Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
20. 5. 2020,
11.10

Osveženo pred

3 leta, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,14

4

Natisni članek

okužba virus Slovenija Koronavirus

Sreda, 20. 5. 2020, 11.10

3 leta, 11 mesecev

Potrdili eno novo okužbo, samoplačniški testi dobrih 90 evrov #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,14

4

V Sloveniji so v zadnjih 24 urah med 981 opravljenimi testiranji potrdili eno novo okužbo z novim koronavirusom. V torek pri nas za boleznijo covid-19 ni umrl noben bolnik. Včeraj je bilo zaradi okužbe z novim koronavirusom hospitaliziranih 23 bolnikov, od tega so bili na intenzivni negi štirje pacienti. Enega bolnika so v torek odpustili iz bolnišnične oskrbe, je sporočila vlada.

Novi koronavirus v Italiji
Novice Na Nizozemskem kuna verjetno okužila delavca s koronavirusom #video

V Sloveniji so za boleznijo covid-19 do zdaj umrli 104 bolniki, skupaj pa je bilo potrjenih 1.468 okužb z novim koronavirusom. V torek so pristojni opravili 981 testiranj in potrdili en nov primer okužbe. V bolnišnicah se je v torek zdravilo 23 bolnikov, od tega 23 v enoti intenzivne terapije. Enega bolnika so odpustili domov, kar pomeni, da so iz bolnišnic v domačo oskrbo odpustili že 276 bolnikov.

Pri nas so do zdaj opravili 71.951 testiranj. Torek je bil že sedmi zaporedni dan, ko so pristojni odkrili manj kot dve novi okužbi z virusom sars-cov-2. Smrtnih žrtev ni bilo že tretji zaporedni dan, poroča STA.

V torek do konca dneva so novo okužbo z virusom sars-cov-2 med slovenskimi občinami potrdili le v Metliki, kjer so tako doslej skupaj zabeležili 74 primerov. Občinam z najmanj enim potrjenim primerom okužbe se sicer že od 28. aprila ni pridružila nobena nova.
Koronavirus infekcijska klinika
Novice Še naprej nizke številke: novo okužbo potrdili le v Ljubljani
Število aktivno okuženih v Sloveniji pada od začetka aprila

V Sloveniji je trenutno po ocenah le okoli 25 okuženih z novim koronavirusom, največ aktivno okuženih od izbruha epidemije pa je bilo 3. aprila, in sicer 609. Vse od takrat dnevno število aktivno okuženih upada, kažejo podatki Sledilnika za covid-19.

Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) so število aktivno okuženih začeli objavljati pred nekaj dnevi, medtem ko imajo na Sledilniku dnevne ocene števila aktivno okuženih vse od potrditve prvih primerov okužbe v Sloveniji, piše STA.
Na vladnem računu 583.000 evrov donacij

Na vladnem računu, namenjenem boju z epidemijo covida-19, se je doslej nabralo 583.710 evrov. Številčno prevladujejo nakazila fizičnih oseb, po višini pa podjetja. Doslej najvišji enkratni znesek je bil 400.000 evrov s strani podjetja, je povedal vladni govorec za covid-19 Jelko Kacin.

Samoplačniško testiranje za 94 evrov tudi v Celju

Samoplačniško testiranje na okužbo z novim koronavirusom je pri nas od prejšnjega tedna mogoče tudi v Splošni bolnišnici Celje, kjer se lahko zainteresirani za samoplačniški odvzem brisa naročijo vsak dan med 8. in 16. uro. Kot opozarjajo v bolnišnici, se je treba naročiti vsaj 36 ur pred predvidenim terminom za izdajo izvida. Cena samoplačniškega testiranja v Celju je 94 evrov. Izvid bodo samoplačniki prejeli v 24 urah od odvzema brisa, poroča STA.

Video: Planet TV


Posamezniki, naročeni na samoplačniški odvzem brisa, morajo pred prihodom na odvzem najprej storitev plačati. Nato s potrdilom o poravnani samoplačniški storitvi posameznik ob naročenem terminu pride pred modri zabojnik za testiranje, številka 2, ki je postavljen pred Urgentnim centrom Celje, kjer mu bodo odvzeli bris. Brez potrdila o plačilu storitve ne bodo opravili.

Če bolnik pred prihodom ne bo plačal storitve, bo lahko to izvedel na blagajni v glavni avli poliklinike v času delovanja blagajne, in sicer od ponedeljka do petka med 7. in 11. uro in med 11.30 in 15.00, pred vstopom v bolnišnico pa bo tudi moral izpolniti vprašalnik in opraviti epidemiološko triažo. Vse, ki bi se želeli testirati v celjski bolnišnici, pozivajo, naj plačilo izvedejo pred prihodom na odvzem brisa.

Koronavirus, Covid-19
Novice Samoplačniški testi na koronavirus: kaj nam sploh pove prisotnost protiteles?

Na ljubljanski infekcijski kliniki samoplačniško testiranje za 93 evrov

Na infekcijski kliniki Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana, kjer bo samoplačniško testiranje na novi koronavirus mogoče od četrtka, pa bo treba za samoplačniško testiranje odšteti 93 evrov. Na testiranje se bo treba prijaviti prek telefona ali spleta, poroča STA. V UKC Ljubljana bodo sicer ob koncu tedna ukinili vhod za urgentno obravnavo bolnikov s covid-19.

Strokovna direktorica infekcijske klinike Tatjana Lejko Zupanc je danes pojasnila, da je zanimanje za testiranje na novi koronavirus ogromno. Testiranje na okužbo z novim koronavirusom bodo izvajali pred infekcijsko kliniko, je v današnji izjavi za medije pojasnila Lejko Zupančeva. Za zdaj bodo jemali samo bris vzorca iz nosno-žrelne votline, s katerim ugotavljajo akutno okužbo z novim koronavirusom, ne pa tudi protiteles, s katerimi bi dokazovali, ali je oseba že prebolela covid-19 oziroma prišla v stik z virusom.

Tovrstnih seroloških testov na podlagi odvzema krvi po besedah Lejko Zupančeve še ne izvajajo, ker še niso dobili ustrezne ponudbe, jih bodo pa začeli čim prej, ko bo to mogoče, saj jih po njenih besedah nujno potrebujejo. Kot je pojasnila, imajo v četrtek ob 9. uri že naročenega prvega testiranca. Izvid bodo samoplačniki prejeli v 24 urah. Če bo test pozitiven, bodo o tem obvestili epidemiologe, ki bodo stopili v stik z okuženim in mu dali navodila, kako naprej. Če bo naval na testiranje "neznanski", bodo po besedah Lejko Zupčančeve delovni čas podaljšali.

Dubrovnik
Novice Največ Slovencev bi dopustovalo doma ali na Hrvaškem

Samoplačniško testiranje tudi v ljubljanskem zdravstvenem domu

V četrtek bodo začeli samoplačniško testirati tudi v Zdravstvenem domu (ZD) Ljubljana. Kot so sporočili, sta za odvzem brisa potrebna predhodno naročilo in plačilo, cena odvzema brisa pa je sto evrov. Odvzem brisa bo potekal na vstopni točki na Metelkovi, brise bodo odvzemali po sistemu drive-in, torej ko je oseba v osebnem vozilu.

Sicer pa so na infekcijski kliniki začeli sprejemati bolnike, ki nimajo covid-19. Spet bo pod posebnimi pogoji začela delovati tudi ambulanta za testiranje na virus hepatitis B in C ter HIV, katere delo je bilo ustavljeno v času epidemije. Za testiranje na hepatitis ali HIV imajo naročenih že 26 ljudi, obravnavali jih bodo v prihodnjem tednu, je še povedala Lejko Zupančeva.

Testiranje tudi v mariborskem zdravstvenem domu

Samoplačniško testiranje na okužbo z novim koronavirusom je od danes na voljo tudi v mariborskem zdravstvenem domu. Razlog za takšno odločitev je povečana potreba po izvajanju brisov zaradi povečanega prehoda državne meje, so pojasnili.

Test se izvaja z metodo PCR, ki velja kot mednarodno potrdilo pri prečkanju državne meje. Cena testiranja in izdaje potrdila znaša 93 evrov.

Za testiranje se je obvezno treba naročiti na telefonsko številko 02 22 86 324 ali 070 628 254. Naročanje poteka vse dni v tednu od 8. do 20. ure, so sporočili iz Zdravstvenega doma dr. Adolfa Drolca Maribor.

Tudi na Koroškem samoplačniški odvzemi brisov

Samoplačniško testiranje na okužbo z novim koronavirusom od začetka tedna ob predhodnem naročanju in plačilu izvajajo tudi v Zdravstvenem domu (ZD) Slovenj Gradec in ZD Ravne na Koroškem. V obeh je cena 91 evrov. V ZD Slovenj Gradec so ta teden doslej odvzeli okoli 15 samoplačniških brisov, so za STA povedali v ZD Slovenj Gradec, piše STA.

Interesenti za samoplačniški odvzem brisa se lahko v ZD Slovenj Gradec naročijo vsak dan v tednu med 8. in 12. uro na telefonsko številko 031 393 112. Na spletni strani doma so objavljeni tudi podatki za plačilo odvzema brisa, ki ga morajo interesenti opraviti prej in plačilo tudi dokazovati s pisnim potrdilom, ki ga prinesejo s sabo na odvzem. Odvzemi potekajo v ambulanti covid-19, izvide pa interesenti prejmejo v 24 urah od odvzema.

Enak je postopek v ZD Ravne na Koroškem, kjer se interesenti prav tako vsak dan med tednom od 8. do 12. ure lahko naročijo na telefonski številki 031 467 010. Kot je navedeno na spletni strani ZD Ravne, pa bodo lahko interesenti testiranje plačali tudi na blagajni v ambulanti covid-19 z gotovino, še piše STA.

Prvič po 18. letih bo odpovedana tudi maturantska četvorka. Več v prispevku zgoraj.


Generalna direktorja slovenske in hrvaške policije o ukrepih

Na delovnem sestanku v Zagrebu sta se medtem danes sestala v. d. generalnega direktorja slovenske policije Anton Travner in generalni direktor hrvaške policije Nikola Milina z ožjimi sodelavci. V ospredju pogovorov je bila pandemija koronavirusne bolezni 19 in ukrepi, ki sta jih državi sprejeli za zajezitev okužb z novim koronavirusom.

Kot so sporočili iz slovenske policije, so govorili predvsem o ukrepih, ki se v največji meri nanašajo na omejevanje družbenega življenja ljudi, postopnih sproščanjih prvotnih vladnih ukrepov ter vlogi policije, ki se s to situacijo vsakodnevno srečuje. Poseben poudarek je bil namenjen postopkom pri prehajanju državne meje ob upoštevanju vseh ukrepov, ki jih policija izvaja in so trenutno v veljavi, piše STA.

Pogovor je potekal tudi o trenutnih razmerah glede ilegalnih migracij med državama oziroma razmerah na balkanski migrantski poti v Evropo. Ob tem pri slovenski policiji navajajo, da so se nezakonite migracije v času pandemije covida-19 v primerjavi z enakim obdobjem lani zmanjšale, pričakovati pa je, bo ob omilitvi ukrepov za preprečevanje okužb z novim koronavirusom število nezakonitih migrantov začelo ponovno naraščati.

Slovenija in Hrvaška si sicer sprotno izmenjujeta informacije o nedovoljenih prehajanjih meje in se o konkretnih težavah medsebojno usklajujeta.

Predstavniki policij obeh držav so se danes tudi strinjali, da je tovrstno sodelovanje z izmenjavo izkušenj in mnenj zelo pomembno pri reševanju konkretnih težav, ki so aktualne v času pandemije covida-19, zato bodo tak način sodelovanja ohranili tudi v prihodnje, so še sporočili iz slovenske policije, še piše STA.
Ne spreglejte