SiolNET. Novice Slovenija
3,24

termometer

  • Messenger
  • Messenger
Ljubljano že okrašujejo, v Kopru prižig luči še pred volitvami

Popovič želi za letošnje praznike prekositi Jankovića

3,24

termometer

Ljubljana praznična okrasitev lučke december
Foto: Ana Kovač

Nismo še v drugi polovici oktobra, pa na ljubljanskih ulicah delavci že napeljujejo dolge kable prazničnih luči. A koprski župan Boris Popovič, ki je mesto začel okraševati že v začetku meseca, je Zoranu Jankoviću letos napovedal tekmo. Za osvetlitev mesta bodo letos namenili 540 tisoč evrov.

Zdi se, da bodo nekatera slovenska mesta letošnje leto okrašena še pred lokalnimi volitvami, ki bodo 18. novembra.

V Ljubljani za lučke 200 tisočakov

Ljubljano so začeli okraševati v teh dneh. Kot so nam sporočili z Mestne občine Ljubljana (MOL), morajo delo začeti zgodaj, saj morajo namestiti okoli 40 kilometrov svetlobnih verig in več kot sto reflektorjev ter številne druge okraske.

Investicija bo letos v okvirih lanske, to je okoli 200 tisoč evrov, so nam zaupali. Slovesen prižig bo na tradicionalni prireditvi, predvidoma 30. novembra.

Popovič napoveduje, da bo Koper prekosil Ljubljano

Je pa zato Boris Popovič, kot poročajo regionalni mediji, za Koper napovedal okrasitev, kot je še ni bilo, pa tudi to, da bo praznično vzdušje v Kopru tokrat prekosilo Ljubljano, Zagreb ter celo Dunaj in Trst.

Pol milijona evrov za praznično vzdušje v Kopru

Za to naj bi občina namenila več kot pol milijona evrov, za vso okrasitev pa bo poskrbelo na javnem razpisu izbrano podjetje MK Illumination, poročajo Primorske novice. Okraševanje so začeli že v začetku meseca, ker naj bi želeli ujeti ugodne vremenske razmere. Minula leta je obalno mesto v prazničnih lučeh zažarelo kakšen dan pred miklavževim, letos pa naj bi že sredi novembra. Morda celo pred volilno nedeljo.

Slavnostni prižig v Kopru bo 16. novembra

Slavnostni prižig v Mestni občini Koper bo 16. novembra. Za okrasitev so namenili 540 tisoč evrov, so nam sporočili z občine.

Z razsvetljavo in spremljevalnim programom želijo poskrbeti, da se bo turistična sezona v Kopru nadaljevala tudi v jesenskih in zimskih mesecih.

"Občina je s tem namenom obstoječi praznični dekoraciji letos dodala tudi precej novih svetlobnih elementov, ki bodo od sredine novembra krasili 18 lokacij v starem mestnem jedru. Obstoječim lučem, svetlobnim figuram in praznični dekoraciji se tako letos pridružuje precej novih svetlobnih elementov, ki bodo krasili in smiselno povezovali celotno mestno jedro. Srce novoletne razsvetljave mestnega središča bo Čudolandija na Ukmarjevem trgu, kamor bodo umestili atraktivne svetleče 3D-motive, s katerimi bodo pričarali pravljično igrivo atmosfero," so zapisali na občini.

Število zasebnih namestitev v Kopru se je v zadnjem letu podvojilo

Z letošnjo svetlobno okrasitvijo se želi Mestna občina Koper postaviti ob bok večjim evropskim mestom, pravijo na občini.

"Neizpodbitno dejstvo je, da je Koper danes prepoznavno turistično mesto, o čemer priča tudi vse večje število zasebnih nastanitev, ki se je samo v zadnjem letu dobesedno podvojilo. Ker pa si želi to biti vseh 365 dni na leto in ne zgolj poleti, je občina v preteklih letih že podaljševala glavno poletno turistično sezono s prireditvami, kot so Sladka Istra, Dnevi kmetijstva slovenske Istre, Istrski kolesarski maraton, Istrski maraton, Ironman in mnoge druge," so dodali.

Turistična sezona v Kopru tako zadnja leta ni več omejena zgolj na poletne mesece, ampak se razteza tudi v jesen in pomlad, prav s pomočjo dekorativne osvetlitve pa bo Koper živel vse leto, torej tudi pozimi, pravijo.

"Nova pridobitev, ki je seveda namenjena predvsem domačinom, ki že sicer vedno bolj napolnjujejo koprske ulice, trge in zlasti promenado, bo v svetleče mesto ob morju nedvomno privabila številne obiskovalce tako iz Slovenije kot tudi s širšega območja," so prepričani na Občini Koper.

Kaj pa druga slovenska mesta?

Kdaj bodo začeli okraševanje, kaj predvidevajo in kdaj bodo lučke tudi prižgali, smo preverili tudi po drugih slovenskih mestih, a so nam odgovorili le s Ptuja. Kot so sporočili, bo letošnja okrasitev "nadgradnja lanske", zanjo bodo namenili 16 tisoč evrov, lučke pa bodo prižgali na zadnji dan v novembru.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 29
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin