Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
25. 10. 2023,
12.29

Osveženo pred

6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,49

Natisni članek

mačke Kitajska

Sreda, 25. 10. 2023, 12.29

6 mesecev

Policija prestregla voznika, ki je v klavnico peljal tisoč mačk

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,49
Maček | Mačke so opazili v zaprtih lesenih zabojih.  | Foto Guliverimage

Mačke so opazili v zaprtih lesenih zabojih.

Foto: Guliverimage

Policija na Kitajskem je iz tovornjaka, ki je bil na poti v klavnico, rešila okoli tisoč mačk in s tem razbila del nezakonite trgovine, ki mačje meso prodaja kot svinjino ali ovčetino, poroča CNN. 

Na podlagi obvestila živalskih aktivistov v začetku tega meseca so policisti iz Zhangjiaganga v vzhodni kitajski provinci Jiangsu prestregli vozilo, ki se uporablja za zbiranje in prevoz ujetih mačk. 

Okoli tisoč mačk bi najverjetneje zaklali in poslali na jug, kjer bi jih prodali kot svinjska in jagnječja nabodala ter klobase. Če bi jim zakol in prodaja uspela, bi kriminalci po ocenah zaslužili okoli 21 tisoč evrov. 

Vse za dobiček 

Živalski aktivisti so blizu pokopališča najprej opazili veliko lesenih zabojev, v katerih so bile mačke. Šest dni so spremljali, kaj se dogaja, in ko je tovornjak začel prevažati mačke v klavnico, so posredovali in poklicali policijo. Policija in kmetijske oblasti so mačke poslale v bližnje zavetišče.

"Nekateri ljudje bodo naredili vse, kar je treba, za dobiček," je povedal Gong Jian, aktivist, ki v Jiangsuju gradi zatočišče za potepuške mačke.

Druga aktivistka Han Jiali, ki je povedala, da je sodelovala pri ustavitvi tovornjaka, je za kitajsko tiskovno agencijo povedala, da se to ni zgodilo prvič in da je podobne primere nedovoljene trgovine že ustavila v Guangdongu, južni kitajski provinci.

V šolskem obroku glava podgane 

Poročilo je sprožilo nov val zaskrbljenosti glede pravic živali in varnosti hrane na kitajskih družbenih omrežjih, pri čemer so mnogi pozvali oblasti k večjemu nadzoru. Država se je namreč že v preteklosti spopadala z dolgo zgodovino škandalov glede hrane in varnosti.

Nedavni škandal s hrano, ki je postal viralen, se je nanašal na glavo podgane, najdeno v šolskem obroku. Lokalni uradniki so prvotno vztrajali, da gre za kos račjega vratu, a so zaradi strahu pred prikrivanjem poklicali pokrajinske preiskovalce, ki so ugotovili, da to ne drži.

mnogoprstna mačka
Trendi Ste vedeli, da obstajajo tudi večprstne mačke?
Mačka, mačke
Trendi Mačke: junakinje, prinašalke sreče in modne ikone
Ne spreglejte