Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
18. 10. 2011,
6.56

Osveženo pred

3 leta, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Boštjan Žekš

Torek, 18. 10. 2011, 6.56

3 leta, 11 mesecev

Žekš: Položaj Slovencev se je povsod v zamejstvu izboljšal

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Minister za Slovence v zamejstvu in po svetu Boštjan Žekš je ob predstavitvi dela v času svojega mandata ocenil, da je urad za Slovence delal "trdo" in "sorazmerno uspešno".

Minister Boštjan Žekš je med najpomembnejšimi dosežki svojega mandata v obdobju 2009-2011 izpostavil dogovor o rešitvi vprašanja dvojezičnih krajevnih napisov na avstrijskem Koroškem, dosežen aprila letos v Celovcu, ki je po njegovem ob prizadevanjih urada za Slovence v zamejstvu in po svetu predvsem dosežek vlade premiera Boruta Pahorja. Ob tem je omenil tudi boljše in sistemsko financiranja slovenske manjšine v Italiji. Sicer pa je po mnenju Žekša največji dosežek njegovega urada ta, da niso odpirali političnih tem in da so ob tem zelo razburkanem notranjepolitičnem dogajanju ostali nevtralni. "Urad se je preusmeril v organ, ki je aktivno usmerjal sodelovanje s Slovenci v zamejstvu in po svetu" Po mnenju državnega sekretarja na uradu Borisa Jesiha se je urad za Slovence v tem mandatu spremenil iz "servisa za podeljevanje pomoči" v organ, ki je aktivno usmerjal sodelovanje s Slovenci v zamejstvu in po svetu. Ob tem je kot pozitivno izpostavil to, da je urad sistematiziral področje čezmejnega sodelovanja, kjer se manjšinske organizacije sedaj bolj sistematsko vključujejo kot prej. Žekš je sicer v kratkem pregledu doseženega na področju Slovencev v zamejstvu ocenil, da se je položaj Slovencev povsod v zamejstvu izboljšal. Ob tem je ob že omenjeni rešitvi dvojezičnih napisov na avstrijskem Koroškem izpostavil še izboljšanje sodelovanja vseh treh slovenskih krovnih organizacij. Kot uspeh šteje tudi ponovna uvrstitev Slovencev v preambulo hrvaške ustave Pozitivni premiki so bili storjeni tudi pri slovenski manjšini v Porabju, kjer je prišlo do srečanja slovensko-madžarske mešane komisije za čezmejno sodelovanje. Kot velik dosežek za Slovence na Hrvaškem pa je Žekš izpostavil ponovno uvrstitev Slovencev v preambulo hrvaške ustave.

Med pomembnejšimi dogodki, ki jih je v svojem mandatu organiziral urad za Slovence, je Žekš omenil prvo skupno srečanje Slovencev iz zamejstva in po svetu ob 20. obletnici samostojnosti države.

"Urad je večji poudarek dajal tudi podpori mladim Slovencem v zamejstvu" Sicer pa je Žekš izpostavil tudi nekaj projektov, ki niso bili opredeljeni v okviru programa dela vlade, ki pa jih je urad izvedel. Na prvem mestu je minister izpostavil povezovanje s slovenskimi znanstveniki in vrhunskimi strokovnjaki po svetu in s tem povezano pripravo ustreznega akcijskega načrta. Urad je večji poudarek dajal tudi podpori mladim Slovencem v zamejstvu in po svetu ter pri tem poleg akcijskega načrt sodelovanja in podpore mladim Slovencem pripravil številne okrogle mize in razpise. Prav tako so spodbujali krepitev gospodarskega sodelovanja med Slovenijo in sosednjimi državami, kjer živi slovenska manjšina, in v tem oziru organizirali več poslovnih konferenc.

Svojemu nasledniku minister svetuje mirne živce Sicer pa je Žekš mnenja, da večjih neuspehov in napak v njegovem mandatu ni bilo, čeprav bi bilo na marsikaterem področju nedvomno lahko doseženo še več. Svojemu nasledniku minister svetuje mirne živce in da deluje umirjeno, saj z zaostrovanjem ni mogoče doseči ničesar, pač pa le z vztrajnim prepričevanjem. Žekš o upokojitvi še ne razmišlja, saj je še vedno delno zaposlen na univerzi v Novi Gorici, o morebitnem nadaljevanju funkcije pa je na vprašanje STA dejal, da je treba počakati na morebitno ponudbo.

Ne spreglejte