Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
16. 6. 2022,
10.51

Osveženo pred

1 leto, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,57

13

Natisni članek

ARSO vreme dež nalivi

Četrtek, 16. 6. 2022, 10.51

1 leto, 10 mesecev

Zaradi udara strele ena oseba v bolnišnici, neprevozne ceste, veter podiral drevesa #video #foto

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,57

13

Na domžalskem koncu je močan veter podrl drevo na cesti med Spodnjo in Zgornjo Brezovico pri Dobu ter v Rafolčah. V obeh primerih sta padli drevesi zaprli cesti, poroča Domžalec.si. Del Koroške in Štajerske je popoldne od severa zajelo neurje z nalivi in močnim vetrom, nevihte so divjale tudi na Dolenjskem, ponekod po Sloveniji je klestila toča. V Spodnji Polskavi je strela udarila v stanovanjsko hišo, poroča portal 24ur, eno osebo so prepeljali v bolnišnico.V vzhodnem in osrednjem delu države so zvečer še mogoče močnejše nevihte s pogostimi udari strel, močnejšimi sunki vetra, nalivi in točo. Zato je Agencija RS za okolje (Arso) razglasila oranžno opozorilo za popoldanske ure.

Okoli 14. ure je območje občin Braslovče, Domžale, Kamnik, Litija, Lukovica, Hoče-Slivnica, Lovrenc na Pohorju, Maribor, Rače-Fram, Ruše, Selnica ob Dravi, Slovenska Bistrica, Starše, Novo mesto, Šentjernej, Trebnje, Črna na Koroškem, Dravograd, Podvelka, Prevalje, Radlje ob Dravi, Ravne na Koroškem in Slovenj Gradec zajelo močno neurje.

"Po zbranih podatkih je močan dež zalil kletne prostore stanovanjskih objektov, zalil več dvorišč, prostore trgovskega podjetja, tiskarne in frizerskega salona. Veter pa je podrl več 100 dreves, odkril nekaj streh stanovanjskih, gospodarskih objektov in streho podjetja. Prav tako je veter tudi poškodoval pokrov dimnika. V naselju Spodnja Polskava pa je udar strele poškodoval stanovanjski objekt. Sprožil se je tudi plaz, in sicer v naselju Javorje, občina Črna na Koroškem," so v popoldanskem poročilu sporočili z Uprave RS za zaščito in reševanje.

Zaradi neurja so bili aktivirani gasilci PGD Bohova, Črneče, Fram, Hoče, Hotinja vas, Kamence, Kamnica, Kamnik, Kapla, Kotlje, Letuš, Libeliče, Litija, Lovrenc na Pohorju, Ožbalt, Podgorje, Prevalje, Prevoje, Radlje ob Dravi, Ravne na Koroškem, Selnica ob Dravi, Slemen, Slovenj Gradec, Smolnik, Spodnja Polskava, Starše, Šentjernej, Šmihel pri Novem mestu, Trebnje, Vače, Veliki Gaber, Vuhred, CZR Domžale, GRC Novo mesto, JZ GB Maribor in Koroški gasilski zavod.

drevo podrto | Foto: Marija Ravnikar, PGD Prevoje Foto: Marija Ravnikar, PGD Prevoje

Drevo, ki je padlo in zaprlo cesto med Spodnjo in Zgornjo Brezovico pri Dobu, so začeli takoj razžagovati in odstranjevati tamkajšnji krajani ter gasilci CZR Domžale in PGD Žeje-Sveta Trojica, poroča Domžalec.si. Na drugi lokaciji v Rafolčah so drevo, ki je v neurju padlo čez cesto in jo zaprlo, razžagali in ga odstranili. Na kraju so posredovali gasilci PGD Prevoje, ti so očistili tudi bližnji prepust, ki ni dobro odvajal meteorne vode.

drevo podrto | Foto: Marija Ravnikar, PGD Prevoje Foto: Marija Ravnikar, PGD Prevoje

drevo podrto | Foto: Marija Ravnikar, PGD Prevoje Foto: Marija Ravnikar, PGD Prevoje

Gasilci so imeli na terenu že kar nekaj dela, Uprava RS za zaščito in reševanje pa je o dogodkih večjega obsega, ki so jih povzročila neurja, že poročala na območju Dravograda, Maribora, Podvelke, Prevalj, Ruš, Radelj ob Dravi, Lovrenca na Pohorju, Raven na Koroškem, Selnice ob Dravi, naselja Starše in na območju občin Hoče-Slivnica ter Rače-Fram.

Danes zvečer so v notranjosti države še mogoče močnejše nevihte s pogostimi udari strel, močnejšimi sunki vetra, nalivi in točo. Ob tem lahko narastejo manjši vodotoki in hudourniki. Mogoča so poplavljanja meteornih in zalednih voda.

V Črni na Koroškem tudi zemeljski plaz

"Cesta Črna–Sleme je trenutno neprevozna zaradi zemeljskega plazu. Obvoz je mogoč čez Javorje," je na družbenem omrežju zapisala županja občine Črna na Koroškem.

Del Koroške in Štajerske zajelo hujše neurje

Kot kažejo prve informacije centra za obveščanje, o največ težavah poročajo iz občin ob reki Dravi, od Dravograda in skoraj do Ptuja, pa tudi z območja Slovenj Gradca. Aktiviranih je več gasilskih društev.

Po podatkih prometno-informacijskega centra za državne ceste je cesta Ruše-Lovrenc na Pohorju zaprta zaradi plazu pri Fali.

Agencija RS za okolje je za vsa območja države, razen za jugozahod, za danes izdala oranžno vremensko opozorilo, saj so, kot opozarja, popoldne in zvečer v notranjosti mogoče močnejše nevihte s pogostimi udari strel, močnejšimi sunki vetra, nalivi in točo.

Na Koroškem je meteorna voda že poplavila nekatere hiše in frizerski salon.

Danes bo sicer večinoma sončno. Najvišje dnevne temperature bodo od 26 do 32 stopinj Celzija. V petek bo deloma jasno, predvsem na vzhodu bo še kakšna ploha ali nevihta. Na Primorskem bo pihala šibka burja. V soboto in nedeljo bo pretežno jasno in vroče, napovedujejo vremenoslovci.

Temperatura večine rek je bila zjutraj med 9 in 21 stopinj Celzija, Blejsko jezero ima 21, Bohinjsko jezero dobrih 19 stopinj Celzija. Temperatura morja v Kopru je bila nekaj manj kot 23 stopinj Celzija.

Novice Neurja v številnih delih države povzročala težave #video
Ne spreglejte