Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
27. 10. 2022,
11.50

Osveženo pred

1 leto, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,67

43

Natisni članek

Teheran Iran sankcije

Četrtek, 27. 10. 2022, 11.50

1 leto, 6 mesecev

Sankcije Irana tudi proti evroposlancu Milanu Zveru. "To je absurd."

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,67

43

Milan Zver | Sankcije vključujejo prepoved izdajanja vizumov in vstopa sankcioniranih posameznikov v Iran ter zaseg njihove lastnine na ozemlju pod jurisdikcijo iranskih oblasti. | Foto Ana Kovač

Sankcije vključujejo prepoved izdajanja vizumov in vstopa sankcioniranih posameznikov v Iran ter zaseg njihove lastnine na ozemlju pod jurisdikcijo iranskih oblasti.

Foto: Ana Kovač

Med posamezniki iz Evropske unije, proti katerim je Iran v sredo uvedel sankcije, je tudi slovenski evroposlanec Milan Zver (EPP/SDS), je razvidno s spletne strani iranskega zunanjega ministrstva. Gre sicer za povračilni ukrep zaradi sankcij, ki jih je EU uvedla proti Iranu v povezavi s smrtjo Mahse Amini in zatiranjem protestov, ki so sledili. Zver je v odzivu uvedbo sankcij označil za "absurdno". Dodal je, da kaže na to, da so bile njegove obsodbe nasilja nad iranskim ljudstvom slišane.

Iran je v sredo uvedel sankcije proti osmim institucijam in dvanajstim posameznikom iz Evropske unije, tudi neformalni skupini Evropskega parlamenta, imenovani Prijatelji svobodnega Irana. Slovenski evroposlanec Zver je eden od dveh vodij te skupine.

Sankcije je Iran uvedel še proti petim drugim evropskim poslancem, še piše STA. Dva sta člana politične skupine Evropske ljudske stranke (EPP), tako kot Zver, trije pa so člani Evropskih konservativcev in reformistov (ECR).

Zvera niti sankcije ne bodo ustavile 

Zver je uvedbo sankcij označil za "absurdni odziv iranskega režima, ki kaže na to, da so moja neprestana prizadevanja in obsodbe nasilja nad iranskim ljudstvom bile slišane".

"To me ne bo ustavilo pri obsojanju nasilja nad iranskim narodom. Evropska unija mora proti iranskemu režimu voditi strožjo politiko in zahtevati spoštovanje človekovih pravic in zaustavitev usmrtitev političnih zapornikov," je še poudaril v odzivu. Iranski režim je ob tem pozval, naj preneha z nasiljem nad svojim ljudstvom in snovanjem terorističnih akcij v tujini.

Povračilni ukrep po sankcijah Evropske unije 

Kot je razvidno s spletne strani iranskega zunanjega ministrstva v angleščini, je Teheran sankcije uvedel "zaradi njihove podpore terorističnim skupinam, spodbujanja nasilja ter povzročanja nemirov, nasilja in terorističnih dejanj v Iranu".

Kot so še pojasnili, gre za odgovor na sankcije, ki jih je EU proti Iranu uvedla 17. oktobra zaradi smrti 22-letne Mahse Amini v policijskem pridržanju in nasilnega zatiranja množičnih protestov, ki potekajo od njene smrti sredi septembra.

Iranska Kurdinja Mahsa Amini je umrla v policijskem pridržanju tri dni po tem, ko jo je v Teheranu aretirala moralna policija zaradi domnevno neprimernega nošenja naglavne rute hidžab. Aktivisti trdijo, da je umrla zaradi udarcev, policija zavrača krivdo za njeno smrt. | Foto: Reuters Iranska Kurdinja Mahsa Amini je umrla v policijskem pridržanju tri dni po tem, ko jo je v Teheranu aretirala moralna policija zaradi domnevno neprimernega nošenja naglavne rute hidžab. Aktivisti trdijo, da je umrla zaradi udarcev, policija zavrača krivdo za njeno smrt. Foto: Reuters

Sankcije je uvedla proti 11 posameznikom in štirim pravnim osebam, tudi iranski moralni policiji. Zamrznili so jim premoženje v EU in prepovedali potovanje v Unijo.

EU je kasneje sprejela sankcije proti Iranu tudi zaradi dobave dronov Rusiji, s katerimi napada cilje v Ukrajini.

Ne spreglejte