Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
8. 8. 2011,
12.49

Osveženo pred

3 leta, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Boštjan Žekš

Ponedeljek, 8. 8. 2011, 12.49

3 leta, 11 mesecev

Poslanec SLS Ribič opozarja na nove izgube Radiotelevizije Slovenija

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
RTVS je letos v prvih 6 mesecih zabeležila okrog 2,5 milijona evrov izgube, opozarja Janez Ribič v poslanskem vprašanju, naslovljenem na začasnega kulturnega ministra Boštjana Žekša.

Na Radiotelevizija Slovenija (RTVS) pa te navedbe zanikajo.

Poslovno poročilo še ni sprejeto Poslanca SLS Ribiča zanima, kako je do te izgube prišlo in koliko so k temu prispevala vlaganja v nekatere projekte, ki niso bili uspešni in se jih zdaj tudi ukinja, denimo oddajo Trikotnik. A kot je razložil generalni direktor RTVS Marko Filli, poslovno poročilo sploh še ni sprejeto. Nadzorni svet ga bo namreč obravnavalo na septembrski seji, ko bo tudi predstavljeno poslovanje zavoda.

Ribič med drugim tudi sprašuje, ali drži podatek, da je nadzorni svet RTVS odobril 300.000 evrov sredstev za projekt Evropska prestolnica kulture (EPK) iz odprodaje delnic Eutelsata. Ob tem dodaja podvprašanje, ali se je to res zgodilo na pobudo direktorja Televizije Slovenija Janeza Lombergarja, ki je medtem postal programski direktor EPK in ali ne gre pri tem za konflikt interesov?

T. i. razvojni laboratorij Hkrati poslanca SLS zanima, ali drži podatek, da se je veliko denarja že vložilo v projekt tematskega kanala Televizije Slovenija, čeprav obstoječi zakon tega ne omogoča, in ali drži, da je RTVS v preteklosti namenila denar tudi za t. i. razvojni laboratorij, ki naj bi se vodil pod oznako K-5.

Ta laboratorij, ki ga je vodil Lombergar, naj bi po Ribičevih informacijah porabil skoraj 300.000 evrov, rezultatov pa po njemu znanih informacijah naj ne bi bilo. Zato želi poslanec SLS izvedeti, za kaj so bila ta sredstva dejansko uporabljena. Prav tako Žekšu postavlja vprašanje, za koliko je sedanje vodstvo RTVS povečalo število zaposlenih in kakšne razloge je imelo za to.

Prodaja "hišne srebrnine" Ribič prav tako navaja, da je v programsko poslovni načrt RTVS za leto 2011 vključenih skoraj 30 milijonov evrov delnic Eutelsata. V času prejšnjega vodstva pa so se pojavljale trditve, da vodstvo prodaja in zapravlja tako imenovano hišno srebrnino, pojasnjuje Ribič, ki sprašuje, za kaj se bo zdaj prodajala in uporabljala ta "hišna srebrnina"?

Oddaje Spet doma, Piramida in Na zdravje premalo urbane? Poslanec je v vprašanju ministru Žekšu še zapisal, da se z utemeljitvijo, da je treba programe Televizije Slovenija urbanizirati, ukinjajo ali so se ukinile oddaje Spet doma, Na zdravje, Piramida, uvedle pa so se nekatere glasbene oddaje, ki imajo zelo nizko gledanost. Po Ribičevem mnenju od tod izhaja tudi bojazen, da bodo "marketinški prihodki v tem poslovnem letu katastrofalni". Kako namerava RTV Slovenija pokriti ta izpad prihodkov, zato sprašuje Žekša, od katerega bi rad tudi odgovor, ali glede na vse navedbe morda razmišlja o predlogu za zamenjavo nadzornega sveta RTVS.

Ne spreglejte