SiolNET. Novice Slovenija
6,09

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Poglejte, kaj so našli v odpadni vodi infekcijske klinike

6,09

termometer

Infekcijska klinika |  | Foto: STA
Foto: STA

Raziskovalci iz Nacionalnega laboratorija za zdravje, okolje in hrano so prvič v Sloveniji zaznali RNA novega koronavirusa v odpadnih vodah. Zaznali so ga v neobdelani odpadni vodi na infekcijski kliniki, že ko je bil hospitaliziran le en okuženi bolnik. Takšen pristop bi lahko zato uporabili kot sistem zgodnjega opozarjanja na izbruhe virusa.

Nedavne publikacije so pokazale, da je mogoče sars-cov-2 zaznati v blatu tako simptomatskih kot asimptomatskih bolnikov, iz česar sledi, da lahko odpadna voda vsebuje nukleinske kisline (RNA) novega koronavirusa. Raziskovalci na področju raziskav voda in javnega zdravja po vsem svetu so začeli iskati sledi novega koronavirusa v neobdelani odpadni vodi. Prve dokaze so našli na Nizozemskem v študiji, v kateri so raziskovalci preučevali vzorce odpadne vode iz več nizozemskih mest in z letališča, navaja STA.

Virus v odpadni vodi tudi, ko je bil na kliniki le en bolnik

Oddelek za javnozdravstveno mikrobiologijo na Nacionalnem laboratoriju za zdravje, okolje in hrano (NLZOH), ki že zelo dolgo preiskuje patogene mikroorganizme v odpadnih vodah, je zato takoj začel razvijati metode za odkrivanje RNA novega koronavirusa, s katerimi so lahko odkrili RNA sars-cov-2 v odpadni vodi Klinike za infekcijske bolezni in vročinska stanja Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana. V začetku junija so začeli študijo, v kateri so 15 dni vsak dan vzorčili bolnišnično odpadno vodo. Vzorčenje so nadaljevali naslednjih 15 dni. Tudi ko je bil tam le en pozitiven bolnik, so lahko RNA virusa že zaznali v odpadni vodi.

LPP Novice To so spremembe, ki so začele veljati danes #video

"S tem pristopom bi lahko lokalno zaznali RNA virusa v neki populaciji, preden se okužbe razširijo, in nato s ciljnimi ukrepi zamejili širjenje virusa. Takšen pristop zgodnjega opozarjanja bi se lahko uporabil na primer v domovih za starejše občane, vrtcih, bolnišnicah ter v drugih skupnostih, kjer izbruh te bolezni predstavlja visoko tveganje," so za STA pojasnili vodja oddelka Metka Paragi ter raziskovalci José Goncalves, Tom Koritnik in Verica Mioč, ki so te ugotovitve tudi pred kratkim objavili v ugledni znanstveni reviji Science of The Total Environment, še navaja STA.

Zato, da so virus lahko zaznali, so RNA v vodi koncentrirali in ga nato zaznavali z metodo PCR (RT-qPCR). Metoda bi se lahko širše preprosto vpeljala tudi v drugih laboratorijih, kar je bil eden izmed ciljev študije. Nadaljevali bodo raziskave na tem področju in jih po možnosti uporabili kot sistem zgodnjega opozarjanja na izbruhe nove virusne bolezni covid-19.

"Zelo dobro bi bilo analizirati tudi vzorce iz ljubljanske čistilne naprave, vendar smo se odločili, da začnemo na bolnišničnih odpadnih vodah, saj smo vedeli, koliko oseb je prisotnih in koliko od teh je simptomatskih, pozitivnih na sars-cov-2, kar nam je omogočalo vrednotenje metode. Nacionalni inštitut za biologijo ima tudi dolgoletne izkušnje s spremljanjem zlasti rastlinskih virusov v odpadnih vodah in izvaja zelo obetavna dela z vzorci iz čistilnih naprav v Sloveniji," so pojasnili.

Cenejši in učinkovitejši način za odkrivanje izbruhov

Po njihovem prepričanju bi s to metodo lahko prišli do veliko cenejšega in učinkovitejšega načina za odkrivanje zgodnjih izbruhov bolezni. "V času pandemije, kot je zdaj, se moramo osredotočiti na svoje delo, ne samo na diagnostiko, temveč tudi na raziskave javnega zdravja, da bomo lahko bolje obvladali trenutno pandemijo in se izognili prihodnji," so dodali za STA.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 19
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin