Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
12. 6. 2017,
17.56

Osveženo pred

6 let, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Kemis požar Vrhnika Gorenje

Ponedeljek, 12. 6. 2017, 17.56

6 let, 10 mesecev

Požarna inšpekcija v Kemisu ni pokazala kršitev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Kemis požar Vrhnika | Foto STA

Foto: STA

Izredni inšpekcijski nadzor na področju varstva pred požarom v Kemisu ni pokazal kršitev predpisov, so pojasnili na inšpektoratu za varstvo pred naravnimi in drugimi nesrečami. Podjetju so naložili le izdelavo novega požarnega reda, ki bo prilagojen novim razmeram v objektu.

Inšpekcijski nadzor v Kemisu so začeli 29. maja in končali 7. junija. Po besedah glavnega inšpektorja Milivoja Dolščaka so preverili požarni red, požarni načrt, načrt evakuacije iz objekta, usposabljanje zaposlenih, vzdrževanje opreme in sredstev za gašenje, vzdrževanje sistemov aktivne požarne zaščite ter organiziranje požarnega varovanja.

"Ob nadzoru nismo ugotovili kršitev predpisov na področju varstva pred požarom, smo pa podjetju z zapisnikom naložili posamezne ukrepe, ki so povezani z dejstvom, da je podjetje prizadel požar, po katerem je del objekta uničen. Uničeni oziroma poškodovani so tudi posamezni sistemi aktivne požarne zaščite ter oprema za gašenje, prav tako pa je bil uničen tudi del predpisane dokumentacije," je navedel Dolščak.

Kemisu so po njegovih besedah naložili izdelavo novega požarnega reda. Z njim mora nato seznaniti vse zaposlene. Kot je še dodal Dolščak, mora podjetje izdelati "tudi manjkajoče dele načrta evakuacije za dele objekta, kjer so načrti ob požaru zgoreli, na novo vzpostaviti vodenje vseh evidenc in po končani sanaciji sistemov aktivne požarne zaščite izvesti predpisan preizkus in pridobiti potrdila o brezhibnem delovanju".

Sicer dobre tri tedne po požaru v podjetju za predelavo kemičnih odpadkov Kemis pod nadzorom posebne medresorske delovne skupine tečejo številne aktivnosti. Tako bodo predvidoma v torek začeli usmerjene zdravniške preglede gasilcev, ki so sodelovali v gašenju požara. Gasilcem bodo opravili celovite klinične preglede, med drugim test pljučne funkcije in jetrne teste.

Pretekli teden je o vidikih okoljske nesreče v Kemisu razpravljal državni zbor. Poslanci so sprejeli štiri priporočila vladi oziroma ministrstvu za okolje in prostor. Eno od njih nalaga pripravo nacionalnega načrta ravnanja v primeru okoljskih kemičnih nesreč.

Ne spreglejte