SiolNET. Novice Slovenija
3,91

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Poglejte, katere trgovine bodo ob nedeljah še naprej odprte

3,91

termometer

nakupovanje nakupovalni seznam
Foto: Getty Images

Trgovine bodo ob nedeljah zaprte, so odločili poslanci. Izjema bodo le manjše prodajalne na bencinskih servisih, mejnih prehodih, pristaniščih, letališčih, železniških in avtobusnih postajah ter v bolnišnicah. Prav tako bodo lahko še vedno odprte manjše zasebne prodajalne. 

Poslanci in poslanke so v torek sprejeli novelo zakona o trgovini, po kateri bodo trgovine ob nedeljah in praznikih ostale zaprte. Predlog, ki ga je v proceduro vložila Levica, je podprlo 71 poslancev iz vrst SDS, SD, NSi, SAB ter večina poslancev iz LMŠ in DeSUS. Predlogu sta sicer izrecno nasprotovali le SMC in SNS.

Ob nedeljah bodo še vedno lahko odprte: 

- trgovine s prodajno površino do 200 kvadratnih metrov na bencinskih servisih, mejnih prehodih, pristaniščih, letališčih, železniških in avtobusnih postajah ter v bolnišnicah,

- manjše prodajalne s površino do 200 kvadratnih metrov, če bodo delo v njih opravljali nosilci trgovinske dejavnosti oziroma njihovi zastopniki, v njih pa bodo lahko delali tudi dijaki, študentje in upokojenci.

Trgovska zbornica: Gre za zakon, ki je usmerjen v odpuščanje

Posledice novele zakona v trgovini bodo tako za gospodarstvo kot zaposlene hude, opozarja predsednica Trgovinske zbornice Slovenije Mariča Lah. Med drugim promet bo nižji in posledično bi lahko prišlo do odpuščanj. "Gre za zakon, ki je usmerjen v odpuščanje," je danes ocenila Lahova. Težko razume, da je bila novela sprejeta v sedanjih razmerah, ko bi bi bilo treba vse sile usmeriti v oživljanje gospodarstva, ne pa da se slabšajo pogoji v tako pomembni panogi, kot je trgovina, ki po njenih besedah ustvari 34 odstotkov vseh prihodkov gospodarstva.

Obratovalnega časa bo manj za 16 odstotkov, posledično se bodo prihodki - ob predpostavki, da se bo del nakupov prenesel v druge dni v tednu - znižali za vsaj 10 odstotkov, ocenjuje Lahova. Ker bo manj obratovalnega časa, bo potrebnih manj zaposlenih, ki bodo imeli tudi nižje plače, saj ne bodo prejeli dodatka za delo ob nedeljah.

Ali bodo trgovci predlagali ustavno presojo novele, predsednica zbornice ni želela ugibati. "Najprej bomo temeljito analizirali vsebino in se potem skupaj s člani odločili, kaj je smiselno storiti," je povedala.

Sindikalist: Prevladal je razum

Pri odločanju o noveli zakona o trgovini je prevladal razum, ocenjuje generalni sekretar Sindikata delavcev trgovine Slovenije Ladi Rožič. "Pri poslancih je prevladal razum; ne gre za politično, ampak povsem interesno zadevo," je danes dejal Rožič, potem ko je DZ v torek sprejel novelo, ki jo je Levica vložila na pobudo sindikata. "Upam, da zakon ne bo šel na ustavno sodišče," je dodal.

Generalnega sekretarja sindikata ne skrbi, da bo prišlo do odpuščanj. Delodajalci namreč opozarjajo, da bo z zaprtjem trgovin ob nedeljah in dela prostih dneh promet trgovcev nižji za vsaj 10 odstotkov, posledično pa bo prišlo do presežka zaposlenih. Kot pravi Rožič, je že sedaj v panogi premalo zaposlenih. S spremembami se bo lažje organiziralo delovnik, tudi presežnih ur bo manj, ocenjuje.

Katoliška cerkev pozdravlja zaprtje trgovin ob nedeljah

Katoliška cerkev je pozdravila sprejetje novele zakona. Spomnili so, da so skupaj z z drugimi krščanskimi cerkvami v Sloveniji pozvali poslance in stranke, da zaščitijo nedeljo kot dela prost dan ter trgovcem omogočijo, da nedelje preživijo z bližnjimi. "S sprejemom omenjene novele so prav tako uresničili voljo državljanov in državljank, izraženo na referendumu leta 2003," so danes sporočili iz Slovenske škofovske konference. (STA)

Trgovine Novice Trgovine bodo ob nedeljah vendarle zaprte

Amandmaji niso dobili zadostne podpore

V SMC so v tretjem branju vložili tudi dva amandmaja, ki pa nista bila sprejeta. Po prvem bi lahko trgovci sami določili deset nedelj na leto, ko bi trgovine normalno obratovale. Prav tako ni bil sprejet amandma, po katerem bi lahko delo v manjših prodajalnah opravljali tudi družinski člani samostojnega podjetnika posameznika nosilca trgovinske dejavnosti.

V drugi obravnavi je bilo sprejeto določilo, da so lahko brez omejitev odprte tudi manjše trgovine, če delo v njih opravljajo študentje ali upokojenci. V Levici so predlagali amandma, po katerem bi to možnost črtali, a njihov predlog ni dobil zadostne podpore. 

Vprašanje, ali naj bodo trgovine ob nedeljah in dela prostih dneh zaprte, buri javnost že desetletja. Z njim se je ukvarjalo ustavno sodišče, septembra 2003 so o njem povprašali tudi državljane na referendumu. Prepoved nedeljskega obratovanja trgovin je takrat podprlo nekaj več kot 57 odstotkov volivcev, ki so prišli na volišča. (STA)

Novela zakona bo začela veljati 15 dni po objavi v uradnem listu.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 4
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin