SiolNET. Novice Slovenija
0,58

termometer

 • Messenger
 • Messenger

Poslanski privilegiji ostali brez podpore

0,58

termometer

državni zbor
Foto: STA

Največja vladna stranka LMŠ je koalicijskim partnerjem sporočila, da odreka podporo noveli zakona o poslancih, ki je razburjala zaradi napovedanih poslanskih privilegijev. Po odločitvi LMŠ je formalno podporo odrekla oziroma napovedala njeno zavrnitev večina poslanskih skupin. Že od začetka takšnemu predlogu nasprotujejo v Levici in NSi.

Poslanci, s prvopodpisanim predsednikom državnega zbora in SD Dejanom Židanom, so želeli z novelo zakona o poslancih pridobiti nekaj novih ugodnosti. V stranki LMŠ, ki jo vodi predsednik vlade Marjan Šarec, pa so danes koaliciji sporočili, da podporo zakonu odrekajo, saj se je skozi zakonodajni postopek odprlo preveč dilem. 

Zatem je formalno podporo noveli odrekla preostala večina poslanskih skupin. Židan je zadovoljen, da je prišlo do odločitve za zavrnitev predloga, saj to omogoča, da zatem najdejo rešitve za nujno potrebne spremembe, zlasti glede nadzora nad poslanci. Po njegovih navedbah imajo namreč od odločitve ustavnega sodišča leta 2015 nadstandardni položaj.

Po Židanovem mnenju se je zdaj, ko napovedujejo zavrnitev novele, zgodilo nekaj koristnega: "Poslanci poslušajo voljo ljudi." Židan verjame, da bodo našli rešitev, ki pa bo veljala tudi za druge uslužbence v javnem sektorju.

Novela zakona o poslancih bo sicer ostala na dnevnem redu seje DZ, ki bo prihodnji teden. Kot kaže, pa je odločitvi poslancev botroval tudi pritisk javnosti, češ da si dodeljujejo privilegije.

Povračilo kilometrine, lažje do nadomestila za poslance ...

Spremembe so med drugim predvidevale povračilo kilometrine in nadomestilo plače tudi za tiste poslance, ki funkcijo opravljajo manj kot pol leta. Ob tem bi iz veljavnega zakona o poslancih črtali določila, ki se nanašajo na samodejno prenehanje mandata v primeru nezdružljivosti poslanske funkcije. Podrobneje o tem v članku na spodnji povezavi.

državni zbor Novice Medtem ko vlada varčuje pri sociali, bi si poslanci odrezali večji kos pogače #video

Pod novelo zakona je bilo sprva podpisanih 74 poslancev koalicijskih LMŠ, SD, DeSUS, SAB in SMC, opozicijskih SDS in SNS ter poslanca narodnih manjšin. LMŠ je podporo noveli zakona odrekla danes, poslanci Levice in NSi pa so proti njej glasovali že na seji mandatno-volilne komisije državnega zbora pretekli teden.

Komentarji

3

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

 • slov1ec / 31.10.2019. ob 08:31 0 0

  Dejan Židan SD, se najprej PRVI podpiše za sprejem ŠE DODATNIH privilegijev poslancev ( Maša Kociper jih zahteva, ker da s tem DVIGA ugled živih simbolov državem kar da poslanci nedvomno so (!?), potem pa ko jih dobijo po prstih, je pa ta isti D.Židan ZADOVOLJEN, da so se poslanci ( zaenkrat ) temu " solidarno " odrekli ... Je bilo dovolj, da so ljudje malo grdo pogledali, in ne razum, STRAH je prinesel spremembo ! In ne ni še konec : prava " nagrada " pride na volitvah !!

  0 0
 • fasader56 / 17.10.2019. ob 10:04 0 0

  Le kako bodo sedaj ti revčki preživeli čez mesec........ res se mi smilijo..... banda nagnusna.......

  0 0
 • arbajter / 16.10.2019. ob 22:55 0 0

  Ne, ne, ne gre za to, da so poslanci kar naenkrat in čudežno pričeli poslušat voljo ljudi. Ker tega tile naši poslanci nikoli niso znali in tudi tile sedanji kar se tega niče nimajo kaj boljšega sluha od dosedanjih. Šlo je zgolj za dejstvo oziroma zavedanje, da bi se jim sprejetje še enega "bonusa" za njih osebno ob vseh tegobah preostalih ljudi v Sloveniji, krepko zataknilo v požrešnih goltancih. Vse ostalo je zgolj sprenevedanje.

  0 0
Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin