SiolNET. Novice Slovenija
0,70

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Poklukar: Vrha petega vala epidemije še nismo dosegli

0,70

termometer

Janez Poklukar
Foto: Ana Kovač

V Sloveniji trenutno še nismo dosegli vrha petega vala epidemije covid-19, je na novinarski konferenci povedal minister za zdravje Janez Poklukar. Kako visoko še gre lahko število primerov okužbe, po njegovih besedah ni znano, se pa zdi, da vrha ne bomo dosegli 27. januarja, kot so domnevali epidemiologi, ampak nekaj dni pozneje, je dejal.

Kljub temu da ni enostavno in so zdravstveni ter drugi delavci, ki se ukvarjajo z epidemijo, na robu zmogljivosti, Poklukar ocenjuje, da se v državi dobro spoprijemamo z epidemijo. Dobra novica, po njegovih besedah, je, da v bolnišnicah pri koronavirusni različici omikron za zdaj ne beležijo večjega porasta števila covidnih bolnikov, posebej ob dejstvu, da imamo "odprte šole, kulturo, šport in da živimo praktično normalno življenje".

Zatrdil je, da si bodo na ministrstvu še naprej zelo prizadevali, da bodo zagotovili zadostno število PCR-testiranj. Pri tem od danes velja pravilo, da je tovrstno testiranje namenjeno le še potrjevanju pozitivnih izvidov hitrega testa ali samotestiranja.

Francija covid Novice Uradno: toliko okužb nismo imeli še nikoli #video

Spremenjen protokol PCR-testiranj po ministrovih besedah sicer ni namenjen skrajševanju časa od odvzema brisa do potrditve oz. nepotrditve okužbe v laboratoriju, se mu pa zdi vseeno pomembno, da ta čas ni daljši od 24 ur. "Bil sem v stiku z direktorjema Nacionalnega laboratorija za zdravje, okolje in hrano ter Inštituta za mikrobiologijo in imunologijo, in oba sta mi zagotovila, da bodo rezultati testiranj znani znotraj 24 ur, kar je zelo pomembno," je dejal na novinarski konferenci, sicer namenjeni predstavitvi razpisa za sofinanciranje naložb na primarni ravni zdravstvenega varstva.

To je po Poklukarjevih besedah pomemben dosežek, posebej, ker je od prejšnjega tedna do danes število dnevnih PCR-testov s 14 tisoč naraslo na 19 tisoč.

Povečalo se je tudi število dnevno opravljenih hitrih testov, in sicer na 88 tisoč, a pri tem minister ne vidi težav, saj so v četrtem valu epidemije zmogli pregledati tudi 110 tisoč hitrih testov na dan. "S tega vidika ne vidim ozkih grl," je dejal.

Testiranje koronavirus Novice Ti ukrepi začenjajo veljati danes

Poklukar o dodatnih sproščanjih karanten

Poklukar ne vidi dodatnih sproščanj karanten, kar si na primer želi gospodarstvo. "To, kar je trenutno, je največ, kar je mogoče," je dejal. Bi pa lahko prišlo do nekaterih sprememb, ki bodo v korist tudi gospodarstvu, pri izolaciji. Spremembe bodo po ministrovih besedah predstavili v prihodnjih dneh.

Je pa Poklukar opozoril, da med ljudmi pogosto prihaja do izenačevanja karantene in izolacije. "Izolacija nastopi takrat, ko je nekdo pozitiven na testiranju na koronavirus, je okužen, in po zdajšnjih pravilih velja deset dni. Pri karanteni pa gre za to, da nekdo še nima potrjene okužbe na koronavirus, je bil pa v visoko tveganem stiku in obstaja tveganje, da bo zbolel. Pri tem karantena velja sedem dni," je pojasnil.

Bojana Beović Novice Bojana Beović: Ne čakajte na marec #video

Ministrstvo: Storili bomo vse, da vrtci in šole ostanejo odprti

Ob vse bolj skrb vzbujajočih razmerah v državi so se odzvali tudi na ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport, kjer budno spremljajo razmere v vzgojno-izobraževalnih zavodih in so v stalnem stiku z ravnateljicami in ravnatelji vrtcev, osnovnih in srednjih šol. "Storili bomo vse, da vrtci in šole ostanejo odprti," so sporočili z ministrstva. 

Naraščanje števila odsotnosti zaradi okužbe s koronavirusom ali karantene namreč povzroča težave v vzgojno-izobraževalnih zavodih. Nekatere šole so zato začasno prešle na izobraževanje na daljavo.

"Naša skupna zaveza je, da izobraževanje ostane v prostorih zavodov. Kljub porastu števila obolelih ter posledično večjemu številu otrok, učencev in dijakov v karanteni in večjim odsotnostim zaposlenih bomo storili vse, da do sistemskega prehoda na izobraževanje na daljavo na ravni cele države ne bo prišlo," so v današnjem sporočilu za javnost zapisali na ministrstvu.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin