Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
13. 5. 2016,
15.41

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,58

3

Natisni članek

Zoran Petrovič Sindikat policistov Slovenije

Petek, 13. 5. 2016, 15.41

6 let, 6 mesecev

Policijski sindikat bo še naprej vodil Zoran Pavlovič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,58

3

Zoran Petrovič Sindikat policistov Slovenije | Foto Matej Leskovšek

Foto: Matej Leskovšek

Sindikat policistov Slovenije (SPS) je na današnjem izrednem kongresu v Zrečah podprl svojega dozdajšnjega predsednika Zorana Petroviča in mu izglasoval zaupnico za nadaljnje delovanje. Člani enega od dveh policijskih sindikatov so sicer večji del dneva za zaprtimi vrati razpravljali o svojem delu in pogajanjih z vladno stranjo.

Da bo svoj mandat vezal na glasovanje na izrednem kongresu, je Petrovič napovedal ob aferi Koprivnikar, zaradi katere je pet policistov, med njimi tudi Petrovič sam, dobilo izredno odpoved zaposlitve. Po Petrovičevem mnenju so odpovedi nezakonite, odpuščeni policisti pa so vložili pritožbe, o katerih za zdaj po njegovih besedah še ni bilo odločeno. O podrobnostih v sindikatu sicer javno ne bodo več razpravljali, saj si, kot so dejali, želijo objektivnega odločanja pristojnih organov.

Na kongresu rekordno število članov

Kot je povedal sekretar sindikata Kristjan Mlekuš, se je kongresa udeležilo rekordno število članov, 308 iz vseh osmih policijskih uprav in generalne policijske uprave, kar predstavlja slabih 12 odstotkov vsega članstva. Zaupnico na tajnem glasovanju, s katerim so želeli zagotoviti nepristranskost odločanja, je podprlo 96 odstotkov udeležencev kongresa.

"Ob tem z današnjim dnem sporočamo, da kot inštitucija zgodbo glede domnevno sporne cestne kontrole ministra za javno upravo dokončno zaključujemo. Kongres je na podlagi predstavljenih dejstev in okoliščin z veliko večino ocenil, da ne sindikat, niti njegovi vodilni, niso storili očitanih dejanj. Verjamemo v delovanje pravne države, zato smo prepričani, da bodo vpleteni funkcionarji v nadaljnjih postopkih dokazali svojo nedolžnost," je dejal Mlekuš in dodal, da se v zvezi s tem medijsko ne bodo več izpostavljali.

Da ne bi vplivali na člane, so se odločili za tajne volitve

Sindikat je hkrati vodstvu policije, notranjega ministrstva, vlade pa tudi policistom sporočil, da ostaja trden socialni partner, ki želi tudi v prihodnje tvorno sodelovati z vodstvom policije pri urejanju statusa in pravic policistov. Dosedanje sodelovanje z delodajalcem ocenjujejo kot zgledno, zato si nikakor ne želijo, da bi zadnji dogodki vplivali na medsebojne odnose.

Zoran Petrovič, ki torej ostaja na svojem položaju, je o izkazani zaupnici dejal, da je z njo želel preveriti ali sindikat še naprej podpira delo njega in njegove ekipe. Da ne bi vplivali na člane, so se odločili za tajne volitve, odstotek pa je po njegovem dovolj zgovoren in je rezultat minulega dela, ki ga člani očitno razumejo kot trdega in zagnanega.

"Hkrati je to tudi zaveza za vodstvo sindikata, da bomo še naprej s takšno doslednostjo, strokovnostjo in konstruktivnostjo reševali vprašanja, ki se tičejo pravic zaposlenih. Trudili se bomo, da takšno visoko podporo in zaupanje tudi upravičimo," pravi Petrovič.

Če bi imela vladna stran bolj konstruktiven pristop, do stavke sploh ne bi prišlo, pravijo v policijskem sindikatu. | Foto: Matej Leskovšek Če bi imela vladna stran bolj konstruktiven pristop, do stavke sploh ne bi prišlo, pravijo v policijskem sindikatu. Foto: Matej Leskovšek

Stavka se nadaljuje. "Želimo si dogovora, a ne za vsako ceno."

O pogajalskem procesu je dejal, da je ta precej dolgotrajen, kar pa ni krivda sindikalne strani. Če bi namreč imeli bolj konstruktiven pristop na drugi strani, do stavke sploh ne bi prišlo in bi dogovor lahko sklenili veliko hitreje. Ob tem je dodal, da se dinamika v zadnjih tednih vendarle zvišuje, tako da je na drugi strani zaznati interes za sklenitev stavkovnega sporazuma

"Zelo jasno smo povedali, da si želimo dogovora, a ne za vsako ceno. V preteklosti smo namreč že imeli socialne dogovore, ki niso bili dovolj jasni in konkretni, zaradi česar je zdaj toliko odprtih vprašanj. Tokrat bistveno drugače in vsebinsko urejamo način reševanja stavkovnih zahtev, zato je v nekem razumnem času mogoče skleniti dogovor," je še dejal prvi mož SPS.

Ne spreglejte