Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Luka Lisjak Gabrijelčič

Ponedeljek,
20. 10. 2014,
9.39

Osveženo pred

8 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

volitve rezultati

Ponedeljek, 20. 10. 2014, 9.39

8 let, 3 mesece

Poraženka je SDS, zmagovalka je SD

Luka Lisjak Gabrijelčič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Če je bila v prvem krogu poraženka SMC, ki se ji kljub solidnemu rezultatu v občinske svete ni uspelo uveljaviti kot pomemben faktor na lokalni ravni, je v drugem krogu poraženka SDS.

SDS-u je od 33 županov, kolikor jih je imela pred štirimi leti (in 27, kolikor jih je dobila leta 2006), ohranila le 19. S tem je tudi zdrknila na tretje mesto po številu županov.

Poudariti je treba, da še vedno ostaja na prvem mestu glede števila svetnikov, čeprav je precej pod ravnjo, ki jo je dosegla 2010 in 2006. Vendar lahko podoben padec zasledimo tudi pri drugih etabliranih strankah (npr. pri SD, ki je izgubila skoraj enak delež svetnikov kot SDS).

Trdnjave Pomembnejši je nek drugi trend, ki ga je bilo mogoče opaziti že v zadnjih dveh državnozborskih volitvah: glasovi za SDS se koncentrirajo v redkih trdnjavah. Zunaj osmih ali devetih upravnih enot (Grosuplje, Ribnica, Škofja Loka, Novo mesto, Ptuj, Kranj, Brežice in Cerknica ter, paradoksalno, Velenje), skoraj nikjer ni ključna politična sila. Na Celjskem in Goriškem je doživela hud poraz v nekaterih nekdanjih trdnjavah.

Pri tem pa je treba izpostaviti njen uspeh v Trbovljah, kjer je kljub porazu v drugem krogu njen kandidat dosegel 45 %, v občinskem svetu pa je njen rezultat precej nad državnim povprečjem.

Najpomembnejši levi igralec Zmagovalka drugega kroga je nedvomno SD, ki ji je uspelo ohraniti število županov iz leta 2010 (20) in se uveljaviti kot daleč najpomembnejši levi igralec na lokalni ravni. Poleg tega je edina parlamentarna stranka, ki si je uspela priboriti župana v mestnih občinah (Velenje in Murska Sobota).

Desnici iztrgali Bovec in Ajdovščino Poudariti je treba predvsem njene zmage na Primorskem, kjer je poleg odmevnega uspeha v Piranu desnici uspela iztrgati Bovec in Ajdovščino. Tu je bilo sicer že pred volitvami bolj ali manj jasno, da je zvezda Marjana Poljšaka dokončno zašla, presenečenje pa je bilo (vsaj zame), da se je namesto njega uveljavila SD, tako v občinskem svetu (kjer ima zdaj relativno večino) kot na županskem mestu.

Majhna možnost reformistične transformacije SD Danes ima SD močno lokalno bazo, od Pirana do Murske Sobote, s čimer ji je uspelo precej omiliti katastrofalen rezultat na parlamentarnih volitvah. To najbrž pomeni, da se je znotraj stranke okrepila struja okoli generalnega tajnika Uroša Jauševca. Zato pričakujem, da bo stranka v prihodnje bolj agresivno uveljavljala svoje interese v koaliciji, hkrati pa sumim, da se je zmanjšala že tako majhna možnost reformistične transformacije SD (ki so jo pred volitvami nekateri pričakovali od D. Židana).

Ključen politični igralec na podeželju Svoj uspeh iz prvega kroga je potrdila SLS, ki ji je kljub nekolikšnemu padcu uspelo ohraniti svoj primat med župani, in ostaja ključen politični igralec na podeželju.

Mariborčani ga nočejo več Razplet v Mariboru je bil pričakovan: mislim pa, da je prav, da je Kangler, ki je moral decembra 2012 odstopiti pod pritiski ulice, preveril svojo podporo tudi po demokratični poti. Potrdilo se je, da ga Mariborčani več nočejo – in da so torej vstajniki, vsaj v mestu ob Dravi, dejansko govorili v imenu večine, ko so trdili, da "je gotof". Politične sile, ki so ga do konca podpirale kljub njegovi delegitimaciji med volivci, pa so plačali visoko politično ceno, saj so se glasovi za desnosredinske stranke skoraj prepolovili.

Ne spreglejte