SiolNET. Novice Slovenija
0,48

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Pogoj PCT ni diskriminatoren, dolgotrajno zaprtje šol pač

0,48

termometer

Koronavirus. Cepljenje. Test. Testiranje covid-19. Covid-19. PCT | Diskriminatornosti pri pogoju preboleli, cepljeni ali testirani (PCT) zagovornik ni ugotovil, saj so bile vse dobrine in storitve še vedno dostopne vsakemu, če je le izpolnil enega od pogojev, kar je lahko dosegel ne glede na svoje osebne okoliščine. | Foto: Guliverimage
Diskriminatornosti pri pogoju preboleli, cepljeni ali testirani (PCT) zagovornik ni ugotovil, saj so bile vse dobrine in storitve še vedno dostopne vsakemu, če je le izpolnil enega od pogojev, kar je lahko dosegel ne glede na svoje osebne okoliščine. Foto: Guliverimage

Zagovornik načela enakosti v poročilu za leto 2021 ugotavlja, da je bilo v preteklem letu dolgotrajno zaprtje šol zaradi epidemije covid-19 diskriminatorno do mladostnikov, najbolj v primeru ranljivih skupin. Pogoj PCT po drugi strani ni bil diskriminatoren, niti ni bila diskriminirana pravica starostnikov do bolnišnične obravnave.

Med obravnavanimi primeri domnevne diskriminacije, ki jih je zagovornik končal leta 2021, je bilo največ zadev s področja zaposlovanja in dela, dostopa do dobrin in storitev ter področja socialnih pravic. Prijavitelji domnevne diskriminacije so največkrat zatrjevali diskriminacijo zaradi osebnih okoliščin invalidnosti, narodnosti, rase ali etničnega porekla, spola in starosti.

Zagovornik je opravil več ocen diskriminatornosti predpisov in izdal več priporočil za izboljšanje položaja skupin in posameznikov z določenimi osebnimi okoliščinami, ki bi lahko bili med epidemijo covid-19 zaradi ukrepov deležni diskriminatorne obravnave, so v sporočilu za javnost zapisali pri zagovorniku. Med preostalimi je ocenjeval odloke in sklepe, ki so bili podlaga za zaprtje šol. Ugotovil je, da je dolgotrajno zaprtje šol pri otrocih in mladostnikih puščalo diskriminatorne učinke, še posebej se je to izrazilo pri ranljivih skupinah otrok in mladostnikov.

Robert Golob Novice Golob namignil, kdo bo zasedel ministrske stolčke

Omejitev izhoda iz države diskriminatorna do nekaterih prebivalcev

Zagovornik je tudi presodil, da je bila omejitev izhoda iz države, ki je veljala med 29. marcem in 8. aprilom 2021, diskriminatorna do nekaterih prebivalcev, "saj jim je samo zaradi njihovih osebnih okoliščin zdravstvenega stanja oziroma narodnosti ali etničnega porekla in državljanstva omejila uživanje ustavnih pravic do svobode gibanja, zasebne lastnine in zasebnega življenja".

Diskriminatornosti pri pogoju preboleli, cepljeni ali testirani (PCT) ni ugotovil, saj so bile vse dobrine in storitve še vedno dostopne vsakemu, če je le izpolnil enega od pogojev, kar je lahko dosegel ne glede na svoje osebne okoliščine.

Urška Klakočar Zupančič Novice To je služba, ki naj bi jo opravljala Urška Klakočar Zupančič

Diskriminacije še na področju DSO in v primeru kolesarskega sodnika

Diskriminacije ni ugotovil niti glede zdravstvene obravnave stanovalcev domov za starejše občane (DSO), ki so zboleli za covid-19. Zagovornik ni mogel potrditi navedb, da bi bilo stanovalcem DSO zgolj zaradi njihovih osebnih okoliščin starosti, zdravstvenega stanja in kraja bivanja poseženo v pravico do bolnišnične obravnave. V poročilu zagovornik sicer dodaja, da ne izključuje možnosti, da je bila pri zdravljenju katerega od stanovalcev DSO storjena strokovna napaka, a to ne spada v polje diskriminacije.

Lani je sodni epilog dobil primer diskriminacije kolesarskega sodnika zaradi njegove starosti. Gre za prijavo iz leta 2019, pri kateri je zagovornik prevzel vlogo zastopanja in spremljanja stranke na sodišču. "Ljubljansko okrajno sodišče je v razsodbi, ki še ni pravnomočna, potrdilo, da je bil kolesarski sodnik res žrtev starizma," so še spomnili pri zagovorniku.

Mark Boris Andrijanič Novice Minister za digitalno preobrazbo prejel pomembno priznanje

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin