenosnik z ustreznim komunikacijskim kablom in programsko opremo, ali posebej prilagojene elektronske pripomočke, s katerimi onemogočijo ali preslepijo varovalni sistem vozila.

Kombinirano vozilo poljskih državljanov, v katerem so odkrili dele ukradenega vozila mercedes benz S 350. | Foto: policija.si Kombinirano vozilo poljskih državljanov, v katerem so odkrili dele ukradenega vozila mercedes benz S 350. Foto: policija.si

Bistvenega pomena je samozaščitno ravnanje voznika

Klasičnih tatvin z razbijanjem stekla, lomljenjem kontaktne ključavnice in spajanjem žic pod volanom praktično ne poznamo več, ob tem poudarjajo na policiji ter opozarjajo voznike, da je pri zaščiti pred tatovi ključnega pomena samozaščitno ravnanje lastnika vozila.

Lastnik vozila se proti opisanemu načinu izvršitve tatvine lahko zaščiti tako, da vozilo parkira v garaži, ključe shrani v posebno torbico ali škatlo, ki onemogoča oddajanje elektromagnetnega valovanja in s tem komunikacijo z elektronsko napravo za tatvine vozil, ali v vozilo namesti dodatno elektronsko oz. mehansko varovalno napravo.

Orodje, ki ga je policija novembra lani zasegla poljskim državljanom, ki so odtujili dve vozili. | Foto: policija.si Orodje, ki ga je policija novembra lani zasegla poljskim državljanom, ki so odtujili dve vozili. Foto: policija.si

Hkrati se lahko lastnik obrne tudi na pooblaščeni servis in se pozanima o morebitnih nadgradnjah za vozilo, ki so lahko programske ali mehanske, saj proizvajalci nenehno izpopolnjujejo sisteme varovanj vozil.

Na servisu se lahko dogovori za izklop sistema brezkontaktnega ključa, vendar v tem primeru izgubi tudi nekaj udobja pri uporabi vozila, še sporočajo z generalne policijske uprave.

Ne spreglejte