Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
16. 10. 2019,
11.59

Osveženo pred

4 leta, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,58

3

Natisni članek

Dejan Židan LMŠ poslanci

Sreda, 16. 10. 2019, 11.59

4 leta, 6 mesecev

Poslanski privilegiji ostali brez podpore

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,58

3

državni zbor | Foto STA

Foto: STA

Največja vladna stranka LMŠ je koalicijskim partnerjem sporočila, da odreka podporo noveli zakona o poslancih, ki je razburjala zaradi napovedanih poslanskih privilegijev. Po odločitvi LMŠ je formalno podporo odrekla oziroma napovedala njeno zavrnitev večina poslanskih skupin. Že od začetka takšnemu predlogu nasprotujejo v Levici in NSi.

Poslanci, s prvopodpisanim predsednikom državnega zbora in SD Dejanom Židanom, so želeli z novelo zakona o poslancih pridobiti nekaj novih ugodnosti. V stranki LMŠ, ki jo vodi predsednik vlade Marjan Šarec, pa so danes koaliciji sporočili, da podporo zakonu odrekajo, saj se je skozi zakonodajni postopek odprlo preveč dilem. 

Zatem je formalno podporo noveli odrekla preostala večina poslanskih skupin. Židan je zadovoljen, da je prišlo do odločitve za zavrnitev predloga, saj to omogoča, da zatem najdejo rešitve za nujno potrebne spremembe, zlasti glede nadzora nad poslanci. Po njegovih navedbah imajo namreč od odločitve ustavnega sodišča leta 2015 nadstandardni položaj.

Po Židanovem mnenju se je zdaj, ko napovedujejo zavrnitev novele, zgodilo nekaj koristnega: "Poslanci poslušajo voljo ljudi." Židan verjame, da bodo našli rešitev, ki pa bo veljala tudi za druge uslužbence v javnem sektorju.

Novela zakona o poslancih bo sicer ostala na dnevnem redu seje DZ, ki bo prihodnji teden. Kot kaže, pa je odločitvi poslancev botroval tudi pritisk javnosti, češ da si dodeljujejo privilegije.

Povračilo kilometrine, lažje do nadomestila za poslance ...

Spremembe so med drugim predvidevale povračilo kilometrine in nadomestilo plače tudi za tiste poslance, ki funkcijo opravljajo manj kot pol leta. Ob tem bi iz veljavnega zakona o poslancih črtali določila, ki se nanašajo na samodejno prenehanje mandata v primeru nezdružljivosti poslanske funkcije. Podrobneje o tem v članku na spodnji povezavi.

denar
Novice Medtem ko vlada varčuje pri sociali, bi si poslanci odrezali večji kos pogače #video

Pod novelo zakona je bilo sprva podpisanih 74 poslancev koalicijskih LMŠ, SD, DeSUS, SAB in SMC, opozicijskih SDS in SNS ter poslanca narodnih manjšin. LMŠ je podporo noveli zakona odrekla danes, poslanci Levice in NSi pa so proti njej glasovali že na seji mandatno-volilne komisije državnega zbora pretekli teden.

Ne spreglejte