SiolNET. Novice Slovenija
3,25

termometer

  • Messenger
  • Messenger

V Povežimo Slovenijo z novo politično formo mislijo resno #video #foto

3,25

termometer

Predstavniki strank SLS, Konkretno, Zeleni Slovenije, NLS in Novi socialdemokrati so podpisali sporazum o skupnem nastopu strank na volitvah poslancev v državni zbor pod imenom Povežimo Slovenijo. S tem je nastala prva koalicija strank, ki bodo skupaj nastopile na volitvah kot ena lista. Programska izhodišča se bodo vrtela okrog treh načel - kaj je dobro za gospodarstvo, za ljudi in za naravo.

S podpisom se je peterica strank zavezala, da bodo pod imenom Povežimo Slovenijo oblikovale najboljšo listo kandidatov, ki jim bodo zagotavljale vso potrebno infrastrukturo. Predsedniki strank bodo v soglasju sprejemali odločitve glede oblikovanja skupne poslanske ekipe in sodelovanja z zavezniki po volitvah. Pogodba, ki so jo podpisali, velja za določen čas, do izteka prihodnjega mandata državnega zbora.

Predsednik SLS Marjan Podobnik je v izjavi ob podpisu dejal, da želijo ustvariti takšno Slovenijo, za kakršno se je glasovalo na plebiscitu o samostojnosti. K sodelovanju so po njegovih besedah povabljeni vsi, prav tako bodo nagovarjali vse. "Nihče ne bo ostal sam," je dejal Podobnik.

Predsednik stranke Konkretno in gospodarski minister Zdravko Počivalšek je poudaril, da so v gibanju pokazali, da so sposobni preseči razlike, ki obstajajo med podpisnicami, in pogled usmeriti v prihodnost. "Če želimo Slovenijo postaviti na vrh svetovne verige uspešnosti, moramo pokazati, da z novo politično formo mislimo resno. Namesto razkola potrebujemo sodelovanje," je dejal.

Sodelovanje je izpostavil tudi predsednik Zelenih Slovenije Andrej Čuš. Ugotavljal je, da okoljska politika zadnjih 30 let ni imela ljudi, ki bi iskali skupne rešitve. Dnevno se po Čuševih besedah zastruplja vodo, zrak in naš življenjski prostor in takšno je po njegovem mnenju tudi aktualno stanje v hramu demokracije. | Foto: Bojan Puhek Sodelovanje je izpostavil tudi predsednik Zelenih Slovenije Andrej Čuš. Ugotavljal je, da okoljska politika zadnjih 30 let ni imela ljudi, ki bi iskali skupne rešitve. Dnevno se po Čuševih besedah zastruplja vodo, zrak in naš življenjski prostor in takšno je po njegovem mnenju tudi aktualno stanje v hramu demokracije. Foto: Bojan Puhek

Predsednik NLS in državni sekretar na ministrstvu za notranje zadeve Franc Kangler je ob tem presodil, da politični krč, ki je prisoten pred volitvami, škodi gospodarstvu in državljanom. "Zato je odgovornost vseh tistih, ki se čutimo poklicane, da kreiramo prihodnost politike v Sloveniji, da ustvarjamo dialog, da združujemo in ne izključujemo nikogar vnaprej," je sklenil.

Predsednik stranke Novi socialdemokrati Andrej Magajna pa je dejal, da ga današnji podpis pogodbe spominja na podpis predsedstva Demosa pred 30 leti. Dodal je, da socialdemokrati gibanju dodajajo nove barve. Izpostavil je vrednote NOB, ki je bil legitimna pravica naroda, da se obrani okupatorja, partizansko gibanje pa označil za dejanje domoljubja. "Znali smo se povezati in stopiti skupaj leta 1941 in leta 1991, ko smo bili ogroženi, in to bi moralo biti vodilo za naprej," je sklenil.

Uradni govornik gibanja je postal Marko Balažic, ki je dejal, da smo iz Slovenije izgnali razum in prednost dali zlobi. Zato so se povezali v gibanje, ki želi bolj strpno družbo, v kateri bi se znali pogovarjati in biti spoštljivi, kjer bi pravila veljala za vse enako. | Foto: Bojan Puhek Uradni govornik gibanja je postal Marko Balažic, ki je dejal, da smo iz Slovenije izgnali razum in prednost dali zlobi. Zato so se povezali v gibanje, ki želi bolj strpno družbo, v kateri bi se znali pogovarjati in biti spoštljivi, kjer bi pravila veljala za vse enako. Foto: Bojan Puhek

Pobudnica gibanja Nada Pavšer je dejala, da želijo graditi pot na temelju treh stebrov trajnostnega razvoja, ki so ljudski socialni steber, zeleni steber in liberalno-gospodarski steber. Poudarila je, da je, če želijo ta trajnostni vidik uresničevati v življenju in praksi, potreben zelo širok konsenz.

Pri podpisu pogodbe so bili prisotni tudi predsednik DZ in podpredsednik Konkretno Alojz Kovšca, nekdanja državna sekretarka na ministrstvu za zdravje in zdravnica Tina Bregant, svetovalec v kabinetu predsednika države in nekdanji ustavni sodnik Ernest Petrič ter ministrica za izobraževanje Simona Kustec. Na fotografiji Marjan Podobnik. | Foto: Bojan Puhek Pri podpisu pogodbe so bili prisotni tudi predsednik DZ in podpredsednik Konkretno Alojz Kovšca, nekdanja državna sekretarka na ministrstvu za zdravje in zdravnica Tina Bregant, svetovalec v kabinetu predsednika države in nekdanji ustavni sodnik Ernest Petrič ter ministrica za izobraževanje Simona Kustec. Na fotografiji Marjan Podobnik. Foto: Bojan Puhek

Več fotografij z dogodka je v spodnji galeriji: 

1 / 11
2 / 11
3 / 11
4 / 11
5 / 11
6 / 11
7 / 11
8 / 11
9 / 11
10 / 11
11 / 11

 

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin